Sahte kazalara 'sigortacı' takibi
Geçtiğimiz yılın nisan ayında uygulamaya giren kaza tespit tutanağı ile sahte hasarlardaki artıştan kuşkulanan sigortacılar, hasarları incelemek amacıyla...
Geçtiğimiz yılın nisan ayında uygulamaya giren kaza tespit tutanağı ile sahte hasarlardaki artıştan kuşkulanan sigortacılar, hasarları incelemek amacıyla ekip kuruyor. Sigorta Bilgi Merkezi Genel Müdürü Mehmet Üst, 2008?in Nisan ayından bugüne kadar toplam 521 bin adet kaza tespit tutanağı tutulduğunu, bunun yüzde 23?ünün yani, 121 bin adet kazanın, tamamen park halindeki çarpmalardan oluştuğunu belirterek, sayının bu kadar yüksek olmasının sigortacılarda sahte hasar kuşkusu uyandırdığını söyledi. Üst, "Sahte hasarın ispatlanması lazım ama bu tür kazalarda artık kaza tespit tutanağı devreye girdiği için hasarın sahte mi değil mi tespiti zor. Çünkü, kişinin beyanına bağlı. Kişi de beyan etmişse sigorta şirketi bir şekilde hasarı ödüyor. Ama park halinde araçlardaki kaza sayısının bu kadar artması sahte hasar şüphesini de doğuruyor" dedi.
Park halinde kazalar arttı
Mehmet Üst, Sigorta Bilgi Merkezi olarak kaza tespit tutanağı uygulamasının başlamasıyla hasarları gruplandırdıklarını ifade ederek, yüzde 23?ünün kavşakta oluşan kazalardan, yüzde 7.5?inin geri geri gidilerek yapılan kazalardan, yüzde 16?sının da arkadan çarpma olduğunu kaydetti. Üst, sözlerini şöyle sürdürdü: "En çok dikkatsizlik kavşaklardadır. Bu kazalarda oran yüzde 23, otopark halindeki araçlardaki kazalarda da oran aynı. Bakıyorsunuz, otoparktaki 100 araçtan 23?ü çarpışıyor. Tabi bu oran eskiye nazaran yüksek olunca kuşku uyandırıyor. Mesela birisi nizami olarak park etmiş, bir diğeri gelmiş geri geri çıkarken ya da bir şekilde önden çarmış. Bazen çarpan araç kamyonet, hiçbir iz yok, ama park halindeki araçta ciddi hasar oluşmuş. Bu da muhtemelen sahte hasara giriyor. Bir şekilde kamyonet sahibi ile anlaşıyorsunuz ve onun poliçesinden hasar talep ediyorsunuz. Daha doğrusu bir araçta hiç hasar yokken diğer araçta ciddi hasar oluşuyor. İşte bu tür kazalar artmaya başladı. Tahminimiz, araç daha önceden hasarlanmış ama hazır kaza tespit tutanağı uygulaması var, herşey beyana dayalı o zaman evin önünde park halindeyken bunu göstereyim deniyor."
Mehmet Üst, kaza tespit tutanağı uygulaması başladıktan sonra trafik sigortasında hasar ödemesinin de arttığına dikkat çekerek, eskiden 100 araçtan 10 araç kaza yaparken şimdi 23 aracın hasar talebinde bulunduğunu ve hasar oranında yüzde 15 gibi ciddi bir artışın olduğunu vurguladı.
Bazılarını tespit edebiliyoruz
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, kaza tespit tutanağının uygulamaya girmesi ile hasar sayısında ciddi artışlar olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu da bize sahte hasarların sözkonusu olduğunu gösteriyor. Bu sürede tespit edebildiklerimiz olduğu gibi tespit edemediklerimiz de vardır diye düşünüyoruz. Ancak, hasar sayısındaki artışın tamamının sahte olduğunu söyleyemeyiz. Sistemin pratikliğinin bir sonucu olarak da hasar sayılarında artış sözkonusu olmuştur diyebiliriz. Şöyle ki: Geçmiş yıllarda polis bekleyerek zaman kaybetmeme endişesiyle bize yansımayan hasarların, pratik bir sistemde bize ihbar ediliyor olması da artıştaki önemli bir faktör olabilir."
Haksız talepte bulunuluyor
Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, kaza tespit tutanağı ile bazı sıkıntılar başladığını belirterek, şunları söyledi: "Bu uygulamada, kazayı yapan şahsın ehliyetinin olup olmadığının net olarak bilinememesi, kaza esnasında alkollü olup olmaması gibi hususlarda sıkıntılar var. Bazen sigorta şirketlerinden haksız taleplerde bulunulduğu tespit ediliyor. Bu durumda sigorta şirketleri tutanakların aksini ispat edemedikçe talepleri karşılamak zorunda kalıyor."
HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.