Le Mans’da dizel araç birinci

Le Mans’da dizel araç birinci

Otomotiv teknolojileri üreticisi Bosch tarafından üretilen Common Rail dizel sistemi ile donatılan Audi R10 TDI Amerika Birleşik Devletleri, Florida Eyalet?inde...

Otomotiv teknolojileri üreticisi Bosch tarafından üretilen Common Rail dizel sistemi ile donatılan Audi R10 TDI Amerika Birleşik Devletleri, Florida Eyalet?inde gerçekleştirilen Le Mans yarışında birinci oldu. Le Mans yarışlarında ilk kez bir dizel araç birinciliğe ulaştı.

 

Bu yaz ilk kez bir dizel otomobil 24 saatlik Le Mans yarışını kazandı. Bosch Common Rail Sistemi ile donatılmış 1.100 Nm tork ve 650 beygirlik motorlu Audi R10 TDI Amerika Birleşik Devletleri?nde 235.000 seyirci önünde zafer kazanarak bitiş çizgisini ilk geçen araç oldu.

 



Bosch ve Audi tarafından ortak olarak geliştirilen Common Rail dizel sistemine sahip olan Audi R10 TDI, yarış başlamadan favoriler arasında gösterildi. Sahip olduğu sistem sayesinde araç, ekonomik yakıt tüketimi ile sadece bir depo mazotla 13,6 kilometre uzunluğundaki yüksek hız pistinde 16 tur atabiliyor.

 

İlk kez 1923 yılında yapılmaya başlanan Le Mans yarışları dünyanın en zorlu geçen motor sporlarından biri olarak gösteriliyor. 24 saat gece gündüz aralıksız olarak devam eden yarışta sürücüler yaklaşık 5.150 kilometrelik parkuru tamamlamak zorunda. Azami hızların saatte 350 km?ye çıktığı yarışta bu uzun etap araçları, teknolojiyi ve sürücülerin limitlerini zorluyor.

 

Bosch Motor Sporları uzmanları, Le Mans yarışı için Audi takımına telemetri ve sistem yönetimi konularında destek verdi. Bosch tarafından, Audi R10 TDI için özel olarak geliştirilen araç izleme sistemi sayesinde, soğutma sıcaklığı, lastik basıncı, motor ve şasinin durumu direksiyondaki merkezi göstergeye gönderilebiliyor.

 

Geleceğin spor motoru; dizel

Tamamen alüminyumdan imal edilen 5,5 litrelik 12 silindirli dizel motor, sessiz çalışıyor ve yakıt tüketimi düşük. MS 14 elektronik kontrol sistemine sahip olan bu güçlü motorun hava-yakıt tedariği sürücünün ihtiyacına göre elektronik olarak ayarlanarak optimize ediliyor. Gelişmiş sensörler her mazot püskürtme işlemi için olabilecek en iyi değerleri hesaplıyor. Gelişmiş Common Rail sistemi en doğru zamanda en uygun püskürtme miktarı ve zamanlamasını yapabiliyor.

 

Elektronik kontrol ünitesi sürüş koşullarındaki değişime yanıt vererek mazot enjeksiyonunu hızla uygun şekilde ayarlayabiliyor. Böylece yakıt enerjisinin en verimli şekilde kullanılması sağlanıyor. Verimli yakıt kullanımı sayesinde yarışta daha az sıklıkta pit-stop yapılıyor. Bu durum, klasik uzun mesafe yarışı olan Le Mans gibi yarışlarda bitiş çizgisini en önde bitirmeye çalışan araca avantaj sağlıyor.

 

Bu yarışla çevre de kazanıyor. Mazotun etkin bir biçimde yanması ile egzoz gaz emisyonları düşürülüyor.

 

Bosch motor sporları uzmanları 1903 yılından beri yarış pistlerde araç üreticileri ile birlikte çalışıyor. Bosch mühendisleri araç üreticileri ve motor sporları takımları ile araçların prototip tasarımlarının ilk aşamasından araç piste çıkana kadar birlikte çalışıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.