Karadenizlinin çilesi sona erecek
Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, normal ödeneklerle ancak 2028 yılında tamamlanabilecek Karadeniz Sahil Yolu'nun, büyük gayretler sonucu...
Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, normal ödeneklerle ancak 2028 yılında tamamlanabilecek Karadeniz Sahil Yolu'nun, büyük gayretler sonucu 2006 yılı sonunda yüzde 95'lik kısmının tamamlanarak trafiğe açılacağını ve bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.
Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, Türkiye'nin en büyük karayolu projelerinden olan Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili İHA'ya açıklamalarda bulundu. Giresun'un Piraziz İlçesi'nden Sarp Sınır Kapısı'na kadar 359 kilometre uzunluğundaki Karadeniz Sahil Yolu'nun ilk ihalesinin Çarşıbaşı-Araklı Geçişi olarak 1987 yılında, diğer ihalelerin yoğun olarak 1997-98 yıllarında, Trabzon Sahil Geçişi'nin de 2000 yılında ihale edildiğini kaydeden Çelikcan, aradan geçen yıllar itibarıyla, yolda 2005 yılı sonunda yüzde 60 fiziki gerçekleşmenin sağlandığını, 2006 yılının ilk 10 ayı itibarıyla da bu oranın yüzde 90 olduğunu söyledi. Yıl sonunda fiziki gerçekleşme oranının yüzde 95'lerde olacağını dile getiren Mahmut Çelikcan, 2006 yılının ilk 10 ayında geçmiş 10 yılda yapılan çalışmanın yarısına yakın bir çalışmanın gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Toplam proje bedeli 3.3 milyar dolar olan yolda, şu andaki rakamlar itibarıyla 835 milyon dolarlık ödenek üstü bir çalışmanın yapıldığına işaret eden Çelikcan, bu rakamın fiziki gerçekleşmenin yüzde 95'i bulacağı yıl sonunda bir milyar doları bulacağını, bunun da Başbakan Erdoğan'ın talimatı ve müteahhitlerin özverisiyle sağlandığını kaydetti.
Karadeniz Sahil Yolu'nun Giresun Tirebolu Tüneli, Gülburnu Viyadüğü ve Araklı Konakönü Tüneli hariç olmak üzere bu yılın sonunda yüzde 95'lik kısmı tamamlanmış bir vaziyette trafiğe açılacağını tekrarlayan Mahmut Çelikcan, kalan kısımların da 2007 yılının yaz aylarında bitirilerek hizmete sokulacağını ifade etti.
Mahmut Çelikcan, Karadeniz Sahil Yolu'nun açılışında yaşanan gecikmelerle ilgili olarak şunları söyledi:
"2005 yılı hedefi çok büyük bir hedefti. Biz, plan ve projeyi yaparken bizim dışımızdaki unsurların programlanan şekilde yürüyeceğini ve bu süreçte fazla sıkıntıyla karşılaşmayacağımızı ümit ediyorduk. Ancak öyle olmadı. Artvin Arhavi, Rize Fındıklı, Trabzon Sahil Geçişi gibi kısımlarda çalışmalarımız yargı kararlarıyla durduruldu. Buralara, davalar sonuçlanana kadar giremedik. Şimdi bu sorunlar gideriliyor ve çalışmalarımız da hız kazanıyor. 2006 yılı hedefi de büyük bir hedefti. Bu hedefi büyük oranda tutturduk diyebiliriz. Normal ödeneklerle 2028 yılında bitecek bir projeyi 2006 yılında büyük oranda tamamlıyoruz . Olaya bu boyuttan bakmak lazım. Bu çok büyük bir başarıdır."
Karadeniz Sahil Yolu'nun tamamının ihale edilmek suretiyle ve Türkiye'nin en büyük inşaat firmaları tarafından yapıldığını belirten Çelikcan, bu aşamada yolda teknik eksiklikler ve yanlışlıklar olduğu yönündeki eleştirileri şöyle cevapladı:
"Bu projeleri Türkiye'nin uluslararası alanda proje üreten, yurtdışı deneyimi olan en büyük proje firmalarına yaptırdık. Bu konuda yapılan eleştirilerin çoğunun bilgiden eksik ve haksız olduğunu düşünüyorum. Yapılan çalışmalar çok iyi etüt edilmiş, hesaplanmış ve imar planlarına işlenmiş çalışmalardır. Bu projeler yapılırken konuşmayanlar şimdi yol bittikten sonra eleştirmeye başladı. Bu projeler belediye meclislerinde onaylandı. O zaman konuşmayanların şimdi iş bittikten sonra konuşmasının doğru olmadığını düşünüyorum."
