Karayolu taşımacılığı 378 milyar euroya koşuyor

Karayolu taşımacılığı 378 milyar euroya koşuyor

Analistler Avrupa’da 2024’e kadar karayolu taşımacılığı pazarının büyümesinin yılda ortalama yüzde 3,4 olacağını tahmin ediyor.

Türkiye’de ihracat yapan firma sayısı artarken, lojistik sektörü de profesyonelleşiyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhdğlu 2i sektörün birbirine verdiği destek ne kadar artarsa ülkemizin küresel rekabet gücünün da o derece artacağı düşüncesinde. Türkiye’den yapılan ihracatın son 15 yılda iki katına çıkarken, firma sayısının da aynı oranda arttığını kaydeden Nuhoğlu şunları kaydetti:

Bugüne kadar ihracat yapmayan ya da çok az yapan illerin de artık uluslararası ticarete doğrudan katkı verdiğini görüyoruz. 2020’de 16 şehrimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı.

1 milyar dolar sınırına yaklaşmış olan 4 şehrimiz bulunuyor. Yeni firmalar ihracata adım atarken ilk destekçileri de karayolu taşımacıları oluyor.En çok ihracat yaptığımız 10 ülkenin 9’unun karayolu bağlantısı olan ülkeler olması, ülkemizin karayolu ağı açısından önemli bir noktada olması ve firmalarımızın sunduğu avantajlarla doğrudan ilişkilidir. Özellikle pandemi döneminde karayolu taşımacılık sektörünün büyük performansı ilerde karayolu sektörü üzerinde daha fazla durulacağını gösteriyor.»

Analistlerin Avrupa’da karayolu taşımacılığı pazarının büyümesinin yılda ortalama yüzde 3,4 olacağını tahmin ettiini belirten Nuhoğlu ,» 2024 sonunda pazarın 378.1 milyar Euro'ya ulaşması bekleniyor.Ortada karayolu lehine böyle bir tablo var.Türk karayolu taşımacılık sektörün, uluslararası taşımacılıkta maliyetlerini artıran; geçiş belgeleri, engeller, vizeler gibi sorunlar olmadığında neler yapabileceğini biliyoruz. Ülke olarak kendi performansımızı artırıcı çözümleri geliştirmeye de devam etmeliyiz. Hız ve maliyet konusunda fiziksel altyapıların geliştirilmesi ve artırılmasının yanında, ticari malların sınırlarımızdan girişi ve çıkışı esnasındaki işlemlerin mümkün olduğunca, teknolojinin yardımıyla hızlandırılması ve kolaylaştırılmasını sağlayacak yapıların oluşturulması gerekiyor» diye konuştu.

Kızıltan, bir sonraki ulaşım hedefinin, Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi'ni Antalya'ya kadar uzatmak olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Mehmet Ali KANTARCI – CNNTURK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.