'Şehir içi taşımacılığa düzenleme artık kaçınılmaz'

'Şehir içi taşımacılığa düzenleme artık kaçınılmaz'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoförlüğün standartlara bağlanmış eğitim ve belgelendirme süreçleri sonucu elde edilmiş bir mesleki belge ile yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoförlüğün standartlara bağlanmış eğitim ve belgelendirme süreçleri sonucu elde edilmiş bir mesleki belge ile yapılması gerektiğini belirterek, “Sürücü belgesi olan herkes şoför olarak iş piyasasına girmemeli, en önemlisi mesleğe özgü eğitim almadan çalışma yaşamını sürdürmesine karşıyız” dedi. Yıllardır pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “1993’ten 2000’li yılların başlarına kadar bağlı odaları vasıtasıyla ticari taşıt kullanma belgesi eğitimi ile sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmüştür. Bu belgeler trafik polisleri tarafından aranmış ve ülke genelinde şoförlük mesleğine bir çeki düzen verilmiştir. 2003 yılında yürürlüğe giren 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile bu belgeler yürürlükten kaldırılmış ve yerine SRC belgeleri getirilmiştir. SRC belgeleri şehirler arası taşımacılığı düzene sokmuş ancak belediye sınırları içindeki taşımacılık konusunda bir düzenleme getirmemiştir. Federasyonumuz özellikle bu alandaki eğitim ve belgelendirme konusu ile yakından ilgilenmektedir” diye konuştu.

Ne tür yeterliliklere sahip olmaları gerektiği konusu...

tsof1.jpgTŞOF’un son 4 yılda üst kuruluşu TESK’in koordinesinde taksi, minibüs, otobüs, kamyon, kamu personel servis ve okul servis şoförlükleri mesleklerinin mesleki standartlarını geliştirdiğini anlatan Apaydın, “Söz konusu standartlar Mesleki Yeterlilik Kurumunun onayını müteakip Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Son olarak Federasyon olarak Ağustos 2016‘da MYK ile imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde yukarıda isimlerini sıraladığım 6 meslekte şimdi de ulusal yeterlilikleri hazırlıyoruz. Yürürlükteki mesleki standartları esas alarak yine sektördeki uzmanlarla birlikte söz konusu meslekleri icra edecek kişilerin ne tür yeterliliklere sahip olmaları gerektiği belirlenecektir” ifadelerini kullandı.

Yeterlilik geliştirme konusu
Yeterlilik geliştirme konusunda uzman bir ekip ile taslak ulusal yeterlilikler hazırlandığını kaydeden Apaydın, “Hazırlanan bu yeterlilikler alan uzmanları ile değerlendirileceği çalıştaylar organize edildi. Söz konusu çalıştayda taksi, minibüs ve servis aracı şoförlüğü Federasyonumuzda gerçekleştirilecektir. Çalıştaya ülkemizin değişik illerinden gelen meslek mensupları ile bu alandaki eğitimci, ölçme-değerlendirmeci ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İETT'nin ilgili uzmanları katılacak. Amacımız, çalışmanın ardından ulusal yeterliliklere dayalı bir belgelendirme sistemi kurulmasına destek olarak, özellikle büyükşehir belediye sınırları içindeki yolcu taşımacılığında MYK’nın mesleki yeterlilik belgelerinin geçerli olacağı bir sistem oluşturarak, daha güvenli bir taşımacılık ortamı oluşturulmasına katkı vermektir” dedi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.