Mersin'e ikinci liman geliyor

Mersin'e ikinci liman geliyor

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Teşvik ve Projeler Şube Müdürü olan ve geçtiğimiz günlerde görevinden ayrılarak AK Parti?den Mersin Milletvekilliğine...

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Teşvik ve Projeler Şube Müdürü olan ve geçtiğimiz günlerde görevinden ayrılarak AK Parti?den Mersin Milletvekilliğine aday adaylığını koyan Murat Harun Baştürk, Mersin Limanı yanına yeni yapılacak olan limanın bölgeye büyük katkısı olacağını söyledi.

Doğu Akdeniz'deki limanların mevcut kapasitesinin yetersizliği ve Orta Asya ile Ortadoğu'ya yönelik gelecekteki talebi karşılaması amacıyla planlanan limanda, kapasite maksimum seviyeye ulaştığında yıllık ortalama 8 bin geminin yararlanacağını kaydeden Murat Harun Baştürk, ?Konumu, kara ve demiryolu ulaşımı bağlantı olanaklarıyla uluslararası transit taşımacılığında önemli bir rol oynayacak proje, Batı Avrupa, Ortadoğu ve Uzak Doğu arasındaki uzun ana mesafe rotalarına yakınlığı ile de ayrı bir önem taşıyor.

Özelleştirilen Mersin Limanı'nın dışında planlanan, transit ve aktarma limanı (Hub Port) hizmeti sunacak olan Mersin Konteyner Limanı'nın yaklaşık 3 bin kişiye de iş kapısı olacak. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'nin uluslararası konteyner taşımacılığındaki yeri ve önemi artarken, Türkiye'nin yanı sıra Hazar Denizi'ne kadar uzanan Asya ve Ortadoğu hinterlandında hizmet verecek limanın, hizmete girdiğinde Doğu Akdeniz'in yükselen yıldızı olacak? dedi.

Baştürk, konuyla ilgili açıklamasında şu noktalara değindi: ?Mersin Limanı ile Serbest Bölge önündeki deniz alanında dolgu yapılarak inşa edilecek toplamda tüm alanı 394 hektarlık liman bünyesinde konteyner depolama alanları, yükleme-boşaltma operasyonları için gerekli makine ve ekipmanlar, idare ve sosyal tesisler, atık kabul tesisi, bakım onarım alanları yer alacak. Mersin Limanı'ndan bağımsız olarak gerçekleştirilecek 1 milyar 355 milyon avro tahmini bedelle projelendirilen limanın hayata geçirilmesi 5 aşamada gerçekleştirilecek. Projenin ilk etabında kapasitenin 1,7-1,9 milyon TEU olması ve tüm etaplarının proje tamamlandıktan sonra 10,3-11,4 milyon TEU kapasiteye ulaşması hedefleniyor. İlk etapta 3-3 bin 500 gemiye hizmet vermesi planlanan limanın maksimum kapasiteye ulaşması durumunda 350 metre uzunluğunda 50-60 bin DWT'lik büyük gemiler de dahil yıllık ortalama 8 bin geminin uğrak limanı olacak. Hayata geçmesiyle Türkiye'nin uluslararası konteyner taşımacılığında büyük bir eksikliğinin giderileceği proje, aynı zamanda Türkiye'nin ulaşım ağlarını, Avrupa ulaştırma ağlarına bütünleştirme çalışmalarında da öncelikli önem taşıyacak.? 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.