SATKO milyonları cepte bırakıyor
Araç takip sistemleri denilince, biz de herkes gibi yapılanın aracı izlemek, nereye gittiğini bilebilmek olduğunu düşünüyorduk. Ama Satko Teknoloji Genel...
Araç takip sistemleri denilince, biz de herkes gibi yapılanın aracı izlemek, nereye gittiğini bilebilmek olduğunu düşünüyorduk. Ama Satko Teknoloji Genel Müdürü Nedim Çelebiler ile konuşunca gördük ki, işin içinde birçok iş daha var. Hız sınırını aşınca uyaran ses sistemleri; mesai dışı kullanımı takip; gereksiz yere rölantide çalışmayı önlemek yakıt masraflarında inanılmaz tasarruflar sağlıyormuş.
Satko Teknoloji, Fransa’daki Eutelsat firmasında elektronik mühendisi olarak çalışan baba Mehmet Çelebiler’in emekli olmasıyla 1993’te kuruluyor. Mehmet Bey, o tarihlerde ABD’de olan oğul ve meslektaş Nedim Çelebiler’i de Türkiye’ye çağırıyor ve kuruluşun temellerini birlikte atıyorlar.
Satko Teknoloji, ilk günden itibaren uluslararası taşımacılık yapan firmalara hizmet veren bir firma konumunda. Araç takibinden çok, şoförün firma merkezi ile iletişim sürecini takip ediyorlar. Bu da, A’dan B’ye gidecek bir yükün doğru araç ve şoföre tanımlanması; şoförün seferi başlatması, yükü alması, bekleme süresi, kaç kilometre gideceği, yakıt sarfiyatı; doğru zamanda doğru teslim gibi süreçleri kapsıyor.
“Biz kendimizi hizmet sağlayıcı olarak tanımlıyoruz” diyor Nedim Çelebiler. Ekipman satışı yapıyorlarmış ama, bu satışın ana nedeni, araç takip ve filo hizmeti sunabilmekmiş. Ticari ilişkilerini ‘aboneliğe’ benzeten Çelebiler, “İşimiz, sadece cihaz satışı ile sınırlı değildir. Yazılımların entegrasyonu sağlanır, varsa sorunlar giderilir. Hangi veri tabanında yazılırsa yazılsın müşterilerimize günlük hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli teknolojiyi sağlarız. Ara yüzümüz, raporlarımız ve tecrübemiz ile piyasanın önde gelen oyuncuları arasındayız. En önemlisi bir hizmet firmasıyız. Müşterinin ekipmanı bizden satın alması da önemli değil. Aylık bir anlaşma yaparak her türlü hizmeti verebiliriz. Bu nedenle müşterilerimizle bir devamlılık söz konusu. Son yıl, farklı markalardaki araç takip cihazlarını söküp kendi cihazlarımızı koyduk. Bakıyorsunuz o cihazlar da kaliteli. Ama, kullanıcı hizmet alamıyor. Herhangi bir problemi sonlandıracak ekip lazım. İşte bizim en büyük avantajımız bu” diye özetliyor firmalarının farkını.
