Karayollarına dev yatırım hamlesi

Karayollarına dev yatırım hamlesi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de son yıllarda ulaştırma sektöründe 100 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını,...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de son yıllarda ulaştırma sektöründe 100 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, karayolları için yıllık olarak hedef yatırım tutarının da 6-7 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Bakan Elvan, İstanbul’da Shangri-La Hotel’de düzenlenen 11. Türkiye, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Bakanlar Konferansı'na katıldı. Türkiye, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) ulusal sekreterleri, gözlemci ülke temsilcileri, TRACECA proje liderleri ve diğer katılımcı ülke temsilcilerinin yer aldığı 11. TRACECA Hükümetlerarası Komisyon Toplantısı'nda dönem başkanlığını devraldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ve bölge ülkeleri arasındaki ulaşım koridorlarının önemi ve Türkiye’nin ulaştırma alanında yaptığı çalışmaları anlatan Bakan Elvan, hızlı ve alternatifli ulaşım koridorlarının geliştirilmesinin dünya ticareti için zorunluluk haline geldiğini belirtti. Elvan, dünyada ekonomik ağırlığın kendisini doğuda hissettirmeye başladığını kaydetti. Bu gelişmelerin Avrupa ile Uzakdoğu-Ortaasya bağlantısının önemini artırdığını belirten Elvan, “Hem kara, demir ve deniz yolu ile taşımacılığın ülkelerin işbirliği ile daha hızlı, emniyetli ve konforlu şekilde olabileceğini düşünüyorum. Bir örnek vermek istiyorum. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın başlattığı Kars-Tiflis Bakü Demiryolu Hattı Projesi bile bu ekonomik etkinliğin daha da hızlı şekilde etkileşimli olarak doğu ile batı arasında sağlanmasına önemli katkılar sağlanmasına neden olacağını göreceğiz. Ortak projeler geliştirmemiz gerektiğini düşünüyor. Bu sebeple de kendi aramızda tartışmalı, hangi yöntem ve yolla, hangi mekanizmalar kullanılarak, hangi finansal araçları kullanarak bu projelerin gerçekleştirilmesini sağlayacağımızı da konuşmalıyız diye düşünüyorum.” dedi.

TRACECA’nın doğu ile batı arasında en kısa ve güvenilir olarak ulaşım imkânlarını geliştirmeyi sağlamayı amaçladığını belirten Elvan, modern İpekyolu olarak günümüzde Avrupa ile Asya ülkeleri arasındaki ticareti ve ulaştırmayı sağladığını hatırlattı. TRACECA kapsamında birçok altyapı projesi bulunduğunu ancak bunların yeterli olmadığını belirten Elvan, hattın geliştirilmesi için öne çıkarılması gereken konuları anlattı.

Elvan, “Transit koridorların altyapıları iyileştirilmeli ve geliştirilmelidir. Taşımacılık ve sınır geçişlerini kolaylaştıracak ve hızlandıracak önlemler almak zorundayız. Bölge ülkelerinde demiryolu yatırımlarına önem vermek zorundayız. Bölgedeki lojistik merkezlerin kapasitesinin ve sayısının artırılmasının önemli olduğunu ve bu alana da öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye içinde özellikle demiryolu hatlarında yenileme çalışmaları yaptıklarını ve doğu batı aksında bu çalışmaların süratle yapıldığını anlatan Elvan, “Yunanistan-Bulgaristan sınırından Gürcistan sınırına kadar olan kesimde yüksek hızlı tren hattının inşasına hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu hattı da en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan hızlı tren güzergahları üzerinde de uygulama proje çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor.” dedi.

ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDE 100 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK

Türkiye’nin dünya ortalamasından 3 kat daha fazla sivil havacılık alanında büyüme oranına sahip olduğunu, 2014 yılında havacılık sektöründe büyümenin yüzde 10 olduğunu anlatan Elvan, İstanbul’dan dünyanın 237 farklı noktasına uçuş yapıldığını söyledi. Elvan şöyle devam etti: “Ulaştırma sektöründe son 12 yılda 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Şu anki hedefimiz yıllık olarak karayolu yatırımları için 6-7 milyar dolar civarında olacak. Demiryolu yatırımlarında ise 2015 yılında 4 milyarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Denizcilikte ise Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizlerinde 3 büyük denizde 3 büyük limanı yap işlet devret modeliyle yapmayı hedefliyoruz. Altyapının geliştirilmesinde iller arası etkileşim ekonomik aktivitelerde inanılmaz bir artış söz konusu oldu. Günde ortalama 400-500 aracın geçtiği bir yol altyapısı yapıldıktan ve bağlantılar kısaltıldıktan sonra aynı yoldan günde 2500-3000 bin araç geçmeye başladı. Sadece 2015 yılında 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz. 12 yıl içinde yaklaşık 330 kilometrelik tünel yapımı gerçekleştirdik.”

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.