Mercedes'ten hafif ticari atağı
Türkiye'de son olarak 130 milyon euroluk yatırım başlatan Daimler, bu yıl tarihinde ilk kez 35 binleri geçen satışa ulaşacak. Yıl sonu satış tahmininin...
Türkiye'de son olarak 130 milyon euroluk yatırım başlatan Daimler, bu yıl tarihinde ilk kez 35 binleri geçen satışa ulaşacak. Yıl sonu satış tahmininin 15 bin adedini Mercedes otomobiller oluştururken, 4 bine yakın satış hafif ticari araçlardan, 17 bini kamyon ve bini de otobüs satışlarından gelecek.
Geçen yıl 12 bin adedi binek araç olmak üzere 30 bin adetlik satış gerçekleştiren Mercedes Benz Türk, kurlardaki artışa rağmen 'rüzgar gibi geçen' ilk 6 ayın etkisiyle 35 bin adetlik hedefini de geçecek.
MBT'nin bu yılki satış artışı, yılın ilk 6 ayında yüzde 100'ün üzerinde büyüyen otobüs ve kamyon pazarındaki satışlardan kaynaklayır. Şirket, geçtiğimiz haftadan itibaren bu yükselişi destekleyecek en önemli kozu olarak vergi avantajlı yeni C Serisi'nin ithalatına da başladı. Yeni 1.6 lt C Serisi, Mercedes bayilerinde yerini aldı. Hatırlanacağı gibi 1.6 lt motorlu C serisi markanın binek satışlarının yüzde 60'tan fazlasını oluşturuyordu. Modelin yenilenmesiyle nisandan bu yana vergi avantjlı C Cerisi ithal edemeyen şirket, premium segmentte rakiplerinin arkasında kalmıştı.
SATIŞLARI 3 KAT ARTTI
Aslında şirket 2008 yılında 4.600 adet olan binek araç satışlarını, bu yıl ulaşacağı 15 bin adetle üçe katlamış olacak. Binek otomobil segmentinde 4 yılda üç kat satış artıran şirketin 5 yıl içinde bunu ikiye katlaması için en önemli kozu vergi avantajı sağlayacak küçük dizel motorlu modellerinin piyasaya çıkması olacak.
Mercedes Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, vergi avantajlı dizel motor çalışmalarının hızla devma ettiğini belirterek, şunları söyledi: 'Bizim 2.0 lt altında küçük dizel motorumuz yoktu. Ama artık dünyada motor hacimleri küçülüyor. Eskiden sadece Türkiye'nin istediği bu tür vergi avantajlı motorlara sahip otomobiller, şimdi diğer ülkelerin de ihtiyacı haline geliyor. Bu da bu alanda ciddi yatırımyapmayı garektiriyor. Daimler olarak bu çalışmalar süryor. Önümüzdeki günlerde Mercedes'in başta C Serisi olmak üzere A ve B serilerinde de bu motorlara yer verilecek. Bu sayede biz de 5 yıl içinde 30 bin adetlik binek araç satışı hedeflemeye başladık.'
Yeni çıkacak vergi avantajlı dizel motorlu araçların en büyük pazarının ilk planda Türkiye olacağına dikkat çeken Süer, MBT'nin dünyada en hızlı büyüyen Mercedes pazarlarından biri olduğunu da dile getirdi.
Renault ile birlikte geliştirilen yeni hafif ticari araç 2012'ye yetişebilir
Daimler, 2000 yılından bu yana 1 milyon adetten fazla üretilen Doblo sınıfına girmek için Renault-Nissan ittifakıyla yaptığı işbirliği çerçevesinde İspanya'da üretilen Kangoo modelinin platformundan yararlanacak. Yeni araç için Daimler içinden gelen bilgiler 2012 yılını işaret ediyor. Şirket, geliştirilecek yeni hafif ticariyle, Tofaş'ın Fiat ve Opel için ürettiği Doblo sınıfına giriyor. Başta Türkiye olmak üzere Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya gibi pazarlarda bu segmentin sürekli büyüdüğünü gören ve bu tip aracın eksikliğini hisseden Daimler, bu sınıfa Mercedes tadı katacak.
10 bin satacak
MBT Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, geliştirilen aracın Doblo ayarında, mevcut Vito modelinden küçük olacağını açıkladı. Premium segmentin dışında Türkiye'de hafif ticari araçta da iddialı oyunculardan biri olmak istediklerini belirten Sülün, 'Türkiye, Fransa'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük hafif ticari araç pazarı. Bu da iştahları kabartıyor. Almanya merkez bunun farkında... Türkiye başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün olacak' dedi. Hafif ticari aracın içinde 2 farklı dalının bulunduğunu dile getiren Süer Sülün, şöyle devam etti: 'Yolcu taşımaya müsait olanlar bu segmentten yüzde 95 pay alıyor. Bir de sadece yük taşıma amaçlı olanlar var. Onların payı düşük. Üretilecek hafif ticari araç camlı van sınıfında yani binek versiyon olacak. Yeni üretilecek hafif ticari araçtan Türkiye'de 10 bin adet satmayı planlıyoruz.'
