Nakliye kasabası çözümü
Gebze'de toplam 5 milyon YTL'lik yatırım ile 5 yıllık bir çalışmanın sonunda 2004 yılında hizmete giren Marmara Nakliyeciler Garajı, kamyonların park...
Gebze'de toplam 5 milyon YTL'lik yatırım ile 5 yıllık bir çalışmanın sonunda 2004 yılında hizmete giren Marmara Nakliyeciler Garajı, kamyonların park yeri ve sorununa çözüm getirirken trafiği de rahatlatıyor. Garaj bünyesinde ofisler ve şoförlerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal tesisler de bulunuyor.
Marmara Nakliyeciler Garajı Akaryakıt Turizm ve İnşaat Sanayi Ltd. Şti. sahibi M. Akif Kaymak, günlük ortalama 3 bin 500 kamyonun giriş çıkış yaptığı garajın Türkiye'nin imarlı, iskanlı ilk belediye garajı olma özelliğine de sahip olduğunu belirterek, nakliye şirketlerine ait ofisler ile şoförlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sosyal tesislerin de garajda bulunduğunu söyledi. Nakliyeci ile sanayiciyi buluşturup kamyonculara iş olanağı da sağladıklarını dile getiren Kaymak, garajın "sanayinin nabzını tututan bir yer" haline geldiğini söyledi.
Nakliyeciler garajının kısa sürede Türkiye'nin en büyük lojistik şirketlerine hizmet veren bir kuruluş haline geldiğini belirten Kaymak yük ve nakliye için araç temin etmek isteyen büyük firmaların garaj bünyesinde şube açtıklarını ifade etti.
Gerçekleştirdikleri proje ile insanların garaj ve park alanlarına olan bakış açısını değiştirdiklerini vurgulayan Kaymak, "Burası komple bir tesis. Burada ofisler var irili ufaklı, bütün sosyal tesisler var, Anadolu'dan gelen kamyoncunun yükünü boşalttıktan sonra her türlü ihtiyacını gördüğü ve de yükünü alıp rahat bir şekilde yoluna devam ettiği bir yer. Ayrıca bir güvenlik ve asayiş karakolu var. Burada kamyonlardan herhangi bir yük hırsızlığı olmaması için her türlü tedbir alındı. 24 saat güvenlik kameralarıyla takip ediliyor. Kamyoncular ile yük sahipleri arasında çıkan problemlerde uzlaşmacı bir rol de izliyoruz" diye konuştu.
Marmara Nakliyeciler Garajı Akaryakıt Turizm ve İnşaat Sanayi Ltd. Şti. sahibi M. Akif Kaymak:
"60 bin dönüm arazi üzerine kurulu"
Garajı açmadan önce deri ithalatçılığı yaptığını belirten Kaymak, yurtdışına yaptığı seyahatlerde kamyon şoförlerinin sorunlarına tanık olduğunu ve Gebze'de gerçekleştirdiği fizibilite çalışmasının ardından projeyi hayata geçirmeye karar verdiğini söyledi. Kaymak, 60 bin dönüm üzerinde Gebze Belediyesi ile birlikte yap-işlet-devret modeliyle kurulan tesisin tanıtımı sırasında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
3 yıl boyunca Gebze Belediyesi'ne tesisin işleyişi ve kapsamı ile ilgili brifingler verdiklerini dile getiren Kaymak, bugün başta Ankara, İzmir, Antalya, Mersin gibi büyük iller olmak üzere birçok bölgeden gelen nakliyecilerin tesisten faydalandığını dile getirdi. Kaymak, daha önceleri, park ve konaklama sorunu yaşayan kamyon şoförlerinin günlerce yollarda kalarak ellerindeki sermayeyi harcamak zorunda kaldıklarını belirtti. Bugün İstanbul'dan mal almaya gelen birçok kamyon şoförünün park sorununu kurdukları tesiste giderdiklerine işaret eden Kaymak, "Dolayısıyla zaman kaybı yok. Para kaybı yok. Bu daha çok nakliyeci ile büyük lojistik şirketlerine araç temin edenlere ve kamyoncuların işine geliyor. Bunu başardık. Örneklerin çoğalması için de çalışıyoruz" dedi. Kaymak, Emniyet'ten aldıkları istatistiklere göre de kurulduklarından bu yana bölgedeki suç oranlarında da bir azalma gözlendiğini söyledi.
"OSB benzeri nakliye bölgeleri kurulmalı"
Sanayi alanında kurulan organize sanayi bölgeleri (OSB) ile bürokratik birçok engelin kalktığına ve üretimde ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Kaymak, aynı modelin nakliye ve taşımacılık sektörü için de uygulanması gerektiğini söyledi.
Kaymak, yurtdışında yasal çerçevesi çizilmiş uluslararası taşımacılığa yönelik OSB'lerin bulunduğunu, Türkiye'de de bu uygulamanın gerçekleştirilebileceğini anlattı. Bu konuda yapılacak düzenlemenin lojistik sektörü açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kaymak, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye 780 bin kilometrelik bir alan ve bu duruma göre taşımacılık alanında bir oluşum yapılmamış. Kamyoncunun yükünü boşaltıp yeni yükünü alana kadar ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir oluşum yok. Sadece bizim garaj yapıyor bunu. Ulaştırma Bakanlığı keşke denizleri bildiği kadar karayolunu da bilseydi. Karayolunda sadece otoyol yapmak yetmiyor. Organizasyon düzenlemesi yapılması lazım. OSB benzeri nakliye bölgeleri oluşturulmalı. Bugün lojistikçilerin başlangıç noktası bizim garajımız. Organizasyonu iyi yapamadığınız zaman bir tarafı eksik kalıyor. Bu noktada, OSB benzeri nakliye bölgeleri yapılırsa lojistik sektörü önemli bir gelişme ve gelir artışı sağlar."
