Kapıkule'de tesisler kapanıyor

Kapıkule'de tesisler kapanıyor

Türkiye'nin en büyük kara sınır kapısı Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 'rüşvet' ve 'kaçakçılık' operasyonları, 20 yaş üstü araçların geçişine...

Türkiye'nin en büyük kara sınır kapısı Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 'rüşvet' ve 'kaçakçılık' operasyonları, 20 yaş üstü araçların geçişine izin verilmemesi akaryakıt ve dinlenme tesislerini kapanma noktasına getirdi.

 

Kapıkule Karayolu üzerinde bulunan 17 tesisten 10'u kapanırken, 7'si ise ayakta durma mücadelesi veriyor. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, 20 yaş üstü araçların, daha ziyade motorin kaçakçılığında kullanıldığını belirleyerek günübirlik geçişe yasak getirmişti. Bakanlık ayrıca Edirne plakalı araçların giriş çıkışını da yasakladı. Yeni düzenlemeye göre Edirne plakalı bir araç ayda 4 kez yurtdışını giriş çıkış yapabiliyor.

 

1 Haziran 2005 tarihinde başlanan yeni uygulamaya göre; sınır kapılarından günübirlik geçiş yapan 20 yaş üstü araçların giriş ve çıkışına izin verilmiyor. Sınır kapılarında motorin kaçakçılığının önlenmesi ve karayolu trafik güvenliği açısından imzalanan uluslararası ve ikili anlaşmanın uygulamaya konmasıyla birlikte Kapıkule'deki araç kuyruğunda gözle görülür bir azalma oldu. Uygulamadan önce günde 4 binin üzerinde araç giriş çıkış yaparken, şimdilerde ise bu sayı 50-60'lara düştü. Gümrük kapılarından geçişler için uygulamaya başlanan yaş sınırı Bulgaristan ile Türkiye arasında bagaj ticaretini de bitirdi.

 

Sınır ticareti, Edirne ekonomisinin itici güçlerinden biriydi. Bulgaristan ve Yunanistan'dan vize almadan günübirlik gelenler, sebzeden ekmeğe, deriden tavuğa birçok mala talip oluyor, Edirne Sebze Meyve Hali neredeyse her gün kapılarını 'bagaj ticareti' yapan Bulgarlarla açıyordu. Edirne Ticaret Odaso Meclis Başkanı Serdar Yalçıner ise, Kapıkule Karayolu üzerinde bulunan dinlenme tesislerinin yarısının kapandığını doğruluyor. Ayakta kalma mücadelesi veren tesislerin ise yüzde 10-20 kapasite ile çalıştığını ifade eden Yalçıner, kente günübirlik gelen turistler 100-150 bin Euro'luk alışveriş yaptığını ve sınır kapılarındaki bu uygulamayı 'esnafı bitirici son darbe' olarak nitelendiriyor.

 

Kapıkule Karayolu üzerinde petrol ofisi ve dinlenme tesisi sahibi Emin Kılıç, günübirlikçiler getirilen giriş çıkış yasağından sonra işlerin durma noktasına geldiğini söylüyor. Kapıkule operasyonundan önce iş yerinde 10'un üzerinde personel çalıştırdığını ve şuan personel sayısını 2'ye indirdiğini vurgulayan Kılıç, "Dinlenme tesislerinin çoğu iş yapamadıkları için kapanmak noktasına geldi. Sınır kapılarına getirilen giriş çıkış yasağı Edirne ekonomisini bitirme noktasın getirdi. Müşteri olmadığı için para kazanamıyoruz. Esnaf ne vergisi ödeyebiliyor nede personelin maaşını ödeyebiliyor."dedi. Kapıkule Gümrükler Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, günübirlikçi diye tabir edilen küçük araç sayısında yüzde 80 azalma olduğunu belirterek, "Günde ortlama a2 bin'ün üzerinde günübirlikçi araç giriş çıkış yapıyordu. Yeni uygulamadan sonra bu karam 50-60'a kadar düştü."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.