Rayda hedef dünya pazarı

Rayda hedef dünya pazarı

Uluslararası standartlarda 72 metre uzunluğa kadar ray üretebilen haddehanesini hizmete alarak TCDD'ye 10 bin ton ray teslim eden Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları...

Uluslararası standartlarda 72 metre uzunluğa kadar ray üretebilen haddehanesini hizmete alarak TCDD'ye 10 bin ton ray teslim eden Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş, uluslararası ihalelere girmeyi hedefliyor.

 Fiili olarak 2006'nın ocak ayında yapımına başlanmasının ardından hizmete alınan ray ve profil haddehanesinde, uluslararası standartlarda 33 kilogram/metre ile 60 kilogram/metre arası 72 metre uzunluğa kadar ray ile büyük uzunlukta köşebent, profil, kaliteli büyük yuvarlak ve maden direği olmak üzere 400 bin ton/yıl üretim hedefleniyor.

Yaklaşık 79 milyon avro yatırım yapılan haddehanede ilk ray üretimi TCDD'ye yapılarak 72 metre uzunluğunda, 1 metresinin ağırlığı 60 kilogram olan 10 bin ton ürünü teslim eden KARDEMİR, Türkiye'de ve dünyadaki ray pazarına yönelik yeni ihaleleri kazanmayı amaçlıyor.

Türkiye ve bölge ülkeleri arasında, haddehanedeki ürünler açısından tek üretici konumunda yer alan KARDEMİR, başta İran, Suriye, Ermenistan, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi bölge ülkeleri olmak üzere dünya pazarına ihracat yapmayı planlıyor.
KARDEMİR Genel Müdürü Osman Kılavuz, yaptığı açıklamada, TCDD'ye üretilen rayların hızlı tren ve diğer demir yollarında kullanılabilecek özellikte olduğunu, devlet demir yollarının yeni ihalelerine de gireceklerini söyledi.

Kılavuz, TCDD'nin direk fabrikadan ray almadığına, uluslararası ihale açtığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
?Uluslararası standartlardan kesinlikle taviz vermiyoruz. TCDD?ye 10 bin tonluk rayını üretip teslim ettik. Devlet demir yollarının açacağı ray ihalelerine katılarak kazanmak için gayret göstereceğiz. Fiyat ve kalite açısından uluslararası şirketlerle rekabet ederek dünyadaki pazara girmeye de çalışacağız. Sadece komşu ülkelere değil, Avrupa ve diğer ray tüketen ülkelere ihraç şansımız var. Ray üretiminde fabrikamız global bir oyuncudur. Dünyada ray tüketen tüm ülkelere ray ve profil ihracatı yapmak için çalışmalara başladık. Uluslararası çok sayıda üretici gibi ray pazarına söz sahibi olma hedefindeyiz. Buna yönelik de maliyet ve kalite açısından faaliyetler gerçekleştiriliyor.?

ÇEVRE ÜLKELER AVANTAJ


Ray pazarı konusunda çevre ülkelere coğrafi yakınlığın ihracat açısından diğer ülkelere oranla avantaj olduğunu vurgulayan Kılavuz, şöyle dedi:
?Suriye, İran, Almanya, İtalya gibi dünyadaki birçok ülke pazarına girebiliriz. Ülkeler ihtiyaçları oranında ihaleye çıkarlar. Biz de gider teklif veririz. Fabrikamız bu tür ihalelere hazır ve hiçbir sıkıntımız yok. İhalelere şirketimiz kendisi katılabileceği gibi başka firmalar aracılığıyla da girilebilir. Fakat kendimiz teklif vermeyi tercih ediyoruz ve bu konuya yoğunlaşıyoruz.?

Kılavuz, haddehanede işlerin planlandığı şekilde yürüdüğünü belirterek, ?Rayın yanı sıra her türlü profil seri olarak üretildi ve pazara sunuldu. Şu anda yurt içine ancak yetiştirebiliyoruz. Pazarlamada sıkıntımız yok. Bazı firmalar ürünlerimizi ihraç da ediyorlar? dedi.

SIVI DEMİR ÜRETİMİ İKİYE KATLANACAK

Kılavuz, Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılacak ilk yüksek fırınını hayata geçireceklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
?Fabrikamızın 4. yüksek fırınına yönelik tüm yatırım 2008'in ağustos ayında tamamlanacak. Şu anda montaj işlemleri sürüyor. Makine ve ekipmanların büyük bölümü Çin Halk Cumhuriyeti'nden getirildi. Yüksek fırın tesislerinin üretime alınması önemli katma değer sağlayacak. Fabrikamızın sıvı ham demir üretim kapasitesi 1 milyon tondan 2 milyon tona çıkacaktır.?

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.