İtalya-Türkiye ticareti kota artışı bekliyor

İtalya-Türkiye ticareti kota artışı bekliyor

2008 Yılından Beri Türk Taşımacılarına Tahsis Ettiği Geçiş Belgesi Kotasını Artırmayan İtalya, Ortadoğu-Asya ve Afrika Pazarlarına Türkiye Üzerinden...

2008 Yılından Beri Türk Taşımacılarına Tahsis Ettiği Geçiş Belgesi Kotasını Artırmayan İtalya, Ortadoğu-Asya ve Afrika Pazarlarına Türkiye Üzerinden Açılma Fırsatlarını Kaçırıyor !

 Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi liderliğinde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın konuk olduğu Türkiye-İtalya İş Forumu, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın ev sahipliğinde 12 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.

Forum öncesinde, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin katılımıyla düzenlenen özel çalışma kahvaltısında söz alan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, konuşmasında Türkiye-İtalya taşımalarında yaşanan sorunların, iki ülkenin birbiri arasında ve 3. ülkelere yönelik ticaretine olumsuz etkilerine değindi.

Son 5 yılda, Türkiye-İtalya arasındaki ticaret % 45 artmasına rağmen, taşımalar için kota artışı yapılmadığını; bu durumun karşılıklı ekonomik ilişkilerin gelişimini kısıtladığını aktaran Nuhoğlu, Türk taşımacıların geçiş belgesi sorunu yaşamadıkları Almanya, İngiltere gibi ülkelerle ticaretinin, İtalya ile ticaretin 2-3 kat daha hızlı olduğunu vurguladı. Nuhoğlu; “Ticaret % 45 arttı, 31.000 olan taşıma kotası son 6 yıldır 45.000 olmadı. 2008’den  bu yana,  2 ülke ulaştırma bakanlıkları biraraya gelemedi, Kotalar yetersiz, belgeler 2 aylık dilimler halinde dağıtılıyor, son 15 gün belge bulunamıyor ve ticaret belge bekliyor. Geçiş belgelerinin bulunmadığı sürelerde ticaret bekliyor veya yön değiştiriyor. Yetersiz kota sebebiyle ihracatçı, en önce “belgemiz var mı?” diye sormak zorunda kalıyor.”dedi.

Türkiye’den AB ülkelerine yapılan ihracatın % 10’unun, Türkiye’deki İtalyan firmaları tarafından yapıldığına dikkat çeken UND Başkanı, “İtalya’nın Türk taşımacılara uyguladığı transit kotalarının, Türkiye’den İsviçre, Fransa, İspanya ve Portekiz’e AB mallarını taşıyan Türk araçlarının 700 km. yerine 1700 km. daha fazla yol katederek ticaret kaybına uğradıklarını, transit kotasının ise 2008’den beri artmadığını söyledi.  Nuhoğlu, İtalya’nın, Türk taşımacılara geçiş belgesi kotalarını artırması ve halen mevcut olmayan 3. Ülkelere taşıma belgesi tahsis etmesi halinde, İtalyan mallarının, Türkiye üzerinden Özbekistan, Tacikistan, Ermenistan, Irak, İran, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan gibi pazarlara taşınabileceğini” sözlerine ekledi.

UND Başkanını dikkatle dinleyen İtalyan Başbakanı, konunun en kısa sürede masaya yatırılacağını söyledi.

UND’nin gündeminde uzun süredir önemli yer işgal eden “İtalya geçiş belgesi kotası” sorunu, iki ülke makamlarının biraraya gelmemesi sebebiyle çözülememişti.

İtalya’yı, Fransa istikametinde geçen transit kota, son 6 yıldır  6000 geçiş ile sınırlı kaldı. Transit geçişleri karayoluyla gerçekleştiremeyen Türk araçları, kuzeye yönelerek Almanya üzerinden yaklaşık 1700 km. daha fazla mesafeden taşıma yapmak zorunda kalırken, artan taşıma maliyetleri sadece Türkiye’nin AB’ye yönelik  ihracatına değil, AB’nin Türkiye’ye ihracatına da zarar veriyor.

İtalya-Türkiye ticareti kota artışı bekliyorLOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.