İstanbul'da 'hava ray' sistemi

İstanbul'da 'hava ray' sistemi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yolcu talebinin yoğun olduğu yerlerde Hava Ray sistemini devreye sokmak istediklerini söyledi. Topbaş,...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yolcu talebinin yoğun olduğu yerlerde Hava Ray sistemini devreye sokmak istediklerini söyledi. Topbaş, İstanbul'un, trafik sorunu yaşayan megapol kentlerden biri olduğunu belirterek, ulaşım sorununu çözme adına büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi. Yatırımlarının yüzde 60'ını ulaşıma ayırdıklarını kaydeden Topbaş, şunları söyledi: "2012 yılına kadar 22.5 milyar YTL'lik bir yatırım öngörmekteyiz. Bu çalışmalardan biri de üstten gidebilen Hava Ray. İstanbul'un dar sokakları, sıkıntılı bölgeleri var, ama yoğun yolculuk talebi olan yerlerde bunu devreye sokmak istiyoruz. Birinci etapta yatırım programına aldığımız Şişhane-Cemal Kamacı istikametinde olan Okmeydanı sırtlarından giden bir hat. Bu, dönüşüyle birlikte toplam 12 kilometre olacak. Araçlarla birlikte kilometre maliyeti 25 milyon YTL'yi bulacak."

İLKİ BEYOĞLU'NA
Yoğun yolcu talebi bulunan Sefaköy- Halkalı, Maltepe-Başıbüyük arasında ve Sütlüce Kongre Merkezinden Kültür Vadisine de böyle bir düzenleme yapmak amacıyla etüt çalışmaları bulunduğunu anlatan Topbaş, "İstanbul'un bazı noktalarında devreye sokmak amacıyla etüt çalışmalarımız sürüyor. Şişhane metro istasyonundan Cemal Kamacı'ya, belki Şişli metro istasyonu ile entegre olabilir mi diye üzerinde duruyoruz" dedi. Topbaş, "İlk Hava Ray için neden Beyoğlu'nun seçildiğinin" sorulması üzerine de "Beyoğlu eski belediye başkanı olduğum için değil. En çok yolculuk talebi olan, sıkıntılı trafiği olan bir bölge" cevabını verdi. "Bunun, metrobüs ve metroya göre daha avantajlı olup olmadığının'' sorulması üzerine de Topbaş, metronun kapasitesinin saatte 35-70 bin yolcuya kadar çıkabildiğini söyledi. Bakırköy İDO ile İncirli arasında Hava Ray'a ilişkin çalışma yapıldığını, ancak bunun metroya çevrildiğini anlatan Topbaş, "İlk önce burası düşünülüyordu. Orası da metroya çevrilince ikinci olarak düşünülen Beyoğlu'nu devreye sokuyoruz. Maliyetler, yolculuk talepleri ve işletme sistemleri farklı. Hepsini değerlendiriyoruz. İstanbul'un erişim açısından en rahat noktaya gelebilmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz'' diye konuştu.
 
SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.