Kusurlu araç trafiğe giremeyecek
Her ülkeye olduğu gibi krizin Türkiye'ye de az-çok etkisi olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, krizle ilgili yapılan moral bozucu yorum ve haberlerin ülkeye...
Her ülkeye olduğu gibi krizin Türkiye'ye de az-çok etkisi olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, krizle ilgili yapılan moral bozucu yorum ve haberlerin ülkeye faydası olmayacağını dile getirdi. Türkiye'nin krizden en az etkilenmesi için büyük bir ekip çalışmasının sürdüğünü belirten Yıldırım, "Kaptan kaptan köşkünde, dümen sağlam ellerde. Tayfa, mürettebat ne yapacağını biliyor." ifadesini kullandı.
Ulaştırma Bakanlığı'nın denetiminde İstanbul'da hizmet vermeye başlayan TÜV-TURK'e ati yeni Araç muayene İstasyonları'nın tanıtım toplantısı Çırağan Sarayı'nda yapıldı. Toplantıya; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TÜV-TURK Konsosiyumu ortaklarından Doğuş Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TÜV-SÜD Yönetim Kurulu Başkanı Axel Stecken, Almanya İstanbul Başkonsolosu Matthias Von Kummer, Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın katıldı.
Konuşmasında son aylarda dünya piyasalarını olumsuz yönde etkileyen Küresel Finansal Krize değinen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, krizin başta Amerika ve gelişmiş Avrupa ülkelerini etkilediğini dile getirdi. Krizin dalga dalga tüm dünyaya yayılmaya devam ettiğine değinen Yıldırım, 190 dünya ülkesinin hemen hepsinde az-çok kriz etkisinin görüldüğünü dile getirdi.
Tüm dünyanın etkilendiği kriz ortamında herkesin birbirine ihtiyaç duyacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, piyasaların daralma yaşadığı bu ortamda morallerin yüksek tutulması gerektiğini dile getirdi. Moral bozacak yorum ve açıklamaların hiç kimseye faydası olmayacağının altını çizen Yıldırım, "Yapmamız gereken her şey yapılıyor. Kaptan kaptan köşkünde, dümen sağlam ellerde. Tayfa, mürettebat ne yapacağını biliyor. Takm çalışması anlayışıyla çalışıyor. Takım anlayışıyla çalışmazsanız fırtınalardan gemiyi limana selametle ulaştıramazsınız." Şeklinde konuştu.
Türkiye'nin son 6 yılda kat ettiği mesafenin ardından takım çalışması bulunduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "Bunu başaran Türkiye bu krizin de üstesinden mutlaka gelecektir. Bu konuda biz, finans sektörü, reel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları el ele, nasıl bu işi en hafi şekilde atlatırız, buna kafa yoruyoruz ve bu yönde tedbirler alınmaktadır." İfadelerini kullandı.
"KUSURLARI DÜZELTİLMEYEN ARAÇ TRAFİĞE GİREMEYECEK"
Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesiyle yeni bir metoda geçildiğini belirten Yıldırım, yeni sistemi sağlıktaki koruyucu hekimliğe benzetti. Koruyucu hekimliğin "Hastalık gelmeden tedbiri almak" anlamına geldiğini dile getiren Yıldırım, "Bu istasyonlarda A'dan Z'ye sağlık heyet raporu nasıl alınıyorsa araçlar için böyle bir yer olacak.
Yapılan muayenesi sonrası ağır kusurları bulunan araçların bu kusurlarını gidermeden trafiğe giremeyeceğini dile getiren Yıldırım, araç muayene istasyonlarında meydana gelen yığılmalardan da bahsetti. Türkiye'de bulunan 14 milyon aracın 8 milyonunun 10 büyük ilde olduğunu aktaran Yıldırım, "Hal böyle olunca burularda yığılma olması kaçınılmaz. Yeni metot da önceki gibi "Muayene edermiş gibi yapıp muayene etme de olmadığına göre, evrak üzerinden muayene olmadığına göre muayeneyi geçemeyen araç yeniden geliyor ve araç kuyruğu oluşuyor. Nedeni ne olursa olsun bunu çözeceğiz." İfadelerini kullandı. Bakan Yıldırım, gerekirse çift vardiya yapılacağını gerekirse de muayene istasyonlarının sayısının artırılarak bu sorunun çözüleceğini kaydetti.
"YENİ YÖNTEM ARAÇLARIN YÜZDE 40'ININ TRAFİĞİ TEHDİT ETTİĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI"
Yapılan özelleştirmenin ardından geçilen yeni sistem hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, bu güne kadar 773 bin 281 aracın muayenesinin yapıldığını aktardı.
Bu araçlardan 25 bin 447'sinin emniyetsiz, 284 bin 120'sinin ağır kusurlu, 482 bin 215'i hafif kusurlu, 41 bin 198'inin ise kusursuz olduğunun ortaya çıktığını belirten Aydın, "Bu durumda muayenesi yapılan araçların yüzde 40'ının ilk muayenelerinde trafik durumunu tehdit eder halde olduğu tespit edilmiş. 8177 araç ikinci muayeneden de geçememiştir." Şeklinde konuştu.
İstanbul'un diğer illere göre daha iyi durumda olduğunu belirten Aydın, "Bu araçlardan 37 bin 450 onaylanırken, 20 bin adedinin muayenesi araçlarında ağır kusurlu ve emniyetsiz olduğu gerekçesiyle onaylanmamıştır. İstanbul istatistikleri trafik güvenliği bakımından Türkiye genelinin yüzde 5 oranında daha iyi durumdadır." Şeklinde konuştu.
Öngörülen program dâhilinde araç muayene istasyonlarının hizmete açıldığını belirten Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, ülke genelinde 189 sabit, 80 gezici istasyonun hizmete alınması için çalıştıklarını belirtti. Şahenk muayene istasyonları sayesinde trafikte kusurlu araçlardan kaynaklanan kazaların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.
Özel araç muayene istasyonları sayesinde hazineye yaklaşık 7.3 milyar dolar pay geleceğini belirten Şahenk, 2,7 milyar KDV'nin de Maliye Bakanlığı'na aktarılacağını bu sayede devletin kasasına 10 milyar dolar gireceğini aktardı. Şahenk araç muayene istasyonlarının Türkiye geneline yayılmasıyla bin 800 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.
Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım TÜV-TÜRK konsorsiyumu ortaklarına plaket taktim etti. TÜV-TURK konsorsiyumu adına da Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk Yıldırım'a plaket verdi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.