Mahkeme Pirelli'yi haksız buldu
Mahkeme, Ocak 2009'da 7 işçinin sözleşmesini fesheden lastik üreticisi Pirelli'nin gerekçelerini yersiz buldu. İşçilerin eski işlerine iadesine karar veren...
Mahkeme, Ocak 2009'da 7 işçinin sözleşmesini fesheden lastik üreticisi Pirelli'nin gerekçelerini yersiz buldu. İşçilerin eski işlerine iadesine karar veren mahkeme, geçen 7 aylık süreye ait maaşların ödenmesini de istedi.
Pirelli'de çalışanların hukuk zaferine giden yolda fabrikada kriz şartlarının oluşup oluşmadığını belirlemek için bilirkişi görevlendirildi. Prof. Dr. İbrahim Uzman, avukat Nalan Örengül ve sorumlu mali müşavir Yrd. Doç. Kamuran Soylu'dan müteşekkil heyet, raporu 18 Mayıs 2009'da mahkemeye sundu. Raporda Türk Pirelli Lastik AŞ'nin bütün hatlarında üretimin devam ettiği, ocak ve mart aylarında tesise yeni işçi alındığı, şirketin satışlarında önemli oranda değişiklik ve zarar olmadığı belirtildi.
19 Mayıs'ta 28 işçi ile yollarını ayıran Goodyear'da da benzer bir süreç yaşanıyor. İşçiler, Lastik-İş Sendikası'na muhalefet ettikleri için sözleşmelerinin feshedildiğini öne sürerek, Sakarya 2. İş Mahkemesi'ne müracaat etti. Dava dilekçesinde bağlı oldukları Lastik-İş Sendikası'nın işveren ile işbirliği yaptığı belirtiliyor. İtirazı değerlendiren mahkeme, Goodyear'da 'işten çıkarmalarda kriz gerekçesi makul mu?' incelemesi başlattı. İnceleme heyetinde endüstri mühendisleri, ekonomistler ve hukukçular yer aldı. İşçilerin avukatı, "Kriz sebebiyle işçi çıkarılacaksa vasıfsız, performansı düşük olanlara öncelik verilir. Fakat burada tersi bir durum var. Gerçekte kademeli ücrete geçişi sendikaya kabul ettirmek için böyle davranmıştır işveren. Fabrikada desteğini yitiren sendika ise muhalefeti kırmak ve geri kalan işçilere gözdağı vermek amacı ile buna seyirci kaldı." dedi. Konuya yakın bir başka kaynak ise sendikanın diğer fabrikalardaki delege, şube ve genel merkez seçimlerinin hemen öncesinde muhalif grubun tasfiye edildiğini öne sürüyor. Antidemokratik tutumları ve işverenle ortak hareket etmesi sebebiyle Lastik-İş'e muhalif olduklarını belirten eski Goodyear baştemsilcisi Tuncay Günder de, "Çıkarılan işçiler mevcut sendika yönetimini devirebilecek güçte oldukları için bu sona maruz kaldı." yorumunu yaptı. Türkiye'de ilk kez gündeme gelen bu tarz davalarda daha önce krizi gerekçe göstererek işçi çıkaran Brisa ve Renault'da da inceleme yapılmıştı. Bu firmaların tenkisata gittikleri dönemde kâr ettiği bilirkişi tarafından tespit edilmişti. Bunun üzerine iş akdine son verilen 123 işçi iade davasını kazanmıştı. Oyak Renault davasında kriz gerekçesiyle 150 kişinin işten çıkarıldığı dönemde fabrikanın kâr etti belirlenmiş ve 23 işçi işe dönüş hakkı elde etmişti. Bursa 2. İş Mahkemesi'nde görülen davada 23 işçi, davayı kazanmanın mutluluğunu yaşarken, Renault, kararı temyiz için Yargıtay'a göndermişti. Yargıtay'ın daha önce başka bir işten çıkarma ile ilgili verdiği 'Kriz işten çıkarma bahanesi değil' kararının bu dava için de emsal olması bekleniyor. Mahkemenin verdiği kararla işe dönmek isteyen mağdur işçiler şunları ifade etmişti. "Renault bizi ya yeniden işe başlatacak ya da 8-12 maaş arası 'kötü niyet tazminatı' ödeyecek. Temyizin bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz."
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.