"Kamyonların vergi borcu silinsin"
Kamyoncular, hurdaya ayrılacak 35 yaş üstü kamyonların kendilerinden parasız alınması, karşılığında ise bu araçların biriken vergi borçlarının...
Kamyoncular, hurdaya ayrılacak 35 yaş üstü kamyonların kendilerinden parasız alınması, karşılığında ise bu araçların biriken vergi borçlarının silinmesini istiyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın, kara yollarında güvenliği artırmak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla 35 yaş üstü kamyon, otobüs, tanker ve çekicileri trafikten çekmeye yönelik çalışmasını değerlendiren Konya'daki kamyoncular farklı taleplerde bulundu.
Kamyon alım-satımının yapıldığı Konya Kamyon Galericiler Sitesi'nde, 1990 ve daha eski model kamyonlara fazla rastlanmıyor. Eski kamyonlar, aşırı yıpranması nedeniyle fazla talep görmüyor.
Özellikle 1972 ve eski model kamyonların neredeyse alıcısı hiç bulunmuyor. Galericiler, normalde 1970 model bir kamyonun fiyatının 2-3 bin YTL olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Şimdi bu kamyonu alan kişi, 8 lastiğine 3 bin YTL, kasasına 4 bin, kupasına (şoför mahali) bin YTL vererek yük taşımaya çalışacak. Bunun yağı, suyu derken satın alırken vereceği 3 bin YTL'nin yanı sıra 10 bin YTL'ye yakın masraf edecek. Satacak kişinin kamyonla birlikte üstüne 3 bin YTL vermesi gerekir. Bu yüzden eski kamyonların piyasadan toplatılması, en azından görüntü kirliliğini önleyecek. Zaten bu kamyonlar çalışmıyor. Nakliyeciler 150 bin YTL'lik malı, değeri 2 bin YTL olan kamyona taşıtmak istemiyor."
Konya'da 25 yıldır kamyonculuk yapan Ayhan Kaya, hükümetin eski kamyonlara 2 bin 400 ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapmasının kamyoncuya bir fayda sağlamayacağını ifade ederek, "Kamyoncu bu paraya zaten kamyonunu hurdacıya satar. Önemli olan eski araçların vergi borçları. Kamyoncu vergi borçlarından kurtulmalı. Bugün 1965-70 modelli kamyonu bulunanların 40 bin YTL'ye kadar vergi borçları var" dedi.
Kendisinin 1964 model kamyonunun bulunduğunu ancak evinin önünde çürüdüğünü dile getiren Kaya, "Bu modelde kamyona iş vermiyorlar. Ben de zorunlu olarak başka bir kamyonda şoför olarak çalışıyorum. Ben kamyonumu vereyim para pul istemiyorum. Vergi borçlarımı silsinler yeter. 10 bin YTL'nin üzerinde borcum var ama ödeyemiyorum. Kamyonu alsanız ne olacak? Ayrıca uygulamanın 1985 ve üzeri kamyonlara da yapılması gerekiyor" diye konuştu.
20 yıllık kamyoncu Muzaffer Ballı da hurda indiriminin piyasaya ve kamyoncuya etkisinin olmayacağını ileri sürerek, asıl sorununun kamyoncunun biriken borçları olduğunu, hepsi olmasa da en azından vergi borçlarının faizlerinin alınmamasını istedi.
Alparslan Ünver ise zaten piyasada 1972 ve üzeri modelde iş yapan kamyon kalmadığını iddia ederek, "1972 model aracı var değeri 3 bin YTL ama vergi borcu 15 bin YTL. Bu kişi kamyonu elinden nasıl çıkaracak? Kamyonların parasını istemiyoruz. Vergi borçları silinse daha iyi olur. Yardımcı olsunlar bize. Vergi borçları silinsin devlet kamyonu ne yapacaksa yapsın. Nakliyeciler de artık eski kamyona iş vermiyor" dedi.
Ali Şimşek, 1970 model kamyonunun olduğunu belirterek, "Hemen alsınlar devlete vereceğim. Ama bu kamyoncunun sorununu çözmez. 3 bin YTL vergi borcum var. Vergi borçlarına da kolaylık getirilsin" diye konuştu.
Bir çok kamyoncu, uygulamanın 18 yaş ve üzerindeki kamyonlara da yapılmasını, böylece piyasanın rahatlayacağını söyledi.
Mazot yerine yakıt yağ
Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı, çevre kirliliğini önlemek amacıyla böyle bir uygulamaya giderken, kamyonlarda maliyeti düşürmek adına mazot yerine yağ yakılıyor.
Konya Kamyoncular Garajında kamyoncuların önemli bölümü maliyetlerini düşürmek amacıyla mazot yerine litresi 1 YTL olan yağ kullanıyor. Eski araçlar kadar 1990-2000 arasındaki modelli kamyonların önemli bölümünde yakıt olarak yağ tercih ediliyor.
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Konya Şoförler Odası Başkanı Bekir Duvarcı, ülkede 1 milyon civarında kamyon bulunduğunu, 35 yaş üstü kamyonların hurdaya ayrılacak olmasının kamyoncunun sırtındaki yükü alacağını söyledi.
Ekonomik ömrünü tamamlamış, iş yapamaz duruma gelen kamyonların zaten iş göremez ve satılamaz olduğunu dile getiren Duvarcı, eski kamyonların lastik ve yedek parçalarla iş yapar duruma getirilmesinin de çok maliyetli olduğunu kaydetti.
Duvarcı, hükümetin kamyoncunun elinde kalan aracına para vereceğini belirterek, "Binlerce kamyon piyasadan çekilecek. Kamyoncu evinin önünde bekleyen, adeta sırtında taşıyacağı kamyondan kurtulacak. Kamyoncunun beklediği bir uygulama oldu" dedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.