"ÖTV kaldırılırsa devletin bir zararı olmaz"
Türkiye'de toplam 700 bin kamyonun taşımacılık alanında faaliyet gösterdiğini açıklayan Kaymak, ancak bu alanda serbest rekabet koşullarının çok iyi bilinmediğini aktardı. Kaymak, serbest rekabetin sadece fiyat kırma anlamında algılandığını bu nedenle de devletin bu alana müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada, kamyon şoförlerine bu konuda çeşitli eğitimlerin verilebileceğini ifade eden Kaymak, özellikle karayolları taşımacılığında uygulanan ÖTV'nin kalkması ile devletin ve nakliyecilerin bu alanda büyük rahatlama yaşayacaklarına inandığını söyledi. Kaymak bugün ÖTV nedeni ile yüksek maliyetlerle karşılaşan kamyoncuların para kazanmak için yüksek tonaj ve akaryakıt alanında farklı uygulamalara yöneldiklerini söyledi. Bu nedenle karayollarında ticari yük taşıyanlar üzerinden alınan ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Kaymak, "Aşırı tonajdan dolayı Türkiye'de otoyolların bakım onarım masrafı 1,5 milyar dolar. Artık 10 numara yağ tüketiliyor araçlarda. Akaryakıt kaçakçılığından dolayı devlet her yıl 4,5 milyar dolar kaybediyor. Lastiklerin yıpranmasından dolayı 50 bin kilometre gideceğine 30 bin kilometre gidiyor. Bunları alt alta koyduğumuz zaman devletin ÖTV'den aldığının daha fazlasını dolaylı olarak veriyor. Sadece bunları düzene sokmak için bile ÖTV kaldırılsa devletin hiçbir kaybı olmayacak. Devlet o zaman denetimini daha da artırabilir ve kimse buna hayır demez" diye konuştu.
Bankalar, tesisi kooperatif gibi gördü
Garajda bulunan 150 nakliye ofisinin ofis başına günlük 50 bin YTL civarında iş gönderdiğini açıklayan Kaymak, garajda ortalama günlük yaklaşık 3 milyon YTL'lik para sirkülasyonunun olduğunu söyledi. Ancak garaja bankaların ilgisini çekmeyi henüz başaramadıklarını dile getiren Kaymak, geçen dört yıllık sürede sadece bir bankanın bankamatik cihazı koymayı kabul ettiğini vurguladı.
Bankaların garajı ticari bir işletmeden çok bir kooperatif gibi algıladıklarını dile getiren Kaymak, "Halbuki bizim nakliyeciler ve kamyoncular arasındaki pazarlamada bir rolümüz yok. Kamyoncu ve nakliyeciler serbest rekabet ortamında pazarlık ediyor. Biz bu durumu bankalara anlatamıyoruz. Bankalar da kendi kriterlerine göre bakıyor. Buranın bir kasaba, bir nakliye şehri olduğunu görmüyor" dedi. Kaymak, bölgeye birçok yerde uygulanan uydu şube modelinin iyi bir alternatif olabileceğini ifade etti.
"OSB benzeri nakliye bölgeleri kurulmalı"
Sanayi alanında kurulan OSB'ler ile bürokratik birçok engelin kalktığına ve üretimde ilerlemeler kaydedildiğine değinen Akif Kaymak, aynı modelin nakliye ve taşımacılık sektöründe de uygulanabileceğini kaydetti. Kaymak, yurtdışında yasal çerçevesi çizilmiş uluslararası taşımacılığa yönelik OSB'lerin bulunduğunu, Türkiye'de de bu uygulamanın gerçekleştirilebileceğini anlattı. Bu konuda yapılacak düzenlemenin sektör açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaymak, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye 780 bin kilometrelik bir alan ve bu duruma göre taşımacılık alanında bir oluşum yapılmadı. Kamyoncunun yükünü boşaltıp yeni yükünü alana kadar ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir oluşum yok. Sadece bizim garaj yapıyor bunu. OSB benzeri nakliye bölgeleri oluşturulmalı. Bugün lojistikçilerin başladığı yer bizim garajımız. Kara, hava, deniz. Bunlar birbirinden ayrılmaz bir parça. Bu organizasyonu çok iyi yapamadığınız zaman bir tarafı eksik kalıyor hep. Bu noktada, OSB benzeri nakliye bölgeleri yapılırsa büyük bir gelişme ve gelir artışı olur sektörde."
Garajın yıllık cirosu 2 milyon dolar
Toplam 60 dönüm üzerinde kurulmuş olan Marmara Nakliyeciler Garajı'nın aynı anda ortalama bin kamyon ya da 700 tırlık park kapasitesi var. Gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları ile birlikte 5 milyon YTL'ye mal olan garajın yıllık 2 milyon dolarlık cirosu var. 150 civarında nakliye ofisinin de bulunduğu garajda, şoförlerin ihtiyacına yönelik sosyal tesisler de bulunuyor. Şoförlere yönelik eğitim seminerlerinin de yapıldığı tesislerde, 24 saatlik kamyon park ücreti 6 YTL, 3 saatlik park ücreti ise 3 YTL.
Sayime BAŞÇI - DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.