'Rayların tümü değiştirilsin'
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1989 yılında Güney Afrika'dan gelen ve bir bölümü ''kusurlu'' olduğu gerekçesiyle...
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1989 yılında Güney Afrika'dan gelen ve bir bölümü ''kusurlu'' olduğu gerekçesiyle iade edilen raylarla ilgili, ''Güney Afrika'dan ithal edilen rayların döşendiği yerlerin karantina altına alınmasını, gerekiyorsa bu rayların tümünün değiştirilmesini bekliyoruz'' dedi.
Atalay, yaptığı açıklamada, 1987 yılında Güney Afrika'dan ithal edilen rayların, sevkıyat sırasında, daha Mersin Limanı'ndayken oksitlenme içinde olduğunun anlaşıldığını ve ''gerekli inceleme yapılmadan'' dönemin TCDD yönetimi tarafından döşenmesine karar verildiğini öne sürdü.
Kütahya'da, 27 Ocak 2008'de meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasında 38 parça şeklinde kırılmasıyla dikkat çeken rayların, 1987 yılında ithal edilen raylardan olduğu şüphesi doğduğunu dile getiren Atalay, TCDD yönetiminin kaza sonrasında gerekli çalışmaları başlattığını anımsattı. Atalay, inceleme sonunda rayların, Güney Afrika menşeli ve kırılgan özellikte olduğunun bildirildiğini kaydetti.
''TCDD'nin çalışmalarını aynı hassasiyetle sürdürmesini, Güney Afrika'dan ithal edilen rayların döşendiği yerlerin karantina altına alınmasını, gerekiyorsa bu rayların tümünün değiştirilmesini bekliyoruz'' diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Demiryolu, bu ülkenin gözbebeğidir. Ona gereken özeni, TCDD de biz de herkes aynı şekilde göstermelidir. Bu nedenle, her zaman söylediğimiz gibi, demiryolunun en son teknolojik araç ve gereçlerle donatılmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.
TCDD, şaibeli rayları hassas bir şekilde ölçen ultrasonlu cihazları Almanya'dan kiralama yoluna gitmiştir. Oysa bu araçlardan bizim de olmalıydı. Öğreniyoruz ki, bu araçların alımı için yapılan talep Hazine Müsteşarlığında 2 yıldır bekletilmektedir. Aynı nedenlerle, yıllardır ray alımı da yapılamamaktadır.''
Raylı sistemin her yıl biraz daha geliştiği Türkiye'de, çok acil demiryolu mühendislerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Atalay, bu nedenle teknik üniversitelere, ''demiryolu kürsüleri'' açmaları için çağrıda bulundu. Atalay, ''Artık bizim de demiryolu mühendislerimiz, demiryolu imalat mühendislerimiz, demiryolu elektrik mühendislerimiz, demiryolu enstitülerimiz, üniversiteler bünyesinde araştırma birimlerimiz olmalıdır. Geleceğin ulaşım aracı demiryoludur. Gerek can ve mal güvenliği, gerekse çevre duyarlılığı konusunda ideal olan demiryolları ulaşımı konusunda herkes üzerine düşeni yerine getirmelidir'' dedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.