İzmir asfalt sezonunu açtı

İzmir asfalt sezonunu açtı

Geçtiğimiz 5 yılda  3 milyon ton asfalt döken ve 6 milyon metrekare  sathi kaplama  yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 7 aylık...

Geçtiğimiz 5 yılda  3 milyon ton asfalt döken ve 6 milyon metrekare  sathi kaplama  yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 7 aylık süreçte  megapol ilçelerde  2 milyon metrekarelik sathi kaplama yaparak ovaların ve çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam edecek. Çalışmalar kapsamında mahalle araları da ele alınacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin yüzünü güldüren ova yollarını asfaltlama uygulamasını yeni dönemde de sürdürüyor.  Büyükşehir ekipleri, bir yandan kent merkezinde ve ilçelerde asfaltlama çalışmalarını aralıksız sürdürürken, diğer yandan da asfaltlanacak yeni ova yolları için harekete geçti.

Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte 6 milyon metrekarelik ova yolunda  sathi kaplama gerçekleştirerek ürünü ve üreticiyi toz ve çamurdan kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 7 aylık süreçte 10 ilçede yaklaşık 2 milyon metrekarelik  asfaltlama yapmak için  kolları sıvadı. İlk etapta ilçelerdeki ihtiyaçlı ova yolu ve mahalleleri tespit çalışmalarını tamamlayan ekipler, Armutlu ve Menderes?te zemin hazırlığına başladı.

Nisan ayı sonunda Kemalpaşa, Aliağa- Menemen- Foça, Menderes-Torbalı-Bayındır-Selçuk ve Urla-Seferihisar olarak 4 bölgeye ayrılan ilçelerde sathi kaplama çalışmalarına başlanacak. Çalışmalar kapsamında, ova yollarının yanı sıra mahalle araları da ele alınacak. Sathi kaplama sezonunun hava koşullarına bağlı olarak Nisan ayında başladığını belirten yetkililer, yağışların başlayacağı ekim ayına kadar olan 7 aylık süreçte toplam 2 milyon metrekarelik  alanın sathi kaplamasının yapılmasını hedeflediklerini söyledi. 

 

Asfalt deyip geçmeyin

Yolların asfaltlanması ile birlikte tarladaki ürün tozdan ve tozun neden olduğu zararlılardan kırmızı örümcek tehdidinden kurtuluyor.  

Tozların yapraklarına yapışması nedeniyle fotosentez yapamayarak gelişemeyen bitkiler,  yolların sathi kaplanmasıyla birlikte tozdan kurutulup daha çok gelişme imkanı buluyor. Yetiştirilen ürünün kalitesi artarak, verim yükseliyor. Çiftçi üründen daha çok gelir elde etmeye başlıyor.

Çiftçi, ilaçlama maliyetinden kurtulduğu için  daha  doğal ürün yetiştirilmeye başlanıyor.

Eskiden kış aylarında girilemeyen tarlalara artık yaz-kış girilebiliyor. Yıl içinde ikinci ürün alınabiliyor.

Ürün kalitesi ve verimlilik artınca, ulaşım kolaylaşıyor, tarlaların değeri de artıyor.

Pazarlama imkanları kolaylaşıyor, tüccarlar ürünü istediği zaman tarlada görme imkanına kavuşuyor.


Ünal BENLİALPER 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.