Otobüs, ithal ürün sevmiyor
Otomotiv Türkiye’nin lokomotif sektörü. Ağustos sonu itibariyle 13.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Ancak, MAN Türkiye’nin organize...
Otomotiv Türkiye’nin lokomotif sektörü. Ağustos sonu itibariyle 13.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Ancak, MAN Türkiye’nin organize ettiği 1. MAN Yan Sanayi Günü’nde konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, çarpıcı bir gerçeğin altını çizdi. Komple motor, şanzıman ve binek araç ithalatına 10 milyar dolar harcamışız. Bu da, sanayideki 2.3 milyar dolarlık dış ticaret açığına negatif katkı yapmış. Buna karşın, ‘dünyanın otobüs üssü’ diye nitelendirebileceğimiz Türkiye’deki otobüs üretiminin sadece yüzde 6’sı ithal. Son günlerde yerli otomobil söylemleri iyice arttı. Hükümet, otobüsçüyü baz alıp, dış ticaret açığının kapanması için startı otomotivden verebilir.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen otomotiv yan sanayi temsilcileri, MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz'un evsahipliğinde Ankara'da gerçekleşen 1. MAN Yan Sanayi Günü'nde biraraya geldi.
Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya'nın da katıldığı, 1. MAN Yan Sanayi Günü’nün açılış konuşmasını yapan MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, 45 yıldır Türkiye’de üretim yaptıklarını hatırlatarak, “Bu toplantılar vesilesi ile bizim için son derece önemli olan yan sanayici dostlarımızla bir araya geliyoruz. 41 ülkeye ihracat yapan dev bir kuruluş olarak yan sanayicilerimizle, fırsatlarımız ve onlardan beklentilerimiz noktasında fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakalıyoruz. Bu bizler için son derece önemli. Tedarik ettiğimiz malzemeler konusunda yan sanayicilerimizden ciddi oranda destek beklemekteyiz“ dedi.
“Bu yılı 1644 otobüs üretimiyle kapatıyoruz”
Konuşmasında, Man Truck & Bus’ın en önemli üretim üslerinden birinin Türkiye’de bulunduğunu hatırlatan MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, “1966 yılından bu yana faaliyette olan MAN Türkiye A.Ş, Ankara Akyurt’ta 317.202 metre kare alana kurulu bir tesis. Bugün 1560 kişinin istihdam edildiği bu tesisimizde, İskelet, Boyahane, Ön Montaj, Araç Bitiş ve Lojistik bölümleri bulunuyor. Tesisimiz MAN’ın en büyük ve kompakt otobüs fabrikası ünvanını taşımaktadır. Yılı 1644 otobüsle kapatmayı planlıyoruz. Günde 7.5 otobüs üretiyoruz ama, 12 otobüs üretecek kapasitemiz var” diye konuştu.
1. MAN Yan Sanayi Günü için Türkiye’ye gelen, MAN Ticari Araçlar sorumlusu Bjorn Carlsson ise konuşmasında Türkiye’nin MAN için son derece önemli bir ülke olduğuna dikkat çekti. Yan sanayicileri, sektörün en önemli aktörlerinden biri olarak tanımlayan Carlsson, “MAN dünyadaki çoğu ülkenin tarihinden dahi eski ve köklü bir kuruluştur. Elbette bu günlere gelmemizde katkısı olan pek çok aktör var. Yan sanayiciler de, en önemli unsurlardan birini oluşturuyor“ dedi.
