"Kamyonu Renault olanın tekeri durmaz"

"Kamyonu Renault olanın tekeri durmaz"

Özellikle uluslararası taşımacıların korkulu rüyası, yurtdışındaki araçlarının hareketsiz kalmasıdır. Hareketsizlik demek, zaten kar marjlarının...

Özellikle uluslararası taşımacıların korkulu rüyası, yurtdışındaki araçlarının hareketsiz kalmasıdır. Hareketsizlik demek, zaten kar marjlarının yerlerde süründüğü bir dönemde en büyük darbe anlamına gelir. Nakliyeci maliyetlerinin, hesaplanabilir hale getirilmesi ilkesinden yola çıkan Renault Trucks, bakım-onarım sözleşmesi yaptırılan her aracına Avrupa’nın hemen hemen tüm noktalarında 7/24 hizmet veriyor.

Yurt dışında araç çalıştırmanın en büyük handikapını, ‘müdahale zor ve inanılmaz pahalı’ şeklinde açıklayan Renault Ticari ve Çekici Araçlar  İstanbul-İzmir Ana Bayisi Horoz Taşıt Servis AŞ Genel Müdürü Gürkan Gürbüz, “Nakliyecinin kar marjlarını da biliyoruz. Kazanabilmesi için maliyetlerini düşürmesi gerek. Burada da bakım-onarım ve yakıt öne çıkıyor. Bir aracın operasyonel maliyetinin yüzde 35’ini yakıt harcamaları oluşturur. Renault Trucks da, bütün Ar-Ge çalışmalarını yakıt düşürme üzerine odakladı. Şu anda en uygun yakıt maliyetleri Renault Trucks’ta. Daha sonra bakım-onarım geliyor. Bizim bakım-onarım maliyetlerimiz zaten düşük. Ama nakliyeci dostlarımızın en önemli sorunlarından biri de öngörülemeyen maliyetler. Yani aracın hareketsiz kalması. Bir de bu yurt dışında gerçekleştiyse yandınız. En basit arıza 2-3 bin Euro’dan aşağıya çözümlenemiyor. Birinci konumuz maliyetse, ikinci konumuz da hızlı müdahale. Teker dönmeden para kazanılmıyor. İşletme maliyetleri için yapabileceğimizi yapıyoruz. Araba hareketsiz kaldığında, anlaşma kapsamında olduğu için çok çabuk devreye girip çözüme ulaştırabiliyoruz. Çünkü, nakliyecinin ülkesinde olduğundan daha hızlı hareket etme zorunluluğu var ve bunun maliyeti çok yüksek. Burada 300-500 Euro’ya halledeceğiniz bir arıza, orada 3 bin Euro. Bu durum yıllarca, önce bizim canımızı yaktı. Bazen, böyle bir arıza 1 yıllık getiriyi götürebiliyor. Biz, öncelikle yaptığımız ön bakımlarla aracın hareketsiz kalabilme olasılığını minimize ediyoruz; yani hasta olmadan hastalığı tedavi ediyoruz. İkinci olarak da, uygun bir fiyatlama çıkarıyoruz. Kendisi yaptırmaya kalksa, asla bu ücretlerle olmaz” diye konuştu.

Yurtdışında ne yapmak gerek?

Diyelim aracınız Almanya’nın herhangi bir şehrinde hareketsiz kaldı. Önce  Renault Trucks’ın 7/24 hizmet veren numarasını arıyorsunuz. Uzaktan yapılan ön teşhisin ardından, telefonla çözülebilecek bir durum ise telefonda hallediliyor. Ama, risk teşkil eden bir durum varsa, Servis 24 Platformu’na bilgi verilerek en yakın servisin o noktaya yönlenmesi yapılıyor. Renault Trucks’ın Avrupa’da da birçok servis noktası bulunuyor. Yapılan ön teşhis de, servis yetkilileriyle paylaşıldıktan sonra, çözüm uzman ellere bırakılıyor.

