Kooperatiflerden kasko ve sigorta

Kooperatiflerden kasko ve sigorta

 Daha çok konut ve tarım sektöründe faaliyet gösteren kooperatifler, sigorta işine giriyor. Sigortacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle kooperatiflerin...

 

Daha çok konut ve tarım sektöründe faaliyet gösteren kooperatifler, sigorta işine giriyor. Sigortacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle kooperatiflerin trafik, kasko vb. sigortacılık faaliyeti yapmalarının önü açıldı. Sanayi Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre yeni kanun kapsamında iki sigorta kooperatifi, kuruluş izni için resmi başvuru yaptı. İncelemeler sonucunda onay çıkarsa Türkiye'de ilk kez bir kooperatif, hayat sigortası hariç üyelerine her alanda poliçe düzenleyebilecek. Üye dışındaki kişi ve kurumlara da sigortacılık hizmeti verebilmek için ayrıca izin alınması gerekiyor. Yetkililer, Türkiye için yeni olan sigorta kooperatifçiliğinin faaliyete geçmesiyle birlikte sektörde ciddi rekabet ortamının yaşanacağına vurgu yapıyor. Sigorta kooperatiflerinin faaliyette bulunabilmeleri için ortak sayısının en az 200 olması zorunlu. Sigorta kooperatifleri dünyada birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye'de ise AB mevzuat uyumu çerçevesinde, Sigortacılık Kanunu'nda 2007 yılında yapılan değişiklikle, kooperatiflerin sigortacılık alanında faaliyet göstermelerinin önündeki engeller kaldırıldı.

 

Sigorta kooperatiflerinin asıl amacı, diğer kooperatiflerde olduğu gibi üyeler arasında 'karşılıklı yardımlaşma, dayanışmayı' sağlamak. Bu kapsamda üyelerden alınacak sigorta prim ödemelerinin hesaplanması açısından şirketlerle kooperatifler arasında herhangi bir fark söz konusu değil. Yetkililer, konuya örnekle açıklık getiriyor: Her bir sigorta kooperatif ortağına aynı tür sigorta poliçesi (örneğin yıllık zorunlu araç sigortası poliçesi) düzenlendiğinde, sigorta kooperatifi olarak satın alınan risk, 200 kişinin aracının o yıl içerisinde kaza yapmayacağı yönündeki ihtimaldir. Reasürans konusu bir kenara konulursa, kaza yapanlara ödenebilecek para ise 200 kişiden alınan poliçe bedelleri karşılığında toplanan fon olacak. Bu nedenle kaza yapmama ihtimali arttıkça kooperatifte kalan fon artmakta, bu fonlar ortaklara dağıtıldığı ya da bir sonraki poliçe maliyetine yansıtıldığı takdirde ortağın ilerleyen zamanlardaki poliçe maliyeti giderek azalacak. Ayrıca kesilen poliçelerden elde edilen kârın dağıtılması da diğer sigorta şirketlerine göre daha yüksek bir rakama çıkacak. Önemli bir diğer avantaj da, sigorta kooperatifleri kooperatif yapısını koruduğu müddetçe sermaye yapısı açısından sürekli milli kuruluş olarak kalacaklar. Yetkililere göre sigorta şirketlerinin olumsuz yanları ise kooperatif mantığı açısından bakıldığında yok denecek kadar az.

 

200 üyeyle kuruluyor

 

Sigorta kooperatifleri, diğer kooperatiflerle aynı kuruluş hükümlerine tabi. Sigortacılık yapmak üzere kurulan kooperatiflerin, Sigorta Kanunu gereği en az 200 ortağının olması gerekiyor. Ayrıca sigortacılık faaliyeti içinde Hazine Müsteşarlığı'nın izni gerekiyor. Sigorta kooperatifleri sadece kendi üyelerine sigortacılık hizmeti verebiliyor. Eğer kooperatife üye olmayanlara da sigortacılık hizmeti vermek istiyorsa ayrıca belirlenen oranlarda sermaye artırımı yapması ve izin almaları şart. Sermaye yapısı için 20 bin liralık bir sermaye yeterli. Ortak sayısı artması durumunda sermaye de aynı oranda artıyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.