Özellikle KOBİ’lerde ‘Benim 5 arabam var, nerede olduklarını bilmek istiyorum’ arzusunun hakim olduğunu belirten Çelebiler, “Lütfen bunu eleştiri olarak almasınlar, sonuçta ben de bir KOBİ’yim. Ancak, yüksek verimlilik haritada izlemekten geçmiyor. Bilgilerin otomatik olarak raporlanması, istisnaların da ayrılması gerekiyor. Örneğin, sisteminde aldığı bir yükün değerini bilir ama maliyetini de görmek isteyebilir. İşte orada biz devreye gireriz. Kilometresi, tükettiği yakıt miktarı, süresi gibi bilgilerle maliyet hesabı yapmalarını da sağlarız” diyor. Hemen araya girip, “Bize her seviyeden okurumuzun anlayacağı, somut örneklerle aktarabilir misiniz yaptığınız işi? diyoruz ve bakın neler öğreniyoruz:
Rölantide çalışırken uçan milyonlar
Nedim Çelebiler, ilk örneği Türkiye’nin turizm beldelerinde faaliyet gösteren Diana Turizm’den veriyor. Turizm sektöründe çalışan firmanın en büyük kaybı, araçların boşa çalışma süreleriymiş. Otobüsler, yurtdışından gelen charter uçakları karşılayıp, yolcuları otele götürüyor. Otelden alışveriş merkezine, plaja vb yerlere ulaştırıyorlarmış. Tabii, bu arada uzunca bekleme araları yaşanıyormuş. Mevsim yaz, hava sıcak. Doğal olarak şoför arkadaşlar da beklerken klimadan yararlanmak için motoru çalıştırıyor, fonda güzel bir müzikle de dinleniyorlarmış. Ama Satko Teknoloji’nin uyguladığı boşa çalışan araçların ayrı bir renk verilerek kontrol merkezinden izlenebilmesiyle; araçları kapatıp serin mekanlarda yolcularını bekler hale gelmişler. Bu davranışları da, Diana Turizm’in milyonlarca TL eksik yakıt masrafı ödemesini sağlamış.
160 araçta bir hafta sonu 8-9 bin km mesai dışı kullanım
Ekol Lojistik’in Türkiye içi dağıtım organizasyonunu yaparak 100 araçta ayda 50 bin TL’lik yakıt tasarrufu sağlamışlar. Ancak, bizim en çok ilgimizi çeken bir ilaç firmasına yaptıkları uygulama oldu. Aşırı hız vakalarında şoför kimlik tanıma sistemlerinden yararlanarak o şoföre SMS yoluyla “Hız sınırını aştınız lütfen dikkat ediniz!” mesajı göndermişler. Herhangi bir tehdit değil, yalnızca şoförün izlendiğini bilmesini sağlamışlar. Böylece, günde 90 aşırı hız vakası 5-6 seviyelerine düşmüş. Tabi, bu durum da büyük bir yakıt tasarrufu olarak geri dönmüş. Yine aynı firmanın çalışanlarını, cumanın tatil gününe denk geldiği bir hafta sonu kayıt altına alarak, mesai dışı araç kullanımını tespit etmişler. Sonuç: 160 araçta 8-9 bin kilometre mesai dışı kullanım olarak çıkmış. Varın, maddi değerini siz hesaplayın…!
Şoför tanıma sistemi
Bir aracı, birden çok kişi kullanabilir. Bu durumlarda belirli saat aralıklarında kimin kullandığını Satko Teknoloji’nin “şoför login” sistemiyle anlayabiliyorlar. Aracı kullanan kendini tanıtıyor. O insan, o araçla veri tabanında sefer bitene kadar birleşiyor. Sistem, özellikle binek araçlarda kimin kullandığını, hız denetimi yapmayı, mesai dışı kullanımını belirliyor. Bazı işletmelerde şoförün hak edişleri yapılan kilometreye göre veriliyor. Böyle olunca da, şoför login olup, hak edişini alabiliyor.
Telefon trafiğine son
Bunların dışında sektörel çözümler de ürettiklerini söylüyor Nedim Çelebiler. Araba dağıtımında eskiden yapılan uygulamayı anımsatarak, bunu nasıl değiştirdiklerini de şöyle aktarıyor: “Araba dağıtımında Adapazarı’nda bir bayi kendi stoğunda olmayan ama ana distribütörde olan bir aracı satardı. Müşteri her gün ‘arabam geldi mi?’ diye sorardı. Bayi, distribütörü arar; distribütör nakliye firmasını arar, nakliye firması da şoförü arardı. Sonra bu telefon görüşmeleri aynı sıra ile geri dönerdi. Bizim sunduğumuz çözümle, hem nakliye firması, hem distribütör firma hem de bayi araçlarını sağlıklı bir şekilde takip edebilir hale geldiler. Hangi araba hangi treylere yüklendi, rotası ne, tahmini varış süresi nedir? gibi soruların yanıtını bayi kendi takip edebiliyor. Hiç telefon etmeden sistem tıkır tıkır işliyor.”
Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.