İhracat artışı taşımaya yansımadı

İhracat artışı taşımaya yansımadı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)  Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, özellikle AB ülkelerine ihraç taşımalarında  sağlanan artışın,...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)  Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, özellikle AB ülkelerine ihraç taşımalarında  sağlanan artışın, ihracattaki kayda değer yükselişin gerisinde kaldığını  belirterek, ''Son 4 yılda, ihracat yüzde 138'lik bir artış kaydederken, buna  karşılık AB belge kotalarında sadece yüzde 36'lık bir artış sağlanabilmiştir''  dedi. 

Nuhoğlu, düzenlenen basın toplantısında UND tarafından hazırlanan sektörünün  2006 yılı değerlendirmesi ve 2007 yılında ilişkin beklentileri içeren raporu  açıkladı. 

Türkiye uluslararası kara yolu taşımacılığının toplam yatırımının 3,5 milyar  doları, istihdam sayısının 300 bini aştığını belirten Nuhoğlu, ihracatın yüzde  53'ünden fazlasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Nuhoğlu, UND olarak hedeflerinin Türkiye'nin 2012 yılına kadar bölgesel bir  lojistik üs haline gelmesi ve karayolu taşımacılığının ekonomiye katkısının en az  45 milyar dolara yükselmesi olduğunu kaydederek, Ocak-Kasım 2006 döneminde AB  ülkelerine ihracatın yüzde 14,4 artışla 40 milyar dolara ulaştığını, ancak ihraç  taşımalarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 9,6 oranında  arttığına dikkat çekti. 

      

Ortadoğu?da büyük düşüş

      

2006 yılında Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatın yüzde 10,3 artarak 10  milyar  doları aşarken; bu ülkelere yönelik ihraç taşımalarında yüzde 42 oranında  büyük bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Nuhoğlu, bu bölgeye yönelik taşımalar  içinde önemli bir paya sahip olan Irak taşımalarında bu düşüşün yüzde 50'ye  yaklaştığını ifade etti. 

Nuhoğlu, bu düşüşün nedeninin, navlun fiyatlarındaki artış ve Habur Sınır  Kapısında yaşanan sorunlar olduğunu belirterek, ''Sınır kapılarındaki uzun araç  kuyrukları yoğunlaşmış, araçların taşıdıkları eşyaya göre değişen gayri resmi  ücretlerin tahsil edilmesiyle de nakliyeciler açısından ilave maliyetlere yol  açmıştır. Yeni bir sınır  kapısının açılmasına yönelik ihtiyaç belirginliğini  korumaktadır. Ayrıca ülkedeki güvenlik sorunu devam etmektedir'' diye konuştu. 

      

?AB sınırı yanıbaşımıza geldi? 

      

Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye tam üye olmalarıyla AB sınırının  Türkiye'nin yanı başına kadar geldiğine dikkati çeken Nuhoğlu, ''Başlangıçta yıl  başında gözlenen vize uygulamasıyla ilgili değişikliği saymazsak kara yolu  taşımacılarımız için Avrupa'ya yönelik taşımalarında kayda değer bir rahatlama  sağlanmış oldu'' dedi. 

      

UND Yönetim Kurulu, son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

 

?Vize ve kota sorunu büyüyor? 

      

Çetin Nuhoğlu, sektör olarak yaşadıkları sorunları ise şöyle anlattı: 

''Avrupa'ya kara yolu taşımacılığının en temel iki sorunu olan geçiş belgesi  kotaları ve zorlu vize prosedürleri gibi tarife dışı engellerin kaldırılması için  AB'ye tam üyeliğin gerçekleşmesini beklemek hata olacaktır. Bu konuda Gümrük  Birliği'nin ülkemize sağladığı yasal haklar ortadadır. Vize konusundaki  sıkıntıların çözümünde hükümetin verdiği destek memnuniyet vericidir.  Öte  yandan, özellikle dış ticaretimizin en yoğun olduğu AB ülkeleri ile aramızda  yaşanan Schengen vizesi sorunları artarak devam etmekte, sürücülerimize vize ve  kalış sürelerinde bazı AB ülkeleri tarafından ciddi kısıtlamalar getirilmektedir.  Bu uygulamanın devam ettirilmesi, sektörümüz ve ülkemiz ihracatı için yıkıcı bir  etki yapacaktır.'' 

     Güçlü bir kara yolu filosuna sahip olmanın dış ticaret açısından önemli  avantaj olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, şöyle devam etti: 

     ''Ancak, özellikle AB ülkelerine yönelik ihraç taşımalarımızda sağlanan  artış, son yıllarda Türkiye ihracatındaki kayda değer yükselişin gerisinde  kalmaktadır. Son 4 yılda, Türkiye'nin ihracatı yüzde 138'lik bir artış  kaydederken, buna karşılık AB belge kotalarında sadece yüzde 36'lık bir artış  sağlanabilmiştir. Bunun nedeni, Gümrük Birliği kapsamında karşılıklı olarak kabul  edilmiş olan 'malların serbest dolaşımı' ilkesine rağmen, Türk nakliyecilerinin  AB ülkelerine yönelik taşımalarına geçiş belgesi kotası şeklinde tarife dışı  engeller koymalarıdır.'' 

      

?'Taşımacılıkta yabancı payı artıyor?

      

UND Başkanı, nakliyecilik sektörünün düşüşü devam ettikçe Türkiye'nin itici  gücü olan ihracata dayalı büyümenin ciddi düşüşe geçeceğini belirterek, ''Çünkü  bu düşüş devam ederse yabancıların gözünde Türkiye rekabet edemez düşüncesi  oluşacaktır. Yeni maliyetler, yeni fiyatlar oluşacak, böylece Türk ihraç  mallarının maliyeti artacaktır'' dedi. 

Taşımacılıkta yabancı payının arttığına işaret eden Nuhoğlu, şöyle konuştu: 

''Nasıl olsa ihracat yapılıyor, ha yabancı ha yerli ne önemi var,  diyebilirsiniz. Ama ihracatı geri kalmış ülkelere baktığımızda bu ülkelerin önce  lojistik sektörünün kaybettiğini görürüz. Biz taşıyamadığımız sürece çok daha  yüksek ücretle taşınacaktır. Yabancılara kota uygulanmıyor, Romanya, Bulgaristan  gibi ülkeler bizim ülkemizden malı alıp Avrupa'ya taşımacılık yapabilirler.  Sektörümüzde bir standart olmadığı için yabancı elini kolunu sallayarak buraya  gelip şirketini kurup taşımacılık yapabilir. Yanlış anlaşılmasın, biz korumacılık  istemiyoruz. Yalnızca bizim hükümetimiz, onların hükümetlerinin elimizi kolumuzu  bağlamasına müsaade etmesin.'' 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.