Selin lojistiğe faturası 53.4 milyon
Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Genel Müdürü Cumhur Atılgan, sel felaketinin lojistik sektöründe ortaya çıkardığı...
Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Genel Müdürü Cumhur Atılgan, sel felaketinin lojistik sektöründe ortaya çıkardığı toplam hasar tutarının 53,4 milyon lira olduğunu bildirdi.
Atılgan, düzenlediği basın toplantısında, Halkalı, İkitelli ve diğer semtlerde meydana gelen sel felaketinin boyutları ve sektörün uğradığı zararlara ilişkin hazırladıkları kapsamlı çalışmayı açıkladı.
9 Eylül'de meydana gelen sel felaketini Türkiye'nin 11 Eylül'ü diye adlandırdıklarını ifade eden Atılgan, bu sel felaketinden en fazla uluslararası nakliye sektörünün etkilendiğini belirtti.
Hazırladıkları çalışmanın sadece nakliye sektörüne yönelik olduğunu, çalışma çerçevesinde bölgedeki 65 firmayı tek tek ziyaret ettiklerini söyleyen Atılgan, ''Sel felaketinin firmalarımız tarafından yapılan beyan doğrultusunda ortaya çıkardığı toplam hasar tutarı 53 milyon 436 bin 831 lira'' dedi.
Atılgan, büro, tamir-bakım, garaj, depo/antrepo (antrepo ve depoda yer alan üçüncü şahıs eşyası dahil olmak üzere) ve araç üzerindeki yük dahil araçları zarar gören firma sayısının 24 olduğunu, bu firmaların toplam hasarının 48 milyon 924 bin 131 lirayı bulduğunu kaydetti.
Bölgede sel sırasında taşıtı bulunan diğer illerde ve İstanbul'da yerleşik firmaların sayısının 25 olduğunu bildiren Atılgan, bu firmaların toplam taşıt ve taşıt üzerindeki yük hasarının da 4 milyon 512 bin 700 lira olduğunu belirtti.
Cumhur Atılgan, ''Kullanılamaz durumdaki çekici sayısı 51, yarı römork sayısı 50. Tamir edilmesi muhtemel çekici sayısı 215, yarı römork sayısı da 220'' dedi.
''Bu işe devlet desteği sağlanması elzemdir''
Gerçek hasar boyutunun, sigorta firmalarının hasar tespitleri ve ekspertiz inceleme raporlarıyla belirleneceğini ifade eden Atılgan, derneğin hazırladığı çalışmayı ilgili bakanlığa da ileteceklerini ve hasarın bir an önce telafisi konusunda gerek sigorta firmaları gerekse devlet nezdinde girişimlerinin devam ettiğini söyledi. Atılgan, ''Kamunun bu işe el atması, devlet desteği sağlanması elzemdir'' dedi.
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atılgan, sel felaketinde büyük oranda bilgi ve veri kaybı da yaşandığını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tarif ettiği gibi lojistik firmalarının bölgedeki tüm altyapı ve üst yapıları ile birlikte mutlak surette lojistik üs olarak ilan edilen Hadımköy'e taşınmasıyla ilgili olarak yasal izinler ve imar izinlerinin bir an önce çıkartılmasını istedi.
''Hasarın yüzde 75-80'i sigortasız''
Atılgan, bir başka soru üzerine de tespit ettikleri hasarın yaklaşık yüzde 75-80'inin sigortasız olduğuna dikkati çekti. Atılgan, ''Türkiye çok önemli bir krizden geçtiği için taşımacılıkta önemli azalma oldu ve nakliyeciler bir çok aracı garaja aldı. Atıl kapasite olan bu araçlar için de sigortalama doğru bir yaklaşım olarak görülmedi'' dedi.
''Ayamama Deresi aslında görevini yapmıştır''
RODER 2. Başkanı Zahit Sağlık da sel felaketinde Ayamama deresinin günah keçisi ilan edildiğini ifade ederek, ''Ancak bu felaket normal bir yağmurla olacak iş değil. Başakşehir'den 150 kilometre hızla gelen bir su topu var. Bu su topunun nereden geldiğini araştırmak için İstanbul Teknik Üniversitesi'ne müracaat ettik'' diye konuştu.
50 bin kişinin istihdam edildiği bölge ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ''yıkım'' açıklamalarını ''talihsiz'' bir açıklama olarak nitelendiren Sağlık, ''Biz su baskınlarına karşı alınacak tedbirlerin karşısında olmak istemiyoruz ama bu sorun Ayamama deresi sorunu değil'' dedi.
Lojistik merkezinin Hadımköy'e taşınmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Sağlık, Hadımköy'ün şu anda altyapı olarak hazır olmadığını, bugün başlanması durumunda bunun 2 yılı alacağını, ancak sel felaketi ile bu sürecin hızlandığını söyledi.
Sel felaketinde Ayamama deresinin aslında görevini yaptığını, görevini yapmayanın ilk başlardaki menfezler olduğunu ifade eden Sağlık, o bölgede iş yapan bir firma sahibinin iş yerinin altındaki 2 bin 200 metrekarelik alanda çalışan 20 kişinin hala su içinde olduğunu söylediğine de dikkati çekti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.