Limak'ın ilk yurtdışı havalimanı tamam
2010 yılından bu yana Fransız Aeroport de Lyon ortaklığıyla Kosova’nın tek uluslararası havalimanı olma özelliği taşıyan Priştina Uluslararası Adem...
2010 yılından bu yana Fransız Aeroport de Lyon ortaklığıyla Kosova’nın tek uluslararası havalimanı olma özelliği taşıyan Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nı işleten Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu,140 milyon Euro yatırımla yeni terminal binası ve ek tesisleri inşasını tamamlayarak hizmete hazır hale getirdi.
Priştina’nın yaklaşık 15 km güneybatısında yer alan PIA’nın inşa edilen yeni terminal binası ve ek tesisler,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, ArnavutlukBaşbakanı Edi Rama,Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,Sağlık Bakanı MehmetMüezzinoğlu ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in katıldığı bir törenle hizmete açıldı.Törene Türkiye'den gelen çok sayıda işadamı da katıldı.
ERDOĞAN: "ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI 335 MİLYON EURO'YA,MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN YATIRIMI DA 800 MİLYON EURO'YA ULAŞTI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada,Priştina Havalimanı'nın modern teknolojisiyle bölgenin en önemli havalimanlarından birine kavuştuğunu belirtirken,Türk özel sektörünün enerji,gıda,tekstil,bankacılık ve sigorta alanlarında Kosova'ya yaptığı toplam yatırımın 335 milyon Euro'ya,müteahhitlik sektörünün de şimdiye kadargerçekleştirdiği yatırım miktarının da 800 milyon Euro'ya ulaştığını söyledi.Başbakan Erdoğan,Kosova'nın imar ve kalkınmasına yönelik olarak Türk işadamlarının yatırımlarını desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini,mevcut yatırımlarla binlerce kişiye deistihdam sağlandığını belirterek," Türk ve Kosovalı şirketler arasında daha güçlü işbirlikleri kurulmasını hem teşvik hem de temenni ediyoruz" dedi.Başbakan Erdoğan konuşmasında,Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu ve Kosova'yı tanıyan ülkelerin sayısının da 105'e ulaştığını belirterek,iki ülke arasında güçlü tarihibağlar olduğunu söyledi. Balkanlar'da büyük acılar yaşandığını,ancak acılar üzerine sağlıklı bir geleceğin üretilemeyeceğini belirten Erdoğan "Balkanlar sadece bölgenin ve Avrupa'nındeğil,tüm dünyada barış,kardeşlik ve dostluğun coğrafyası olacak" dedi.
KAPASİTE 2 MİLYONDAN 5 MİLYONA ÇIKACAK
Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nın (PIA) 20 yıl boyunca işletilmesi ve yeni terminal binasının inşası projesini 2010 yılında düzenlenen ihalede yüzde 90 Limak-yüzde 10 Aeroport deLyon ortaklığında kurulan konsorsiyum kazanmıştı. Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 12 Ağustos 2010 tarihinde Kosova Hükümeti ile imzaladığı imtiyaz sözleşmesiyle birlikte, 20 yıl boyunca Yap-İşlet-Devret modeli altında havalimanının işletmesini devraldı ve yeni terminal binası ve ek tesislerin inşaasını da üstlendi. Hava trafik kontrol ve güvenliği haricindeki tüm havalimanı faaliyetlerini kapsayan sözleşme çerçevesinde, Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu’nun inşa ettiği yeni terminal binası ve ek tesislerinin faaliyete girmesiyle birlikte, halen yılda yaklaşık 2 milyon uluslararası yolcu ağırlayan havalimanı, bundan sonraki dönemde 5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak.
EN ÇOK YOLCU TRAFİĞİNE SAHİP ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI
Konsorsiyumun, 140 milyon Euro yatırımla tamamladığı yeni terminal binası ve ek tesisleri modern bir mimari tasarımla çevre dostu ve akıllı bina olarak inşa edildi. 42 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip yeni terminal binası kapsamında 9 adet Code C uçak tipinin park edebileceği yeni apron alanı, yeni bağlantı yolları ve hava trafik kulesi kuruldu. 4 adet yolcu köprüsü, 8 adet yolcu kapısı, 27 adet yolcu check-in kontuarı, 3 adet bagaj alım karuseli, 2 hatlı bagage handling sistemi ve 28 pasaport kontrol noktası bulunan yeni terminal, son teknoloji ile dizayn edildi. 934 metrekare büyüklüğünde yiyecek-içecek alanına sahip terminal binasında, 1.196 metrekare büyüklüğünde duty free alanı bulunuyor. Açık otopark ise 1.750 araç kapasitesine sahip. Toplam 610 çalışanı bulunan havalimanı, uzun yıllardır süregelen yolcu sayısı artış trendiyle eskiYugoslavya ülkeleri içinde Belgrad ve Zagreb Havalimanları’ndan sonra en çok yolcu trafiğine sahip üçüncü havalimanı olma özelliğini taşıyor.
ÖZDEMİR: “PRİŞTİNA HAVALİMANI AVRUPA’NIN EN ÖNEMLİ TERMİNALLERİ ARASINDA YER ALACAK”
Yeni terminal binası ve ek tesislerin açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Grubu olarak inşa ettikleri ve işlettikleri İstanbul Sabiha GökçenUluslararası Havalimanı’nın çok kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen havalimanları arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi: “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2013 yılında yaklaşık 19 milyon kişinin geçtiği, yolcu konforu ve mimarisi ile birçok ödüller kazanmış ve Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biri haline gelmiştir. İsmini Kosova’nın bağımsızlık sembolu halk kahramanı, Adem Yaşari’den alan yeni havalimanını en son teknolojiyle donatılmış, Balkanların en modern, en konforlu ve aynı zamanda çevreye en saygılı havalimanı olarak Kosovalı kardeşlerimize layık bir tesis olarak inşa ettik. Umuyorum ki; Priştina Havalimanı da, Avrupa’nın en önemli terminalleri arasındaki yerini alacak ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok ödül kazanacaktır.”
“ KOSOVA CUMHURİYETİ’NİN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU HIZLANDIRACAK”
Kosova ile Türkiye arasındaki bağların son derece köklü ve güçlü olduğunu ifade eden Nihat Özdemir, iki ülkenin müşterek tarihi ve kültürel geçmişinin bölgede yaptıkları çalışmalar için büyük bir vesile olduğunu vurgulayarak“Böylesine güçlü ortak geçmiş, kardeşlik bağı, genç, dinamik ve modern nüfus, Türk yatırımcılara cazip fırsatlar sunmaktadır. Biz de Limak olarak, bu yatırımımızı gerçekleştirirken, öğrenmeye ve gelişmeye açık, modern, birkaç dil bilen, genç bir nesil ile karşılaştık. Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, Kosova Cumhuriyeti’nin dünya ile entegrasyonunu hızlandıracak, uluslararası pazarlara bağlantısını kolaylaştırarak ekonomikkalkınmasına da destek olacaktır” dedi. Özdemir, havalimanı yatırımını takiben, Çalık-Limak olarak gerçekleştirdikleri ortaklıkla, 2013 yılı içerisinde tüm Kosova’nın elektrik dağıtımı hizmetini vermeye ve altyapıyı geliştirmek için hızla yatırımlara başladıklarını hatırlatarak, 15 yıl içinde Kosova’nın elektrik dağıtımı sistemine 300 milyon Euro yatırım yaparak, altyapıyı Avrupa standartlarına taşıyacaklarını kaydetti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.