Konteyner gemi kiraları uçtu, acil isterseniz de bulamazsınız

Konteyner gemi kiraları uçtu, acil isterseniz de bulamazsınız

Kiralamaya açık birkaç geminin günlük ücretleri astronomik seviyelere ulaştı ve bu ayın başlarında büyük bir taşıyıcı, 7.000 teu'luk modern bir geminin kısa bir fikstürü için 100.000 dolardan fazla ödedi. Acil kiralayabileceğiniz gemi sayısı ise sıfır.

Alphaliner haftalık bültenini yayınladı. Bültende yer alan verilere göre, konteyner gemisi mevcudu yıl ortasına doğru oldukça kısıtlı kalırken, küresel konteyner gemisi filosu neredeyse tamamen dolmuş durumda. Birçok gemi büyüklüğü sınıfında, spot veya acil olarak kiralanabilecek gemi sayısı ise sıfır.

Bunun sonucunda, kiralamaya açık olan birkaç geminin günlük ücretleri astronomik seviyelere ulaştı ve bu ayın başlarında büyük bir taşıyıcı, 7.000 teu'luk modern bir geminin kısa bir fikstürü için 100.000 dolardan fazla ödedi.

Yılın ilerleyen dönemlerinde küresel tedarik zincirlerinin daha fazla zorlanacağını öngören bazı büyük yük sahipleri, bir kez daha önden yüklemeye başvurdu ve tüketim malları, depo tamponu oluşturmak için başlangıçta planlanandan daha erken bir tarihte Avrupa ve Amerika'ya taşındı. Dolayısıyla talep, yılın bu zamanına ve mevcut ekonomik iklime göre alışılmadık derecede güçlü.

Arz tarafında ise Kızıldeniz'de ticari deniz taşımacılığına yönelik tehditler ve bunun sonucunda Ümit Burnu üzerinden yapılan gemi yönlendirmeleri, küresel filonun milyonlarca ekstra teu-mil yapmasını gerektirmeye devam ediyor. Bu 'yapay' talep tek başına slot kapasitesi açısından küresel filonun tahmini %5-6'sını tüketti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.