Mardin ve Yarımca'ya iki önemli yatırım
Mardin’e 1 milyar 60 milyon lira yatırımla kimya tesisi, Yarımca’ya 871 milyon liraya liman kurulacak. İki büyük yatırım için teşvik belgesi alındı....
Mardin’e 1 milyar 60 milyon lira yatırımla kimya tesisi, Yarımca’ya 871 milyon liraya liman kurulacak. İki büyük yatırım için teşvik belgesi alındı. Bu iki yatırımın tutarı 1 milyar 930 milyon lirayı buluyor.
Mayıs ayında teşvik belgesine bağlanan yatırımların 3’te 1’ini oluşturan iki yatırımdan birini Dubai Şeyhi El Maktum’a ait Dubai Ports yapacak.
DÜNYA'dan İbrahim Ekinci'nin haberine göre, şirket daha önce Erdemir’den aldığı arazide 871 milyon liralık yatırım başlatıyor. Kuracağı liman, 1.3 milyon TEU/Yıl kapasiteyle Türkiye’nin en önemli konteyner limanlarından biri olacak. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır da Mardin’de 1 milyar 60 milyon liralık yatırım yapacak. Bu yatırımla kurulacak dev tesislerde yılda 437 bin ton konsantre fosfat, 650 bin ton sülfirik asit, 325 bin ton fosfatlı gübre, 690 bin ton prit ve demir külü üretilecek.
Cengiz Holding, Mardin’de fosfat tesisi kuruyor
Mayıs ayında en büyük yatırım teşvik belgesini Cengiz Holding aldı. Şirketin iştiraki Eti Bakır, Mardin’de 1 milyar 60 milyon liralık yatırım yapacak. Bu yatırımla Mardin’de yılda toplamı 2.3 milyon ton / yılı bulacak 6 çeşit kimyasal üretilecek. Şirketin 30 Mayıs tarihli teşvik belgesine göre “tevsi, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme” kapsamında 6 ayrı teşvik unsurundan yararlanarak kurulacak tesis; 437 bin 760 ton/ yıl konsantre fosfat, 75 bin ton/ yıl amonyak, 650 bin ton/yıl sülfirik asit, 150 bin ton/yıl fosforik asit, 325 bin ton/yıl fosfatlı gübre, 690 bin ton/yıl prit ve demir külü üretecek kapasitede olacak. Tesisin kuruluşu için 340 milyon liralık makine teçhizat ithalatı yapılacak.
2004’te özelleştirmeden aldı
Cengiz Holding, 2004’te Eti Bakır’ın Samsun İzabe Tesisleri ile Küre Tesisleri’ni, 2006’da Murgul Maden ve Konsantratör Tesisleri’ni, 2007 yılında Halıköy Maden Tesisleri’ni özelleştirmeden satın aldı. 2011’de de Mazıdağı Maden Tesisleri, Cengiz Holding tarafından satın alındı. Şirketin web sitesindeki bilgilere göre Eti Bakır Kastamonu Küre tesislerinde, yeraltı madenciliği ile yılda 1.1 milyon ton tüvenan bakır cevheri, 110 bin ton bakır konsantresi ve 400 bin ton pirit konsantresi üretiliyor. Eti Bakır Murgul Tesisleri’nde ise açık maden sahaları ile yılda 3.5 milyon ton tüvenan bakır cevheri çıkartılıp işlenerek yılda 130 bin ton bakır konsantresi üretiliyor. Halen modernizasyon, kapasite arttırma ve yeni rezerv bulma çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Murgul Maden İşletmesi bünyesinde 2x2.35 MW kurulu güce sahip hidroelektrik enerji santrali üretim Lisansı kapsamında enerji üretiyor.
Türkiye’de cevherden katot bakır üretimi yapan tek tesis olan Eti Bakır Samsun İşletmeleri, yeni tesis ve teknoloji yatırımlarını sürdürüyor. Samsun İzabe Tesisleri, sülfürik asit, konsantratör, anot döküm ve elektrolizhane fabrikaları ile faaliyet gösteriyor.
DÜNYA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.