İş dünyası tetikte
Birleşmiş Milletler’in ateşkes için verdiği sürenin dolmasına saatler kala, Suriye ‘karara uyacağını’ açıkladı. Olaylar süresince büyük iş...
Birleşmiş Milletler’in ateşkes için verdiği sürenin dolmasına saatler kala, Suriye ‘karara uyacağını’ açıkladı. Olaylar süresince büyük iş kaybına uğrayan Türk iş dünyası, işlerin tekrar toparlanabilmesi için bölgede kalıcı barış istiyor
Suriye’de meydana gelen çatışmalar, Türkiye’nin ihracatına ve bavul turizmine balta vurdu. Büyük iş kaybına uğrayan Türk iş dünyası, işlerin tekrar toparlanabilmesi için kalıcı barış sağlanmasını istiyor.
Suriye ile gerginliğin faturası Türkiye ekonomisine kesildi. İhracatın rekor kırdığı bir dönemde Suriye’ye ihracat mart ayında yüzde 77 düştü. Nakliye yapan tır sayısı günde 250’den 10 - 15’e indi. Hatay ve Gaziantep’e günde 30 - 40 otobüs dolusu gelen turistlerin ayağı kesildi. İki şehrin bavul ticaretinden 2’şer milyar dolar kaybı oldu.
İhracat kaybı 450 milyon dolar
Ekonomi Bakanı Çağlayan, mart ayında Suriye’ye ihracatın yüzde 77 oranında daraldığını açıkladı. Çağlayan, “Ocak - Mart döneminde ise Suriye’ye ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57.1 oranında düştü” dedi.
Çağlayan, “İhracatımızda önemli pazarlardan biri olan Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Avrupa Birliği’nin (AB) içinde bulunduğu durum nedeniyle ilk çeyrekte ihracat kaybımız yaklaşık 450 milyon dolar düzeyinde” diye konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Hatay’ın ihracatının mart ayında, 2011’in aynı ayına göre yüzde 13 azaldığını söyledi.
Vize kalkınca esnaf bayram etmişti
Cilvegözü sınır kapısındaki incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, sınır kapısında nakliye sektörü temsilcileriyle toplantı yaptığını belirterek, şunları söyledi:
“Ticari açıdan bizim en hareketli kapılarımızdan birisi olan Cilvegözü’nde yüzde 40 azalma var. Alternatifler üzerinde çalışılıyor. Mısır’la anlaşmak üzereyiz. Mısır’a Ro - Ro seferleri düzenleyeceğiz. Tır’ların deniz yoluyla gitmesi yönünde çalışmalar sürüyor. Tüm Ortadoğu’ya ticari emtia Suriye’den gidiyor. Suriye ile vizelerin kaldırılması, ticaretimizi çok çok önemli etkilemişti. Son durumdan Hatay esnafı da çok kötü etkilendi. Özellikle hafta sonu Suriye tarafından insanlar gezmeye, alışverişe geliyordu. İnşallah sorunlar biter.”
Gaziantep’in durumu şimdilik iyi
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birlik olarak, Ocak - Mart 2012 dönemi ihracat miktarlarının, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 18.9’luk bir artışla 1 milyar 871 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Çıkmaz, şu bilgileri verdi:
“İhracatımızda Ortadoğu ülkeleri yüzde 58,7 pay ile ilk sıradaki yerini koruyor. AB ülkeleri yüzde 15.7 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10.4 pay ile üçüncü sırada bulunuyor. Toplam 159 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu ülkeler arasında Irak, Suudi Arabistan, ABD, Libya, Almanya, İtalya, Mısır, Rusya, İngiltere ve İran ilk sıralarda yer alıyor.”
Rakamlar moral bozuyor
Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türiye’nin Suriye’ye ihracatında 2011 yılında, bir sene öncesine göre yüzde 13 düşüş yaşandı. 2010 yılında 1 milyar 845 milyon dolar olan ihracat, 2011 yılında 1 milyar 611 milyon dolara geriledi.
Milliyet
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.