Levhaya değil, cebimize sıkıyoruz
Karayolları 6'ncı Bölge Müdürü Mustafa Karademir, ''İşin en acı yanı, trafik işaret levhalarının, hizmetine sunduğumuz kişiler tarafından tahrip...
Karayolları 6'ncı Bölge Müdürü Mustafa Karademir, ''İşin en acı yanı, trafik işaret levhalarının, hizmetine sunduğumuz kişiler tarafından tahrip edilmesi. Ekonomik kayıp bir yana, tahrip edilen levhaların görülememesi yüzünden meydana gelen kazalardaki can kayıplarının sorumluları da tahribi yapan kişiler'' dedi.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yapım ve bakımından sorumlu olduğu devlet ve il yolları üzerinde 2008 yılı fiyatları ile 126 milyon lira tutarında 771 bin 362 adet standart Trafik İşaret Levhası ile 208 bin metre kare Trafik Bilgi Levhası bulunduğunu kaydeden Karademir, yıpranan, çalınan ve kurşunlanan levhalar için yılda 25 milyon lira harcama yapıldığını söyledi.
Karademir, dikilmiş levhaların yıllık ortalama yüzde 25'inin çeşitli sebeplerle değiştirildiğini belirterek, şunları bildirdi:
''Levhaların yüzde 80'i insan unsurunun içinde bulunduğu dış etkilerle tahrip olmakta ve değişmekte. Bunların başında da kurşunlama, çalma ve boyama gibi tahribatlar geliyor. Levhaların sadece yüzde 15'lik kısmı, kullanım ömrünü tamamladığı için değiştiriliyor. Yüzde 5 oranında da, heyelan, toprak kayması, deprem, sel gibi doğal sebepler yüzünden levhalar zarar görüyor. Bütün bu veriler, trafik levhalarındaki tahribatın büyük oranda hizmetine sunduğumuz insanlar tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.''
-ONARILAMAYAN LEVHALAR, HURDALIĞA GİDİYOR-
Karayolları 6'ncı Bölge Müdürü Mustafa Karademir, yol güzergahlarında sürekli dolaşan ve trafik levhalarının durumunu kontrol eden ekiplerin, tahrip olmuş levhaları tespit ettiğini ve toplayarak şubelere getirdiğini ifade ederek, ''Tahrip olan levhalar buralarda tasnif ediliyor. Onarılabilecek olanlar ayrılıyor ve tamiri mümkün olmayan levhalar da Makine Kimya Endüstrisi'nin hurdalığına gidiyor'' dedi.
Kontrol ekiplerinin topladığı tahrip olmuş levhaların, Bölge Müdürlüğü bünyesindeki atölyelere getirildiğini kaydeden Karademir, ''Atölyelerde tamiri ve yenilenmesi mümkün olan levhalar, elemanlarımız tarafından, önce kazılıyor, delinen yırtılan ya da kesilen yerleri onarılıyor ve tekrar boyanıp yazıları yazıldıktan sonra gece görüşü de sağlayabilen cam kürecikleri ile kaplanarak yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Bu işlem hayli zahmetli ve maliyetli oluyor'' diye konuştu.
Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı Türkiye genelinde 17 Bölge Müdürlüğü bulunduğunu vurgulayan Karademir, Bölge Müdürlüklerindeki atölyelerde tamiri ve yenilenmesi mümkün olmayan levhaların ise toplanarak Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) hurdalığına gönderildiğini bildirdi. Karademir, ''MKEK hurdalığına giden levhalar, daha başka alanlarda kullanılmak üzere değerlendiriliyor'' dedi.
-''SORUMLULUK VE BİLİNÇ OLMASI LAZIM''-
Trafik levhalarındaki tahribatındaki insan unsurunun en aza indirilmesi ya da ortadan kaldırılması için vatandaşların sorumluluklarını bilmesi ve bilinçli davranması gerektiğini ifade eden Karademir, ''Vatandaş, levhaları hedef tahtası olarak kullanıyor ve kurşunluyor. Sıktığı kurşunla levhayı tahrip ettiğinin ve tahrip ettiği levhanın bedelinin kendi cebinden çıktığı bilincini taşımıyor'' diye konuştu.
Karademir, ''Levhaları tahrip edenlerde bilinç olsa, sebep olduğu kaybın, kendi kazancına ve ülke ekonomisine yük getirdiğini fark eder ve sorumlu bir vatandaş olarak davranarak, zarar vermek yerine koruma yoluna gider'' dedi.
Trafik levhalarındaki yıllık tahribatın bedeli olan 25 milyon lira ile her yıl ortalama 400 kilometre uzunluğunda, bütümlü sıcak kaplamalı, Avrupa standartlarında otoyol yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.