Yan sanayinin ihracatı 4.5 milyar dolar
Sunum ve panellerle sektörle ilgili gelişmelerin mercek altına alındığı 1. MAN Yan Sanayi Günü’nde konuşan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya ise MAN ile yan sanayi konusunda çok başarılı bir işbirliği yürüttüklerini ifade etti. Türk otomotiv yan sanayinin gelişimi konusunda da bilgiler veren Kaya, şöyle devam etti: “Bu yıl, 1 milyon 225 bin araç üretilecek, 850 bin adet de ihracat öngörüyoruz. Ağustos sonu itibariyle 13.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Bunun 4.5 milyar dolarını yan sanayi firmaları yaptı. Ancak, bir yandan ihracat artarken, ithalatımız da artıyor. Sanayi, 2.3 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdi. Komple motor, şanzıman ve binek araç ithalatına 10 milyar dolar harcamışız. Otobüslerin ise sadece yüzde 6’sı ithal. Bunu büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın girdi strateji işbirliği çok önemli. Dış ticaret açığının azalmasında TAYSAD’ın da büyük payı olacak. Destek veriyoruz, desteğin artmasını sağlayacağız.”
“29 üyemiz Ar-Ge merkezi kurdu, 2012’de 50 olur”
Strateji planının oluşumunda sektör derneklerinin büyük katkıları olduğunu kaydeden Celal Kaya, “Açıklanan strateji belgesinin en önemli ayağını Ar-Ge olarak görüyoruz. Ar-Ge Kanunu ile birlikte yatırımlarımız da hız kazandı. TAYSAD, proje sayısının artması için seferberlik ilan etmiştir. Yerinde bizzat yan sanayicimize Ar-Ge ile ilgili tüm bilgileri verdik. 29 yan sanayi firmamız Ar-Ge merkezini kurdu. Bu yıl 10 firmamızın daha başvurusu var. TAYSAD bünyesinde 284 üyemiz bulunuyor. 65 üyemiz projelerde Co dizayner olarak yer aldı. 2012 hedefimiz 50 yan sanayi kuruluşunun Ar-Ge merkezinin kurulmasıdır. Bu sayıya kimseyi inandıramadık. Bunların kurulmasıyla ve patent, faydalı model ile endüstriyel tasarımlarımız arttıkça dünyadaki tüm firmalarla işbirliği imkanları bulacağız. Rekabetçi olabilmek için mutlaka Ar-Ge yatırımının şart olduğunu düşünüyoruz” dedi.
MAN’a ‘yatırım ağına Türkiye’yi de ekle’ çağrısı
Ülke ihracatının yüzde 75’ini AB ülkelerine yaptıklarını kaydeden Kaya, yeni pazarların keşfedilmesi gerektiğinin altını çizerek, MAN Truck&Bus yetkililerine de yatırım adresi olarak Türkiye’yi gösterdi. Celal Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “MAN Türkiye, 1966 yılından bu y ana üretim yapan bir kuruluşumuz. Bugün 51 firmamızın MAN ile çalıştığını biliyor ve gurur duyuyoruz. İşbirliği sürecine MAN Almanya’nın da dahil olmasını bekliyoruz. Türkiye ya da Münih’teki her organizasyonda yer almaya ve desteğe hazırız. Türk otomotiv sektörünün 2023 ihracat hedefi 75 milyar dolar. Bu varılamayacak bir hedef değildir. Ancak , bunun için ciddi yatırımlar gerekiyor. Sanayicilerimiz kendilerini geliştirmeli. MAN’ın Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin’i kapsayan BRICK ülkelerine yaptığı yatırımlara Türkiye’yi de eklemesini bekliyoruz.”
İşte yılın yan sanayicileri
KALİTE ÖDÜLÜ
Kansai Altan
Ödülü MAN Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz verdi.
MALİYET ÖDÜLÜ
Turna Ahşap
Ödül, MAN Ticari Araçlar sorumlusu Bjorn Carlsson tarafından takdim edildi.
PROJE YÖNETİMİ
Bozankaya
Ödülü MAN Türkiye Satın Alma Grup Müdürü Aslan Kök verdi.
SEVKIYAT GÜVENİRLİLİĞİ
Aurora
Ödül, MAN Truck&Bus Satın Alma Başkanı Ziegler tarafından takdim edildi.
Selçuk ONUR - ANKARA/LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.