'Şimdi demiryolu zamanı'
Zaman dezavantajı nedeniyle nakliyedeki rolünü TIR'lara kaptıran demiryollarında, altyapı, vagon yenileme çalışmaları ve sınırda yeni kurulan kapıyla...
Zaman dezavantajı nedeniyle nakliyedeki rolünü TIR'lara kaptıran demiryollarında, altyapı, vagon yenileme çalışmaları ve sınırda yeni kurulan kapıyla taşmacılıktaki payın yeniden artırılmasının hedeflendiği belirtildi. TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, dün yaptığı açıklamada, demiryollarının taşımacılıkta hak ettiği payı alamadığını, özellikle son 30 yılda karayollarının nakliyede üstün konuma geldiğini vurguladı. Köprülü, 1 trenle 100 TIR'ın yükünün taşınabileceğini, üstelik taşımacılıkta karayolu tercihinin hem devlete hem de üreticiye ek maliyet getireceğini belirtti. Özellikle TIR'ların yoğunlukla kullandığı yolların çabuk zarar gördüğünü anımsatan Köprülü, şunları kaydetti : ?Yedek parça, lastik, asfalt gibi malzemelere sürekli para harcanıyor. Milli gelirimizi başka noktalara harcayabiliriz. Demiryolunu taşımacılıkta daha aktif hale getirerek, ulaştırma maliyetlerini de neredeyse yarı yarıya indirerek, üreticinin hem dış piyasada rekabet şansını artırır hem de yurtiçinde daha çok yatırım yapmasını sağlarız. Demiryolları şu anda taşımacılıktan yüzde 5 pay alıyor. Bu, Türkiye gibi köklü demiryolu ağına sahip bir ülke için oldukça düşük bir rakam. Bu payı üst seviyelere çıkarmalıyız.?
Suriye sınırına yeni kapı
Köprülü, trenlerin nakliyede daha fazla rol alabilmesi için altyapı çalışmalarını her geçen yıl yoğunlaştırdıklarını, yeni lokomotif ve vagonların TCDD bünyesine katıldığını anlattı. ABD'nin Irak'a müdahalesinin ardından sanayicilerin bu bölgeye yöneldiğini, bunun de taşımacılık sektörünü hareketlendirdiğini ifade eden Köprülü, Nusaybin ve Meydanekbez kapılarından her gün ortalama 100 vagonun geçiş yaptığını, bunun yetersiz kaldığını vurguladı. Köprülü, Kilis'te Suriye sınırına yeni kapı açacaklarını, bununla ilgili çalışmaların sonuçlanma noktasına geldiğini, böylece demiryolları aracılığıyla günlük 300 vagonun yurtdışına gönderilebileceğini söyledi.
Dış hatları yenileyip günün şartlarına ve ihtiyaçlarına hazır hale getirirken, demiryollarını yeniden şaha kaldırmak için Suriye üzerinden Irak'a nakliye yapan fabrikalara özel hatlar hazırlandığını dile getiren Köprülü, şunları söyledi: ?İş yükümüzü ve k ârlılığımızı artırmak ve öteki taraftan ekonomik sektörlere daha iyi hizmet edebilmek için vagonlarımızı üretim bantlarına çektik. Üretim kapasitesi çok yüksek olan işletmelere özel raylar döşedik. Bu şekilde fabrikanın üretim bandından çıkan bir ürün doğrudan vagonlara yüklenmekte ve gelen yükler de yine aynı şekilde işletmeye indirilmektedir. Adana Çimento Sanayi, Çumra Şeker Fabrikası, Gaziantep Çimento Fabrikası, İskenderun Demirçelik Fabrikası ray döşediğimiz tesislerin başında geliyor.?
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.