PTT, Amazon ve Alibaba ile işbirliği yapıyor
PTT Genel Müdürü Osman Tural, PTT Bank olarak bankaları rakip değil, aksine onların işlevini arttıran bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Türkiye’de...
PTT Genel Müdürü Osman Tural, PTT Bank olarak bankaları rakip değil, aksine onların işlevini arttıran bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Türkiye’de hiçbir banka şubesinin bulunmadığı bin 526 yerde PTT işyeri bulunduğunu söyleyen Tural, 2013’te 314 milyon bankacılık işleminden 415 milyon lira gelir elde ettikleri bilgisini verdi. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan PTT Genel Müdürü Osman Tural, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak ve Ankara Haber Müdürümüz Hüseyin Gökçe’nin sorularını cevaplandırdı.
PTT 2013 yılını nasıl geçirdi, hedeflerinizi tutturabildiniz mi?
PTT olarak faaliyetlerimiz, hazırladığımız stratejik planlarla uyumlu olarak gerçekleşiyor. Sene başında hazırladığımız planları ve hedefl eri başmüdürlüklere veriyoruz, il bazında hedefl er koyuyoruz. 2013 yılında hedefl erimizi işlem ve gelir bakımından yüzde 97 oranında tutturduk. 10 yıl önce 4 binin altına olan işyeri sayımız bugün 4 bin 529’a yükselmiş durumda.
Sizin görev yaptığınız yaklaşık 10 yıllık dönemde PTT’yi farklı bir yapıda görüyoruz…
Biz insanları merkeze toplamak yerine işyerlerimizi insanların yoğun olduğu yerlere yönelttik. En önemlisi de işbirliği yaptığımız kuruluş sayısını artırdık. İlk etapta işbirliği yapılan kuruluş sayısını 7’den 246’ya çıkardık. Bunlara yaptığımız iş çeşidi sayısını ise 337’ye yükselttik. Ayrıca kimsenin şubesinin bulunmadığı tam bin 564 yerde bulunan işyerimiz bize büyük avantaj sağlıyor.
Bankacılık alanında da çok ön plana çıkmaya başladığınızı gözlemliyoruz...
Özellikle bankacılık sisteminin küçülerek büyüme politikasına girmesinden sonra birçok banka şubesi kapatıldı. Beldelerde bu işi yapacak kimse kalmadı. Biz PTT olarak bu sistemi tüm banka, kurum ve kuruluşlara açtığımız için 337 kalem işe ulaştık. Bu işin olması aynı zamanda vatandaşın ayağına diğer bankacılık hizmetlerinin de ulaşılabilir olmasına imkan sağlandı. Birçok bankacılık işleminin yapıldığı PTT Matik sayımızı bin 808’e ulaştı. Ayrıca 4 milyon 40 bin tane posta çeki hesabımızı modernize ettik ve bunlara debit kart verdik. İnteraktif posta çeki yoluyla bir çeşit internet bankacılığı yapan müşteri sayımız 145 bine ulaşmış durumda. Aynı zamanda çağrı merkezimizi daha modernize hali getirdik artık insanlar buraya başvurduklarında, sadece bilgi almak yerine tüm işlemlerini yerine getirebiliyorlar. 2013 yılı sonu itibarıyla aldığımız çağrı sayısı da 3 milyon 474 bine ulaşmış durumda.
Peki bu verdiğiniz hizmetlerin parasal karşılığında ne durumdasınız?
Yıllık gönderi sayısı 1 milyar adedin üzerindeyken kısmen gerilemeye başlasa da kolilerin de etkisiyle toplamda 1 milyar 387 milyon adeti aşıyoruz. Kargo sektöründe ise yüzde 7 civarında büyüme gösterdik. Lojistik gönderi adedimiz ise 157 milyondan 173 milyona yükseldi. 2012’de yaptığımız bankacılık işlem sayısı 313 milyon 26 bin ve elde ettiğimiz gelir 394 milyon lira. Buna karşılık 2013 yılında işlem sayımız 314 milyon 756 bine, gelirimiz ise 415 milyon 560 bine yükseldi. Kargoda büyümemiz devam ediyor gönderi sayımız da 39 milyondan 42 milyona yükselmiş durumda. Biz istesek karlılığımızı daha da arttırırdık ama yatırımlara hiç ara vermedik. Son 5 yılda her sene 140 milyon liralık yatırım hedefi ortaya koyduk ve çok büyük gerçekleşme oranlarına ulaştık. Son 5 yıllık yatırım 500 milyon lirayı, toplam yatırım tutarı da 2.1 milyar lirayı aştı.
Hızlı büyüme performansı gösteren PTT, yurtdışında satın almalara yönelebilir mi?
Kargoculuk ulaştırma şurasında alınmış bir kararımız var. Sektör olarak dünyanın en büyük 10 kargo şirketinden birisi Türk şirketi olsun hedefi koyduk. PTT olarak biz yapalım değil, ortaklık olabilir, bizim pilot olduğumuz uygulama olabilir veya tamamen bizim dışımızda bir şirket olabilir. Biz şu an uluslararası alım düşünmüyoruz. Bir tane bölgesel hizmet sunan kargo şirketinin kurulmasını zorunluluk olduğuna inanıyorum.
Son yıllarda internet alışverişinde çok büyük değişim gözleniyor. Bunların taşınması da yeni bir sürece girmiş durumda...
