Lastik sektörü greve gidiyor

Lastik sektörü greve gidiyor

Alınan bilgiye göre, 3'ü İzmit'te, 1'i Adapazarı'nda kurulu bulunan Goodyear, Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarında yaklaşık 4 bin çalışanı ilgilendiren...

Alınan bilgiye göre, 3'ü İzmit'te, 1'i Adapazarı'nda kurulu bulunan Goodyear, Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarında yaklaşık 4 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Lastik-İş Sendikası tarafından toplu sözleşme teklifinin 28 Aralık 2007'de iş yerlerine verilmesiyle 9 Ocak 2008'de başladı.

59 maddeden oluşan toplu iş sözleşme teklifinde sendika, ortalama aylık brüt 2 bin 400 YTL olan çıplak ücretlerin 1 Ocak 2008 itibarıyla yüzde 12 zam yapılarak yaklaşık 2 bin 700 YTL'ye çıkarılmasını teklif etti.

Teklifte, bu ücrete 1 Temmuz 2008'de 6 aylık enflasyon oranı kadar zam uygulanması, ikinci yıl ise 6 aylık dilimler halinde enflasyon oranı üzerine 1 puan eklenerek ücret zammı yapılması da yer aldı.

Sendika ile işverenler arasında yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine atanan ara bulucunun da çabaları sonuç vermeyince Lastik-İş Sendikası 8 Mayısta aldığı grev kararını iş yerlerine astı ve 31 Mayısta greve çıkacağını açıkladı.

Grev kararına rağmen sendika ve işveren temsilcileri toplu iş sözleşmesinin masada bitirilmesi için görüşmelerini sürdürdü. 59 maddelik toplu iş sözleşmesinde taraflar 36 maddede uzlaşırken, 23 maddede anlaşama sağlanamadı.

Taraflar, bugün yeniden bir araya gelerek sözleşmenin masada sonuçlanması için çaba harcayacak. Görüşmelerden sonuç alınamaması halinde işçiler yarın greve çıkacak.

“EŞİT İŞE, EŞİT ÜCRET”

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, 4 fabrikada çalışan yaklaşık 4 bin sendika üyesi işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşme görüşmelerinin bugün Sakarya Otel'de devam edeceğini söyledi.

Görüşmelerde işverenlerin, yeni işe girecek işçilerin düşük ücretle işe başlaması konusunda ısrarcı olduğunu ifade eden Karacan, “Biz, 'eşit işe eşit ücret' diyoruz. Bu noktada sıkıntı var” dedi.

Karacan, şöyle devam etti:

“Yeni işçiye 'düşük ücretle işe başlasın' diyorlar. Ayrıca Özel sağlık sigortası konusunda ısrarcılar. Bu maddeler bizim için çok önemli. Özel sağlık sigortası 13 bin aileyi ilgilendiriyor. Parasal anlamda kötü bir yerde değiliz. Kazanılmış haklarımıza saldırılar var, bunlardan taviz vermemiz beklenemez. Temennim toplu sözleşmenin uzlaşma ile sonuçlanması, ancak biz her ihtimale karşı grev hazırlıklarımızı tamamladık, grev önlüklerini üyelerimize gönderdik.”

LASTİK SEKTÖRÜNDEKİ GREV 5 KEZ ERTELENDİ

Abdullah Karacan, 20 yıl içinde lastik sektöründe alınan grev kararlarının Bakanlar Kurulunca, 'Milli Güvenlik' gerekçesiyle 5 kez ertelendiğini belirtti.

Bu erteleme kararlarının 3'ünün kendi genel başkanlığı döneminde olduğunu bildiren Karacan, şunları kaydetti: “Grevin ertelenmesi konusunda bir oluşumun olacağını tahmin etmiyorum. Türk Telekom grevi bildiğiniz gibi ertelenmedi. Bu grevin ertelenmediği bir dönemde lastik sektöründeki grevin ertelenmesi çok saçma olur. Bu bizim anayasal hakkımız. Sözleşmenin masada bitmesi için aylarca çalışıyoruz. Greve taraf değiliz. Ancak kazanılmış haklarımıza saldırılar var. Bunlardan vazgeçmemiz mümkün değil.”

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.