Mersin, lojistikte atak yapacak
Mersin’de lojistik sektörünün ara eleman ihtiyacını gidermek için yüksek bütçeli AB projesi hazırlanıyor. Kurulacak Lojistik Teknoloji Merkezi’nde eğitimler simülasyon cihazları yardımı ile gerçekleştirilecek.
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin 2’nci büyük araç filosuna sahip kenti Mersin, lojistikte liderliği hedefl iyor. 4 milyon euro yatırımla Mersin’e Lojistik Teknoloji Merkezi kurulması için kolları sıvayan sektör temsilcileri, simülasyon cihazlarıyla sektöre ara elaman yetiştirilmesini kolaylaştıracak projenin etüt çalışmalarına başladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Lojistik Sektör Temsilcisi Ufuk Maya, doğal bir lojistik merkezi konumundaki Mersin’in bu potansiyelini daha iyi değerlendirmesine imkân sağlayacak Lojistik Teknoloji Merkezi projesinde altyapı çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Sektörün büyük ihtiyaç duyduğu ara elaman yetiştirilmesi konusunda hayati öneme sahip olacak projenin, simülasyon cihazları yardımıyla bu talebe cevap verebileceğini anlatan Maya, “Proje hayata geçtiğinde ileri teknoloji kullanacağımız simülasyon cihazlarıyla nitelikli eleman yetiştireceğiz. Ayrıca tüm lojistik potansiyelimizi değerlendirerek, Ar-Ge çalışmalarını daha disiplinli bir şekilde hayata geçirebileceğiz” dedi. 4 milyon euro bedelli projenin, bütçe desteği için AB hibe programına sunulacağını dile getiren Maya, “Türkiye’nin en yüksek bütçeli AB projesini hazırlıyoruz” diye konuştu.Lojistik Teknoloji Merkezi’nin ardından Mersin’e Nakliyeciler sitesi kurulması çalışmalarını da hızlandıracaklarını savunan Maya, Mersin’e yakışan bir kompleks yapmak istediklerini anlattı.
Firmalar kendini değişime hazırlamalı
Mersin’e kurulacak Lojistik Teknoloji Merkezi ve Nakliyeciler Sitesi’nin sektöre büyük ivme katacağına inandıklarını belirten Maya, firmaların değişim ve dönüşüm sürecine geçişte sorun yaşamamaları için altyapı hazırlığı yapmaları gerektiğini vurguladı.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmelik Taslak Metni’nin de önümüzdeki yıl hayata geçmesinin beklendiğini hatırlatan Maya, taslağın sektörü orta ve uzun vadede disipline edecek önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekti. Taslak Yönetmeliğin lojistikçiden ithalatçıya, ihracatçıdan şoföre, yolcuya kadar her kesimi ilgilendiren maddeler taşıdığını vurgulayan Maya, “Yeni düzenlemeler lojistik sektörünün gelişmesine katkı koyacak. Sektörde haksız rekabeti büyük ölçüde önlemeye yönelik bir taslak hazırlanmış” dedi. Taslağın bireysel taşıma yapan firmaları bir miktar yoracak değişiklikler içermesine rağmen orta ve uzun vadede sektörü disipline edecek, kalitesini artıracak önemli detaylar içerdiğini kaydeden Maya, yeni sürece hazırlık için firmaların önünde iyi bir zaman olduğunu kaydetti. Mevcut durumda sektörde ciddi bir kavram karmaşası yaşandığını anlatan Maya, bu taslağın mevcut karmaşayı ortadan kaldırmaya yönelik maddeler içerdiğine de değindi. Maya, bu düzenlemelerle nakliyecilik, kamyonculuk gibi kavramların yerini gerçek anlamıyla lojistik kavramına bırakacağını dile getirdi.
Tüm taşımalar kayıt altına alınacak
Yeni taslağın şirketleri haksız rekabetten koruyacağını kaydeden Maya, “Belgesiz taşımacılık yapılmasının önüne geçilecek. Taslak yönetmelikle yetki belgesi türleri sadeleştirilerek 13’e düşürülecek. Bu sayede belge karmaşası çok fazla yaşanmayacak. Ardından bu belgelerin kontrolünün sağlanacağı önemli bir sisteme geçiliyor. Kısa adı U-ETDS olan Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi geliyor. Bu, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerine ilişkin bakanlıkça verilerin tutulduğu, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla veri paylaşımına açık olabileceği bir sistem. Bu sistemde K, L, P ve R yetki belgesi sahipleri taşımasını üstlendikleri eşyalar için fatura, e-fatura, irsaliye, e-irsaliye bilgileriyle birlikte istenen bazı başka bilgileri eşyanın kabul edildiği saatten en geç 6 saat sonrasına kadar U-EDTS’ye tam ve doğru olarak işlemesi gerekecek. Bu sistem sayesinde tüm taşımalar kayıt altına alınacak” diye konuştu.
İlk kez, yük gönderen de sorumlu tutulacak
Karayolu Taşıma Yönetmelik Taslağı ile ilgili görüşlerini de paylaşan Ufuk Maya, ilk kez yalnızca taşımacı firmaları değil, yük gönderen firmaları da sorumlu tutacak maddeler içerdiğini de dile getirdi. Maya, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu Yönetmelik Taslağı ile daha önce disiplin altına aldığı lojistik sektörünü biraz daha kontrol edilebilir hale getirdi. Bu sayede Türkiye Lojistik Performans Endeksi’nde üst sıralara çıkabilecek. Sektör temsilcileri taslağı dikkatlice gözden geçirip pozisyon almalıdır” dedi.
Dünya
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.