Evet, ticaretin yöntemi çok değişti. Artık insanlar birbirlerini görmeden dünyanın bir ucundan alışveriş yapabilir duruma geldi. Geleceğin ana unsuru e-ticaret ve bunun ana unsuru da kargo işi. Malı aldığınızda taşıyacak birisine ihtiyaç var. Bu bizim geleceğe yönelik düşünmemiz gereken bir alan.
Sürekli yenilik ve teknolojiden bahsediyorsunuz. Son zamanlarda portföyünüze eklediğiniz yeni bir hizmet var mı?
Bu konuda Telekom ile bir işbirliğine gidiyoruz. Önceden sistem şöyle çalışıyordu. Telekom her ay hesap ekstresi gönderiyordu. Bir baskı şirketiyle anlaşıyor, faturalar basılıyor. Kamyonlarla bize geliyor, biz de sayıp dağıtıyorduk. Yani 4 aşamadan geçiyordu. Şimdi biz 5 ayrı bölgede baskı tesisi kurduk. Telekom bize elektronik ortamda gönderiyor biz basıp dağıtıyoruz.
Trafik cezalarının dağıtımındaki problem giderildi mi?
Trafik cezaları ve bunların mükellefe ulaştırılması konusunda PTT olarak bizim herhangi bir problemimiz yok. Yani bize teslim edilen gönderileri çok hızlı taşıyoruz. Bir dönem Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ödenek sıkıntısı yüzünden gönderilerin bizim aracılığımızla sahiplerine ulaşması problem oluyordu . Ancak bu işi bakanlıkla anlaşarak hallettik. Biz ödenek beklemeden tüm gönderileri dağıtıyoruz, ay başında da muhasebeleştiriyoruz.
Kayıtlı elektronik posta diye bir hizmet başladı biraz da bunun hakkında bilgi verir misiniz?
Kayıtlı elektronik posta önemli bir proje. Yasal anlamda maillerin değeri yoktu, yapılan bir düzenleme ile bunun yasal altyapısı tamamlandı. Yani artık mail yasal anlamda hukuki delil niteli taşıyacak hale geldi. Biz PTT olarak yetkilendirilmiş şirket unvanı aldık. Bizim dışımızda bu hizmeti veren iki şirket daha var. Artık tebligatlar elektronik ortamda yapılacak.
GSM sektörüne de adım attığınızı biliyoruz, bu konuda ne aşamadasınız?
Doğru, bir GSM operatörüyle anlaştık ve PTT Cell markasıyla hizmet vermeye başladık. Kendi markamızla GSM şirketinin acentesi gibi çalışıyoruz. Bu konuda da ciddi abone sayısına ulaştığımızı söyleyebilirim.
Çok önem verdiğiniz e-ticaret konusuna tekrar dönersek, internet üzerinden kurduğunuz PTT AVM ne durumda? Farklı bir konsept düşünüyor musunuz?
E-ticaretin geleceğin sistemi olduğu düşüncesinden hareketle eticaret platformu oluşturduk. İnternet üzerinden bir AVM kurduk ve insanlara burada mallarını satabilecekleri mağazalar açma imkanı sağladık. Bugün itibarıyla 218 bin müşteriye ulaşmış durumdayız. İnsanlar güvenilirlik ön planda olmakla birlikte internet alışverişinde fiyata çok daha fazla dikkat ediyorlar. Bugüne kadar 500 binin üzerinde ürün sergiledik ve önümüzdeki 5 yılda e-ticarette istediğimiz seviyeye geleceğimizi düşünüyorum. Tabi bu hizmeti daha farklı noktalara taşımak adına stok riskini üstlenmeden Amazon, Alibaba gibi internet siteleriyle anlaşmanın yollarını arıyoruz.
Bankacılık faaliyetlerine başladığınızda sektörden tepkiler gelmişti, şimdi durum değişti galiba?
İlk dönemde gelen tepkiler biraz yapaydı. Biz BDDK’ya PTT Bank unvanını kullanmak için başvurmuştuk, bir yanlış anlama yüzünden önce reddedildi ama şimdi sorun yok. Biz bankalara rakip değiliz, aksine bankacılık sisteminin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlayan 4 bin 500 işyeri olan bir kuruluşuz. Bugün küçük bankalar bizim gücümüzü çok iyi kullanıyor, hiçbir banka şubesinin olmadığı bin 500’ün üzerinde yerde şube açmalarına gerek yok. Bizim geçen sene 230 milyon lira kar hedefimiz vardı. Yüzde 40 fazla ikramiye ödeyerek emekliliği teşvik ettik ve 4 bin 500 kişi emekliye ayrıldı. Dolayısıyla bunlara yaptığımız 170 milyon lira ödemenin dışında 60 milyon liranın üzerinde kar elde ettik. Belçika Posta İdaresi, yaşlıların ilaçlarını eczaneden alıp evlerine teslim ediyor. Hatta yerleştirilen çip sayesinde bunların içilip içilmediğini kontrol ediyor. Yani sektör bu noktaya geldi. Avusturya’da ise yaşlı vatandaşların günlük ekmek, gazete gibi unsurlardan oluşan alışverişlerini posta idaresi yapıyor. Yani posta idareleri değişime uyum sağlamaya çalışıyor.
Hüseyin GÖKÇE – Barış Ferit PARLAK / DÜNYA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.