Rusya, kapılarını kapadı

Rusya, kapılarını kapadı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)   Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, 500'ün üzerinde Türk aracının   Rusya'ya ihracat...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)   Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, 500'ün üzerinde Türk aracının   Rusya'ya ihracat yükü götürmek üzere günlerdir geçiş belgesi sorunu   nedeniyle çıkış kapılarında bekletildiğini bildirdi. 

 Dinçşahin, yaptığı yazılı açıklamada, Rus tarafının 2001 yılında ücretli   belge tahsisini durdurmasıyla başlayan Rusya'ya yönelik geçiş belgesi   sorununun acilen çözüm gerektiren boyutlara ulaştığına dikkat çekti. 

 2002 yılında Rus tarafının çözüm olarak, Türkiye'de yüklenen bir Rus   aracı karşılığında Türk araçlarına 4 adet Bonus belgesi verilmesini   öngören bir sistem uygulamaya koyduğunu kaydeden Dinçşahin, bu   uygulamanın hayata geçirilmesi için Rus tarafının çok fazla çaba   göstermediğini, Türk nakliyecilerin, teknik özelliklerinden dolayı   Avrupa'ya çıkamayan araçlarını Türkiye'ye gönderen Rus nakliyecilere ait   araç bulmakta zorlandığını belirtti. 

 Bu sorunu aşmak için Rusya'da Türklerin nakliye şirketleri yatırımı   yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Dinçşahin, bütün zorluklara ve   çıkarlarına aykırı olmasına rağmen ihracatın durmaması adına kendi   yükünü Rus araçlarına veren Türk nakliyecilerin bu sayede Rusya'ya   yapılan kara yolu taşımalarında da önemli ölçüde artış sağladığını, 2001   yılında Türkiye'den yük alan Rus araç sayısının 300 civarındayken 2002   yılında Bonus sisteminin devreye girmesiyle bu rakamın 550 adede, 2006   yılında de 2 bin 500 adede yükseldiğini kaydetti. 

 Rusya'ya yapılan taşımaların büyük kısmının Türk nakliyecileri   tarafından üretilen Bonus belgeleri sayesinde yapılabildiğine işaret   eden Dinçşahin, Rusya'nın Türkiye'ye tahsis ettiği yıllık kotanın 5 bin   adet belgeden ibaret olduğunu, Rusya'ya yönelik ihracatın her yıl yüzde   30 civarında artış gösterdiğini, ancak Rus tarafının bunu gözardı   ettiğine dikkat çekti. 

 Tamer Dinçşahin, artan ihracat ortamında mevcut yıllık kota sayısı ve   Bonus sisteminin artık yetersiz kalması nedeniyle şu anda Türk   araçlarının sınır kapılarında beklediğini belirterek, şunları aktardı: 

 "500'ü aşkın aracımız Rusya Federasyonuna ihracat yükü götürmek üzere   günlerdir çıkış kapılarımızda bekliyor. Bu araçların arasında çabuk   bozulabilir gıda yüklü frigorifik araçlar da mevcut. Kara yolu   taşımacılığın hızına güvenen Rus alıcıların ve ihracatçılarımızın mağdur   olmaması için, bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini talep ediyoruz." 

Dinçşahin, sorunun çözümünde gecikme olması halinde iki ülke arasındaki   ihracat bağlantılarının iptal edilebileceği, bunun ticaretin aksamasına   neden olacağına ve iki ülke ekonomilerinin ciddi zararlar görebileceğine   dikkat çekti. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.