İpekyoluna ray döşenecek

İpekyoluna ray döşenecek

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan petrol ve doğalgaz boru hatlarından sonra raylarla da birbirine bağlanıyor. Hat, Marmaray geçişi ile Avrupa'ya kadar uzanacak....

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan petrol ve doğalgaz boru hatlarından sonra raylarla da birbirine bağlanıyor. Hat, Marmaray geçişi ile Avrupa'ya kadar uzanacak. Projeyi, tarihî İpekyolu'nu canlandırma hedeflerinin en önemli bileşeni olarak niteleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, bu sayede Asya ile Avrupa arasında özellikle konteynır taşımacılığında yeni imkanlar sunulacağına vurgu yaptı.

 

'Demirden İpekyolu' olarak da adlandırılan ve üzerinde 13 yıldır çalışılan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi'nin çerçeve anlaşması Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te imzalandı. Hattın temeli ağustos ayında atılacak. En geç 3 yıl içinde bitirilmesi planlanan hattın devreye girmesiyle, Çin ile Avrupa arasında kesintisiz bağlantı sağlanacak. ABD'nin karşı çıktığı, buna karşın özellikle Çin ve Kazakistan'ın büyük destek verdiği projenin gerçekleşmesiyle ilk yıl, 4,5 milyon ton yük taşınması öngörülüyor. Çin ve Kazakistan, sonraki yıllar için Ankara'ya yıllık 10 milyon ton yük garantisi verdi.

 

 

 

'Kıtalar ve kültürler kucaklaşacak'

 

Gürcistan Parlamentosu'nda gerçekleştirilen imza töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hazır bulundu. Anlaşmaya, Türkiye adına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Giorgi Arveladze ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memedov imza koydu. Çerçeve anlaşması öncesinde Erdoğan, Aliyev ve Saakaşvili 'Tiflis Deklarasyonu'nu imzaladı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'yle birlikte her istasyonun bir barış, dostluk ve dayanışma istasyonu olarak dünyaya mesaj vereceğini söyledi.

 

Başbakan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum 'Şahdeniz Projesi'nin ardından yeni projenin de tarihi İpekyolu'nu demir yoluna dönüştürdüğünü belirtti. Erdoğan, geleceği inşa ettiklerini anlatarak, kıtaların, denizlerin, halkların ve kültürlerin bu tür işbirlikleriyle kucaklaştıklarını vurguladı. Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla bir nefes alındı. Bakü-Tiflis-Erzurum ile bir nefes daha alınacak. Avrupa da bu barış düşüncesinden nasibini alacak." şeklinde konuştu. Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de konuşmasında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınırı 'en şeffaf dostluk sınırı' olarak nitelendirdi.

 

Gürcistan demiryolunun Rusya'nın engellemesi sebebiyle kapalı olduğunu belirten Saakaşvili, yeni projenin hayata geçirilmesiyle birlikte demiryollarının yeniden açılacağını söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de, bölgedeki enerji projelerinden sonra demiryolu projesinin de hayata geçirilmesini üç ülkenin ortaya koyduğu güçlü siyasi bir iradenin sonucu olduğunu kaydetti. Aliyev, demiryolu projesinin bölgeye istikrar getireceğini ve sorunların çözümüne katkı sağlayacağını belirtti.

 

Üç lider daha sonra, inşaat ve işletmeciliğini TAV (Tepe-Akfen) şirketinin üstlendiği Tiflis Hava Limanı'nın yeni terminalinin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan buradaki konuşmasında, terminalin TAV tarafından yapılmasının ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Saakaşvili, başkent Tiflis'in Avrupa'nın en güzel havaalanına kavuştuğunu belirtti. TAV'ın, Gürcistan'da üstlendiği toplam proje maliyeti, 90,5 milyon dolar (62 milyon doları Tiflis, 28,5 milyon doları Batum). Buna göre Tiflis Havaalanı'nın 20 yıl işletim hakkı, 'yap-işlet-devret' modeli proje kapsamında TAV'ın elinde bulunuyor.

 

Kesintisiz ve en güvenli hat

 

Kars-Tiflis-Bakü (KTB) demiryolu hattı, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti ve Kazakistan demiryolu hatları ile, batıda ise Boğaz geçişli Marmaray demiryolu tüneli üzerinden Avrupa demiryolu ağı ile irtibatlandırılacak. 2010 yılının ikinci yarısında, Asya ile Avrupa arasında kesintisiz, güvenilir ve hızlı kargo ve yolcu taşımacılığı imkânı sağlanacak. Projenin Türkiye kısmında kalan 76 kilometrelik demiryolu inşaatı 286 milyon yeni liraya mâl olacak. Gürcistan kısmında kalan 29 kilometrelik hattın maliyeti ise 314 milyon 600 bin yeni lira. Azerbaycan'daki mevcut hattın ise modernizasyonu yapılacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.