"Karadeniz Sahil Yolu, Trabzon'da trafiğin yüzde 65'lik kısmını alarak büyük bir rahatlama sağlamaktadır" diyen Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, yolun tamamlanmadan trafiğe açılmasıyla ilgili olarak, "Karadeniz Sahil Yolu'nun en büyük özelliği başka alternatifinin bulunmayışıdır. Yolu tümüyle trafiğe kapattığınız zaman trafik felç olacaktı. Trabzon Şehiriçi Geçişi, çok yoğun olan kent trafiğinin rahatlatılması için bir an evvel açıldı. Bugün Karadeniz Sahil Yolu Trabzon trafiğinin yüzde 65'lik kısmını almaktadır. Eğer yolun açılışını erteleseydik bu yoğunluk yaşanmaya devam edilecek ve insanlar sıkıntı çekecekti. Yolda yaşanan kazalarla ilgili olarak da eğer bizim bir hatamız varsa hakkımızda muhakkak dava açılırdı. Ben bu noktada vatandaşlarımızın da trafik kurallarına riayet etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan
"KARADENİZ SAHİL YOLU, ÇÖPLERİN DENİZE DÖKÜLMESİNE ENGEL OLMUŞTUR"
Karadeniz Sahil Yolu'nun tabiata ve çevreye zarar verdiği ve tabii güzellikleri yok ettiği şeklindeki eleştirileri de farklı bir şekilde yorumlayan Çelikcan, bu eleştirileri de haksız buluyor. "Bu eleştirileri yapanlara öncelikle şunları sormak lazım" diyen Çelikcan, "Bu kişiler, Karadeniz Bölgesi'nin en önemli sorunlarından olan çöplerin ve katı atıkların denize dökülmesi sonucunda biyolojik anlamda denizin kirletilmesi ve çevrenin tahrip edilmesini gündeme getirmedi. Biz yolu yaparken yaptığımız mahmuz ve tahkimatlarla bir taraftan suni plajlar yaparken, bir taraftan da çöplerin denize dökülmesini engelledik. Artık 3 ilimizde çöpler denize dökülmüyor. Yol buna bir set oluşturdu. İkinci olarak da, yolun bazı yerleşim birimlerinin köprülü kavşaklarla önünün kesildiği ve siluetinin bozduğu şeklinde eleştiri yapanlar, bu alanlardaki çarpık yapılaşmayı gündeme getirmiyorlar. Sahil bandında yapılan 8-10 katlı binaların daha gerisinde düşük katlı binalar var. Buralarda asıl şehrin görüntüsü bozuluyor. Köprülü 6-7 metrelik kavşağı tenkit edenlerin 40 metre yüksekliğindeki bu binaları grkararlarıyla durduruldu. Buralara,örmemeleri düşündürücüdür" şeklinde konuştu.
Karadeniz Sahil Yolu'nun güzergahı üzerinde Piraziz'den Sarp Sınır Kapısı'na kadar 40'a yakın il, ilçe ve belde belediyesinin bulunduğuna da dikkat çeken Mahmut Çelikcan, Türkiye'nin başka hiçbir yerinde bu kadar yerel birim sınırından geçen başka bir projenin olmadığını söyledi. Otoyollarının genellikle meskun mahal dışından geçirildiğini ve bu anlamda sorun yaşanmadığını belirten Çelikcan, meskun mahallerden geçen Karadeniz Sahil Yolu'nda bu anlamda sıkıntıların yaşandığını söyledi. Çelikcan, yola olumlu bakanlar kadar olumsuz yaklaşan yerel yöneticilerin de olduğunu, bu anlamda bazı sıkıntıların yaşandığını ancak bütün bunların hoşgörülü yaklaşımla çözüldüğünü ve herkesin eşit faydalandığı bir kamu hizmeti olan yolun bitirilmesinde sona gelindiğini ifade etti.
Karadeniz Bölgesi'nin topoğrafyası gereği tarım, konumu gereği de sanayi açısından gelişmemiş bir bölge olduğunun altını çizen Karayolları Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, bölgenin geleceğinde etkili olabilecek iki unsurun turizm ve ticaret olduğunu, bunların gelişmesi için de ana faktörün ulaşım olduğunu kaydederek Karadeniz Sahil Yolu'nun tamamlanmasından sonra Sarp'tan Ankara'ya kadar konforlu bir ulaşımın sağlayacağını dile getirdi.
Karadeniz Sahil Yolu'nun geçiş güzergahının yerleşim merkezleri dışından geçmesi nedeniyle bu yerleşimlerin ekonomik hayatının bu durumdan olumsuz etkilendiğine dair yapılan yorumlar üzerine Çelikcan, kendilerinin yol yapımında ilk hedeflerinin can güvenliği, ikincisinin de trafik konforunun sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Mahmut Çelikcan, yolun yerleşim merkezlerinden geçmesi durumunda hem can güvenliğinin tehlikeye gireceğini hem de trafik ışıkları dolayısıyla trafik akışında yavaşlamaların yaşanacağına dikkat çekerek, ana yoldan yapılan bağlantı ve kavşaklarla dileyen sürücülerin bu merkezlere girebilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.
Karadeniz Sahil Yolu'nun geçiş güzergahındaki balıkçı barınaklarına zarar verilerek balıkçıların mağdur edildiği yolundaki eleştirilerin de gerçeği yansıtmadığını düşünen Çelikcan, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) ile yapılan protokol gereği zarar verilen barınakların yerine yaklaşık 60 tane daha, modern barınağın inşa edildiğini kaydetti. Bölge Müdürü Çelikcan, mevzuat gereği sadece yol yapım çalışmaları sırasında zarar verilen barınakların yapımının mümkün olduğunu, bunun dışında barınak inşa etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.
Yapılan bütün eleştirilere rağmen, Türkiye'nin en büyük karayolları projelerinden olan Karadeniz Sahil Yolu'nun tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Çelikcan, haksız ve kırıcı eleştirilerin kendilerini ve personeli üzdüğünü, yapıcı eleştirilerden ise faydalandıklarını sözlerine ekledi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.