Mersin Deniz Müzesi açıldı
Güney Deniz saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Mersin kentinin eski çağlardan beri deniz ve denizcilikle yakından münasebeti olduğunu belirterek,...
Güney Deniz saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Mersin kentinin eski çağlardan beri deniz ve denizcilikle yakından münasebeti olduğunu belirterek, "Deniz tarihimizde önemli bir yeni olan Mersin'in, açılan 'Mersin Deniz Müzesi'yle birlikte Türk Denizciliği'nde ki önemi daha da artmıştır" dedi.
Mersin'in merkez ilçe Yenişehir sınırları içerisinde yapımı tamamlanan 'Mersin Deniz Müzesi', Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Güney Deniz saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan ve diğer komutanların katılımıyla açıldı.
Açılışta töreninde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in kutlama mesajı okunurken, sonrasında konuşan Güney Deniz saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Türk Denizcilik Tarihi'nde ilk müzecilik hareketinin 19. yüzyılda İstanbul'da Aya İrini Kilisesi'nde, eski silahların toplanmasıyla başladığını söyledi. Güner, "Bu eserler 1876 yılında Çinili Köşk'e taşınmış ve 1881 yılında Ünlü Ressam Osman Hamdi Bey de Müze-i Hümayun'a ilk müdür olarak atanmıştır" ifadesini kullandı.
Türkiye genelinde açılan deniz müzeleri hakkında bilgiler veren Güner, "İlk deniz müzemiz, Amiral Hikmet Paşa ve Binbaşı Süleyman Nutki'nin katkılarıyla 1897 yılında Bahriye Müze ve Kütüphane İdaresi adıyla İstanbul'da kurulmuştur. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte, Ulu Önder Atatürk'ün 'Denizci Devlet, Denizci Millet' ülküsünden hareketle oluşturulan denizcilik ve tarih bilinci neticesinde 1982 yılında Çanakkale'de 2. deniz müzemiz açılmıştır. Gelecek nesillere denizcilik
sevgisi ve tarih bilincinin kazandırılmasında önemli bir rol oynadığı değerlendirilen deniz müzelerinin üçüncüsü ise 2009 yılında İskenderun'da hizmete girmiştir. Ayrıca çeşitle denizcilik tarihimizi anlatan çeşitli birikimlerimizin bünyesinde açılmış müzeler ve müze gemiler de mevcuttur. Son olarak bu yıl 18 Mart tarihinde hizmete giren Nusret Müze Gemisi 1915 Çanakkale Savaşı'nda destanlaşan Nusret Mayın Gemimizin adeta yeniden doğuşunu simgelemektedir" diye konuştu.
'Mersin Deniz Müzesi'nin Türkiye genelinde açılan 4. müze olduğuna işaret eden Güner şöyle konuştu:
"Denizcilik ve Deniz Harp Tarihi Kültürümüzü kitlelerle paylaşmak için Mersin kentinin seçilmesi tesadüf değildir. Antik limanlara ev sahipliği yapan, birçok kültürü barındırıp, Doğu Akdeniz ticaretinde de hassas bir öneme sahip olan Mersin, eşsiz doğası ve köklü geçmişiyle yeni kurulan Cumhuriyetin de gözbebeği olmuştur. Eski çağlardan beri deniz ve denizcilikle yakın münasebeti olan Mersin'in, Deniz Kuvvetleri mensupları için de ayrı bir yeri vardır. Mersin, 2. Dünya Savaşı'nın koşulları altında deniz okullarımıza 5 yıl boyunca ev sahipliği yapmıştır. Yine aynı dönemde, elim bir şekilde kaybettiğimiz Refah Şilebi'nin 167 şehidini son olarak Mersin Limanı'ndan uğurlamış olmamız da, buruk bir hatıra olarak tarih sayfalarımızda yer almıştır."
Güner, Mersin'in 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda da önemli bir lojistik ve harekat üssü olduğunun altını çizerek, Mersin'in deniz tahinde önemli bir yeri olduğunu ve açılan Mersin Deniz Müzesi'yle birlikte kentin Türk Denizciliği'ndeki öneminin daha da arttığını sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından Vali Güzeloğlu, Koramiral Güner ve Tuğamiral Taylan tarafından 'Mersin Deniz Müzesi' hizmete açıldı. Kurdele kesim töreninin sonrasındaysa Güzeloğlu, Güner ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erol Ertan Şeref Defteri'ni imzaladı. Ardından Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler müzeyi gezdi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.