'Marmaray' turizmi dönemi

'Marmaray' turizmi dönemi

Özellikle mühendisler, tüp geçidi görmek için İstanbul'a akın ediyor. Düzenlenen turlara şimdiye kadar yaklaşık bin kişi katıldı. Turistler, 5 günlük...

Özellikle mühendisler, tüp geçidi görmek için İstanbul'a akın ediyor. Düzenlenen turlara şimdiye kadar yaklaşık bin kişi katıldı. Turistler, 5 günlük gezi için 2 bin 200 Euro ödüyor. Yoğun talep sebebiyle rezervasyonlar şubat sonuna kadar doldu. Ulaştırma Bakanlığı, izin talebinde bulunanlara mart ayına gün veriyor. City Windows Travel'in Genel Müdürü Süleyman Gök, dünyada trend haline gelen 'özel proje gezi turizmi'nden Türkiye'nin aldığı payın artması için Marmaray'ın önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Dünyanın en büyük inşaat firmaları, elemanlarının bilgi düzeyini artırmak için bu tür proje gezilerini teşvik ediyor. Bu amaçla sadece Hollanda'dan 15 bin turistin gelmesi bekleniyor.

25 yıldır tartışılan Marmaray projesinin inşası için ilk kazma Mayıs 2004'te vuruldu. 13 kilometresi yeraltındaki tüp geçitlerden oluşmak üzere toplam 76 kilometre uzunluğundaki demiryolunun yapım çalışmaları devam ediyor. Projenin en dikkat çekici tarafı, içinden tren geçecek tüp geçitlerin 60 metre derinliğe yerleştirilecek olması. Bu haliyle dünyada en derinde yer alacak tüp geçit unvanına sahip. Projeyi mühendislerin gözünde çok önemli kılan bir başka özellik de şiddetli akıntıların bulunduğu bir boğazın altına yapılıyor olması. Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, şiddetli akıntılarıyla tanınıyor ve bölge deprem riski altında. Fay hatları bölgenin yakınından geçiyor. Ayrıca iki kıtanın birbirine 700 metre kadar yaklaştığı mesafeyi dolduran sulardan yılda 7 binin üzerinde gemi geçiş yapıyor. Projenin barındırdığı turistik potansiyeli ilk fark eden, City Windows Travel'in sahibi Süleyman Gök olmuş. İnşaatta dünyada en gelişmiş ülkeler arasında yer alan deniz ülkesi Hollanda'da bu işle uğraşan ve özel proje turları düzenleyen şirketle bağlantıya geçen Gök, Marmaray'ın özelliklerini ve farklılıklarını anlatan bir broşür hazırlayıp şirkete göndermiş. Gök'ün hazırladığı 5 günlük tur paketinin pazarlamasını yapan Hollandalı şirket, ilk etapta 4 grubu Türkiye'ye göndermiş. 500 mühendis, müteahhit ve inşaat şirketi sahibine uzman rehberler eşliğinde Marmaray'ı gezdiren Süleyman Gök, 200 kişilik yeni 4 grubun gezisiyle ilgili anlaşmaları da yapmış. Önümüzdeki yıl toplam bin kişiyi getirmeyi planlıyor. Gök'ün ardından Artemis Met Turizm, Oskar Traveller's Clup, Magister Tours gibi 15 şirket de yabancılar için Marmaray merkezli tur düzenlemeye başlamış. Tur kapsamında gelen turistlere Üsküdar tarafındaki yeraltında uzunluğu 500 metreye ulaşan tüneller gezdiriliyor. Ardından Gebze'de parça parça imal edilen tüp geçit tünellerinin inşa edildiği alanlar gösteriliyor. Teknik turun ardından Ayasofya, Sultanahmet gibi tarihî ve kültürel mekânlar ve Boğaz turu yapılıyor. Bursa'ya da geçilerek, tarihî ve turistik mekânlar ziyaret ediliyor. Tüp geçide Avrupa'nın başka ülkelerinden de rağbet gösteriliyor. Artemis Met Turizm'in sahibi Ahmet Biter, inşaat mühendisi ve müteahhitlerinden oluşan 30 Macara Marmaray'ı gezdirdiğini belirtiyor. Macarlar, ayrıca Antalya'daki tüneller ile Bolu Dağı tünelini de görüp incelemişler. Biter, 2008 yılında Marmaray merkezli turlara ağırlık vereceklerini söylüyor.

Levent metrosu bin turist çekmiş

Marmaray'a özel turların benzerleri daha önce de düzenlenmiş. City Windows Travel, 1990'lı yılların sonunda İstanbul'da Levent-Taksim arasındaki metro inşaatı için 3-4 yıllık süreçte Hollanda'dan bine yakın kişiyi getirmiş. 600 kişi de Pendik tersanesinde gemi inşa sürecini yakından izlemiş.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.