En hızlı büyüyen ülke olduk Mercedes'in Euro 6'sına girdik
Türkİye, 2009'dan bu yana Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke unvanını koruyor. Bu başarıyı 1.6 lt motorlu C Serisi'ne borçlu olduklarını belirten Süer Sülün, 'Bu yılın ilk 6 ayında da % 35 büyüme hızıyla Rusya hariç Avrupa'da ilk sıradayız. Bize en yakın büyüme hızı yüzde 22'yle Hollanda'da. Dünyada büyüme hızında ilk beşteyiz. Satış adetlerinde Avrupa'da 12'nci sıradaydık, 6'ncılığa çıktık' dedi. Satış adetlerinde ise Mercedes dünyası içinde daha ikinci ligde olduklarını henüz protokol sırasına yükselemediklerini kaydetti.
Sprinter'a tıs-tıslı kapı ve üst cam ekledi, Taksim-Sarıyer hattında dolmuşa başladı
Yurtdışında pek çok ülkede hava alanlarıyla 5 yıldızlı otellerin taksi hatlarında Mercedes görmeye alışmıştık ama Taksim-Sarıyor hattında Mercedes minibüslere rastlamak şaşırtıcı oldu. Hem de bu minibüs şoförlerinin değil de Mercedes'in kararı olunca şaşkınlığımız daha da arttı. MBT, 1 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonrasında, Taksim-Sarıyer gibi hatlarda dolmuş yapacak özel üretim Sprinter geliştirdi. Böylece bu sınıfın hakimi Otokar'a rakip oldu. Sülün, 4 bin adetlik minibüs pazarından pay almak için mevcut Sprinter'ın dolmuş özelliklerine kavuşması için 1 yıl çalıştıklarını belirterek, süreci şöyle anlattı: 'Sprinter'ın minibüs hatlarında kullanılması için anket yaptık. Minibüs şoförlerine isteklerini sorduk. 40 tane istekleri oldu. Bunların başında o meşhur 'tıs' sesini çıkaran yan kapılar geldi. Tıs-tıslı kapının çift açma-kapama anahtarlı olmasını şart koştular. Sonra yolcuların inecekleri yeri görebilmesi için ön ve yan camları büyüttürdüler. Şoförler arkaya ilerleyelim' dememek için kapıların yerini bile değiştirmemizi istedi ancak güvenlik nedeniyle bu yapılamadı.' Halihazırda 30 Sprinter minibüsü bayilere gönderdiklerini belirten Sülün, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki dolmuş hatlarına araç satmak istediklerini ekledi.
Mercedes'in gözdesi olduk
Aksaray kamyon fabrikasının 25. yıl kutlamalarına gelen Daimler Başkanı Dr. Dieter Zetcshe'nin Türkiye'nin gösterdiği performansı övdüğünü belirten Süer Sülün, 'Daimler içinde çok hızlı büyüyoruz, bu dikkati çekti. Ağır vasıtada stratejik bir ülkeyiz. Mercedes'te 6 ton üstü kamyonda Brezilya (160 bin adet) ve Almanya'nın (75 bin adet) ardından dünyanın üçüncü büyük pazarıyız. Pazar payında yüzde 35'le Almanya'yla başabaş durumdayız. Otobüste Avrupa'nın en büyüğüyüz. 6 ton üzeri kamyonda Türkiye toplam üretiminin yüzde 60'ını, şehirlerarası otobüste üretimin yüzde 50'sini MBT karşılıyor' dedi. Hoşdere fabrikasında üretilen otobüslerin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini söyleyen Sülün, bu yıl üretimlerinin 3 bini geçeceğini, bunların 2.500'nün ihraç edileceğini açıkladı.
Aksaray fabrikasında uzatılmış çift vardiyayla ile 20 bin adetlik üretimi yakalayacaklarını dile getirerek, şunları söyledi: 'Aksaray fabrikasının kapasitesi 17.300. Ancak iç talebe kamyon yetiştiremiyoruz. İhracata sadece 3 bin adet kamyon verebiliyoruz. İç talep o kadar yksek seyretti ki ihracata kamyon versek, açığı ithalat karşılayacak.'
MBT'nin bu yılki ihracat cirosu geçen yıla paralel 550 milyon dolar civarında olacak.
Euro yükseldi, hedef 3 bin küçüldü
Euronun 2.5 lirayı aşmasına karşın MBT'nin hedeflerinde önemli bir sapma olmadığını söyleyen Ser Sülün, 'İlk 7 ayda 6.754 adet otomobil sattık. Makyajlanan C Serisi nisanda 1.8 litre benzinli motorla gelmişti. Ağustos ayı başında ise yeniden 1.6 lt motorlu C Serisi'nin getirmeye başladık. Yıl sonunda 15 bin adetlik satışla şirket tarihimizin en çok sattığı yılı yaşayacağız. Geçen yıl 12 bin 300 adetle premium segmentte lider olmuştuk. Bu yıl da liderliğimizi sürdüreceğiz. Eğer euro 2.2 lira seviyesinde kalsaydı 18 bin adetlik satış yapardık. Kur burada kalırsa, bize 3 bin adetlik satışa malolur'dedi.
Halil OKŞİT - AKŞAM
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.