1 araç da alsanız bakım sözleşmesi yapabiliyorsunuz

Bakım sözleşmelerinin çıkış noktasını ‘büyük filolara hizmet’ olarak açıklayan Gürbüz, ancak süreç içinde bunun en küçük birimlere kadar indiğini vurguladı. Gürkan Gürbüz şöyle devam etti: “Bizim amacımız, bakım-onarım sözleşmelerini asıl küçük ölçeklere yaymak olacak. Çünkü, küçük işletmelerin desteğe daha fazla ihtiyacı var. Büyük ölçekli firmalar, teşkilat ve donanımlarıyla sorunu iç bünyede çözebiliyor. Daha küçük işletmelere destek verebilmek için kadrolarımızı oluşturduk. Bizim amacımız, bırakın filoları bireylere kadar inmek olacak.

Amaç, yalnız yurtdışı değil

Hizmeti, yurtiçinde çalışan firmalara da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Gürbüz, “Çünkü, çıkış noktamız taşımacıların maliyetlerinin hesaplanabilir hale getirilmesidir. Böyle olunca fizibilitelerini daha rahat yapabilir hale gelebilirler. Bizim sözleşmelerimiz için biçtiğimiz bedel, kesinlikle yukarda değil. Biliyoruz ki, o araç gerçekten o masrafı yapacaktır. Bu bir sigortadır ‘yaşanacak, sen de önlemini al’ demektir. Bunu yaparken de risklerin önemli bir bölümünü kendimize alıyoruz” açıklamasını yaptı.

3 türlü bakım sözleşmesi var

Bakım sözleşmelerinin 3 ana başlıkta toplandığını ifade eden Horoz Taşıt Servis AŞ Genel Müdürü Gürkan Gürbüz,  bunları da “Garanti uzatımı. Bakım sözleşmesi ve bakım-onarım sözleşmesi” olarak özetledi. Gürbüz, bu hizmetlerin açılımını da şu sözlerle aktardı: “Garanti uzatımı, bakım sözleşmelerini çok almak istemeyen müşterilerimiz için düşünülmüş bir yöntem. Uzatılmış garanti aldığınızda da, risklerin önemli bir bölümünü üretici firmaya aktarmış oluyorsunuz. Yasal garantiyi uzatım paketleriyle 4 ya da 600 bin kilometreye kadar uzatabilmeniz mümkün.  Tabi bunun için hangi güzergahta çalıştığı, ne kadar kilometre yaptığı, ne taşıdığı gibi bilgileri bilmemiz önemli. Bu anlamda danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Uygun değilse zaten tavsiye etmiyoruz, ya da başka sisteme yönlendiriyoruz.  Bakım sözleşmeleri ise, aracınızın sadece bakımını yaptırmak istediğiniz bir sözleşme türüdür. Normal periyodik bakımla birlikte, bazı hizmetleri de tavsiye ettiğimiz fiks bir bakım modelidir. Bakım-onarım ise, bunların tümünü kapsar.”

Hizmetlerden aracını önce alanlar da yararlanabilecek

Bakım-onarım için çok ciddi bir kadro oluşturduklarını vurgulayan Gürkan Gürbüz, “Bir sonraki hedefimiz, bakım-onarım anlaşmalarını sadece yeni araç satılırken yapmak olmayacak. Bir yıl, iki yıl önce araç satın alan müşterilerimize de bunu yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Tüketiciler arasındaki ‘ilk alanın mağdur olduğu’ gibi bir ön yargıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bununla ilgili pilot çalışmalar yapıyoruz. Aradan geçen süre içinde her firma, aracını bize göndermemiş olabiliyor. 1 yaşındaki aracı sisteme entegre etmek kolay. Ama, biz 3 yaşındaki aracı da sisteme almayı istiyoruz. Onun için de aracı incelemek, mevcut durumuna bakmak gibi aşamaları bir düzene bağlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

İkinci ele de garanti geliyor

Renault ticari araçlar ve çekici araçların İstanbul ve İzmir Ana Bayisi olarak kurulan Horoz Taşıt Servisi A.Ş. kurulduğundan bu yana sattığı yeni araç sayısında 3 bini aştı. Firmanın yeni aracın yanı sıra, aktif de bir ikinci el satışı var. Bu bölümde de atağa hazırlandıklarını ifade eden Horoz Taşıt Servis AŞ Genel Müdürü Gürkan Gürbüz, “Yoğun ikinci el satan bir firmayız. Bu yıl yetiştiremesek de, 2012 yılında ikinci eli garantili satmayı gerçekleştireceğiz” dedi.

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.