"İzmir metrosu 2008'de bitecek"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro çalışmalarını 2008 yılında bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.İzmir Sanat'ta,...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro çalışmalarını 2008 yılında bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
İzmir Sanat'ta, "Toplu Taşımacılıkta Ücret Toplama, Bilgi Teknolojileri ve Hizmet Kalitesi Yönetimi Türkiye Çalıştayı"nın açılış töreninde konuşan Kocaoğlu, kendi öz kaynaklarıyla yapımına başladıkları metro projelerini 2008 yılının sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Metro projelerinin hedefledikleri tarihte bitirilmesi durumunda 90 kilometrelik metro ağına sahip olunacağını kaydeden Kocaoğlu, böylece mevcut metro hattının 9 misli büyüyeceğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortaklaşa hayata geçirdiği Aliağa-Menderes Banliyö Hattının Metro Standartlarına çıkarılmasını öngören hızlı tren projesinin temelinin 3 Mart 2006'da atıldığını; 3 Mart 2008'de de tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular ve Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez metro hatlarının yapımının devam ettiğini belirtti. Metro hattını Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine ulaştırmak için Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı'nın tamamlanmasını beklediklerini vurgulayan Kocaoğlu, projeleri hazırlanan Halkapınar-Otogar arasındaki metro hattının temelini de 2008 yılı içinde atmayı planladıklarını söyledi.
Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: "Üçyol-Buca Tınaztepe arasındaki 8,5 kilometrelik metro hattını hayata geçirip metro ağını 2013-2014'e kadar Urla'daki İleri Teknoloji Enstitüsü'nün nizamiyesine kadar götürmeyi hedefliyoruz. Toplu ulaşımda metronun payını yüzde 40'lara çıkarmayı planlıyoruz. İzmir'de metropolde 3 milyon 100 bin kişinin yaşadığını, günübirlik kent merkezine gelenlerle birlikte bu sayının 4 milyonu bulduğunu düşünürsek, bu insanlar gün içinde alışverişe ya da dolaşmaya çıktığında büyük bir yoğunluk oluyor. Kentlerde ulaşımı kentin gelişimiyle birlikte planlamak gerekiyor. Otobüslerle 4 milyon insanı işten eve, evden işe taşıyarak mutlu etmek onları zamanında gidecekleri yerlere ulaştırmak, özellikle uzak mesafelerde mümkün değil. Bu nedenle göreve gelir gelmez ulaşım sorununun çözümünü içeren bir demet proje hazırladık."
Kentte yaşayan dar gelirli vatandaşların aile bütçelerinde ulaşımın önemli pay sahibi olduğuna işaret eden Kocaoğlu, "Otobüsle toplu taşımacılığın belediyemize maliyeti oldukça yüksek. Ne kadar sübvanse etseniz de fiyatları düşürüp sosyal belediyeciliği ulaşımda hayata geçiremiyorsunuz. Raylı sistem projelerimizi hayata geçirdiğimizde maliyetleri de düşüreceğiz. Böylece dar gelirli vatandaşlarımızın bütçelerine de katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Çalıştayda, İzmir Metro'nun tanıtımını yapan İzmir Metro AŞ Genel Müdürü Sönmez Alev, 120 yıllık geçmişiyle 90 ülkede 2 bin 900 üyesi bulunan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) ile düzenledikleri çalıştaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Alev, "Bizler, toplu ulaşım sistemlerini işleten şirketler olarak, bulunduğumuz kentlerde yerel yönetimlerin kentliye verdiği değerin ve bu değere paralel kaliteli hizmetin bir anlamda aynasıyız" dedi.
Alev, "Hizmet odaklı, sıfır emisyonuyla çevreci, ekonomiye insan üzerinden ciddi katkısı olan bizler, elektrik enerjisini sanayinin yüzde 25 üzerinde bir bedelle ticarethane tarifesinden alıyoruz. Avrupa'daki karşılıklarımız 4-6 cent maliyetle enerji alırken, bizler yaklaşık 13 cente, serbest piyasa koşullarındaysa yaklaşık 10 cente mal ediyoruz. Oysa denizdeki yakıt gibi, diğer tarife desteği alanlar gibi, raylı sistemlerde de enerji fiyatı, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur" diye konuştu.
Türkiye çalıştayında 4 ayrı oturum yapıldı; 14 konuşmacı sunum gerçekleştirdi. Hong Kong ve Paris'ten gelen yabancı konuklar, toplu taşımacılıkta yurt dışı örneklerini anlattı.
Çalıştay, bu akşam sona erecek.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.