Kameralı kantar yakalar

Kameralı kantar yakalar

Kameralar, kantara alınan kamyonun plakasını ve ağırlığını okuyarak anında Ankara'daki merkeze iletiyor. Böylece yük denetimlerinde zaman zaman gündeme...

Kameralar, kantara alınan kamyonun plakasını ve ağırlığını okuyarak anında Ankara'daki merkeze iletiyor. Böylece yük denetimlerinde zaman zaman gündeme gelen rüşvet iddiaları da ortadan kalkıyor. İstasyonlarda iki ay içinde kurallara uymayan 6 bin kamyoncuya toplam 2 milyon 700 bin yeni lira ceza kesildi. Hükümetin acil eylem planı kapsamında yaptığı duble yollar için en büyük tehdit aşırı yüklü araçlar. Taşımacılığın yüzde 89'unun karayollarında yapıldığı Türkiye'de trafiğe kayıtlı 759 bin yük ve eşya taşıtı bulunuyor. Yönetmeliklere göre fazla yük taşıdığı tespit edilen araç sahibine 1078 YTL, yükü taşıtana da 2 bin 156 yeni lira ceza kesilmesi gerekiyor. Kamyonları denetlemek için karayollarının bazı kritik noktalarında seyyar kantar istasyonları bulunuyor. Yolda durdurulan kamyonlar tartılarak kontrolden geçiriliyor. Ancak bu yöntemle bir türlü istenilen başarı sağlanamadı. Aşırı yükle yollara çıkan kamyoncuları önlemek bir türlü mümkün olmadı. Öte yandan buralarda sık sık rüşvet iddiaları gündeme geldi.

Görevlilerin rüşvet karşılığında kamyon ağırlıklarını daha düşük gösterdiği iddia edildi. Karayolları Genel Müdürlüğü, bunun üzerine bilgisayarlı kantar sistemini devreye soktu. Yol altına döşenen cihazlarla araçların ağırlığını ölçen kantarlar, İstanbul Şile ve Çatalca gibi bölgelerde pilot olarak uygulandı; ancak yaygınlaştırılamadı. Kantarların işletmesi bir süre önce Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'ne (KUGM) devredildi. KUGM, Türkiye genelindeki kantarların rehabilitasyonu için önemli adımlar attı. Genel müdürlük, bilgisayarlı kantarları kamera sistemiyle donatmaya başladı. İstasyonların çeşitli yerlerine yerleştirilen kameralar ağırlık kontrolüne tabi tutulan aracın plakasını Ankara'daki merkeze yansıtıyor. Tüm bilgileri bilgisayara dökülen aracın ağırlık kontrolüyle ilgili sonuçları da yine ekrandan görülebiliyor.

Görevlilerin inisiyatifini sıfıra indiren sistemin tüm Türkiye'ye yayılmasıyla rüşvet iddialarının da önüne geçilecek. İdare, 6 ay içinde Türkiye'de 21 kantar istasyonunun tamamına kamera sistemi kuracak. Müdürlük, bir yıl içinde 3,5 milyon aracı kantarda tartmayı hedefliyor. Öte yandan Genel Müdürlük, kamera sisteminin yanında personel takviyesi de yaptı. Denetimleri 24 saate yayarken özel sektörden de kantar kiraladı. Cezai yaptırımlar artırıldı. Uygulamanın meyveleri kısa sürede alındı. Kontrol edilen araç sayısı katlanırken, kesilen ceza miktarı da önemli ölçüde arttı. Temmuz-eylül ayları arasında denetimlerde 108 bini İstanbul, 50 bini Ankara, 28 bini Antalya, 22 bini Bolu, 26 bini Samsun'da toplam 254 bin araç kantarlarda ağırlık kontrolüne tabi tutuldu. Yük sınırını aştığı tespit edilen toplam 6 bin araca 2 milyon 700 bin yeni lira ceza kesildi.

İsa SEZEN - ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.