Orkinos ihracını kriz durduramadı
Uluslararası alanda söz sahibi bir balıkçılık grubunun ihracattan sorumlu ortağı Osman Kocaman, yaptığı açıklamada, yıllık satışlarının çok büyük...
Uluslararası alanda söz sahibi bir balıkçılık grubunun ihracattan sorumlu ortağı Osman Kocaman, yaptığı açıklamada, yıllık satışlarının çok büyük bölümünü ilk 3 ayda gerçekleştirdikleri için ihracat rakamlarının kesinleştiğini söyledi.
Yıl sonunu 50 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedeflediklerini belirten Kocaman, şubat ayında hasatı yapılan orkinoslara Japonya piyasasından çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.
Kocaman, müşterilerin bu sene daha seçici davranacaklarını ve oluşan yeni durumun kaliteyi ön plana çıkaran şirketlerde krizi avantaja dönüştüreceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
?Ekonomik durgunluğa rağmen kaliteye önem vermemiz nedeniyle ihracatı 2009'da bir yıl öncesine göre yüzde 100 artırmayı başardık. 2010 hedefimizi ise Japonya piyasasında var olan daralmayı da gözönüne alarak, 2009 ile aynı miktarlarda kalacak şekilde revize ettik. Son yıllarda Türk orkinos sektörü, İspanyol ve İtalyan rakipleriyle aradaki kalite farkını kapattı. Krizden Türk firmalarının güçlenerek çıkacağına inanıyorum. Bu yaz Akdeniz'de birçok çiftliğin Japonya'daki piyasa daralmasından ve Avrupa'daki finansman sıkıntısından dolayı üretim yapamayacağını biliyoruz.
Bu da Türk orkinos sektörünün ön plana çıkmasını sağlayacak. Bankaların da bu sektöre finansman desteğinin devam etmesi kriz sonrası Türk orkinosculuğunu Akdeniz'de bir numara yapacaktır.?
Firma olarak avlanılan balığı satmak değil, piyasanın talep ettiği ebattaki balıkları avlamak konusunda balıkçı ortaklarıyla tam bir dayanışma içine girdiklerini belirten Kocaman, ?Ne tutarsak, onu satarız devri geçti? dedi.
Kocaman, bu dönemde av organizasyonu, işletme, pazarlama ve finansman planlamasını iyi yapan firmalar için yeni fırsatlar doğacağına dikkati çekerek, bu nedenle Yunanistan, İtalya, Fas ve Cezayir'de yatırımlara devam ettiklerini söyledi.
Akdeniz'de orkinos stokları üzerinde baskı oluşmaması ve sürdürülebilir avcılık için balıkçı teknesi sayısının mutlaka azaltılması gerektiğini vurgulayan Kocaman, bunun yolunun AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de orkinos gırgırları ile pelajik gırgırların birbirinden ayrılmasından geçtiğini kaydetti.
Kocaman, böylelikle hamsi, palamut, çinekop, lüfer gibi balıkların üzerindeki av baskısının da azalacağını dile getirerek, bu uygulamanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından önümüzdeki sezondan itibaren hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.
Osman Kocaman, ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çipura-levrek gibi kültür ürünlerine verilen üretim desteğinin orkinos yetiştiriciliğine de verilmesi yönünde yürütülen çalışmanın bir an önce tamamlanmasının sektöre bu kriz döneminde büyük fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.
HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.