'Sorun geneli kapsamıyor'

'Sorun geneli kapsamıyor'

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun Irak'a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına Kuzey Irak...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun Irak'a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına Kuzey Irak yönetimini adres göstermesi ile başlayan gerginlikle ilgili olarak, kendilerine ulaşan son bilgilere göre, SOMO'nun bir şirkete yazı gönderdiği, ancak bu yazının söz konusun şirketle yaşanan bir problemle ilgili olduğunu söyledi. Nuhoğlu, "Tamamen ticaretin içindeki bir gelişmedir. Siyasal bir yeni çıkışın olduğunu düşünmüyorum. Sorunlu şirket dışında şuanda Habur Sınır Kapısı çalışıyor. Sevkiyata devam ediyor." dedi.

Çetin Nuhoğlu, Tırsan'ın 30'uncu yılı kapsamında düzenlenen toplantıda  gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Irak'a petrol ürünleri taşımacılığı yapan ve sözleşmesi sona eren Türk  firmalarına Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) tarafından gönderilen, bundan sonra  muhataplarının ''Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim'' olduğuna dair yazıya ilişkin  soru üzerine Nuhoğlu, ''SOMO bir şirketimize böyle bir yazı yazdı ama bu yazı  şirketle ilgili bir probleminin çözümüne yöneliktir. Yani direkt olarak  Türkiye'deki petrol anlaşmalarının askıya alınması söz konusu değildir''  karşılığını verdi. 

Nuhoğlu, mal hareketlerinde Kuzey Irak yetkililerinin hiçbir zaman devlet  tarafından muhatap alındığı bir uygulama görmediğini vurgulayarak, şunları  söyledi: 

''Zaman içinde Habur Sınır Kapısında karşılıklı görüşmeler yapılmıştır ama  bunların hepsi Irak Cumhuriyetinin yetkilileriyle yapılmıştır. Bugün de bizim  muhatabımız Irak Cumhuriyetinin petrolden sorumlu şirketidir. Zaten bize  yazdıkları yazıda da 'Irak Cumhuriyeti Milli Petrol Şirketi' diye yazılı. Eğer  Irak Cumhuriyeti Kuzey Irak'ı kendi hükümdarlığı dışında tanımlasaydı 'Bağdat  Cumhuriyeti' der ve o bölgelerdeki işbirliği adresi olarak Kuzey Irak'ı  gösterirdi.'' 

Irak'a 2005'te yaklaşık 200 bin tanker petrol taşımacılığı yapılırken,  2006'da 90 bin sefere düştüğünü anlatan Nuhoğlu, şöyle devam etti: 

''Çünkü petrol konusunda sadece Türkiye'den değil, İran'dan Azerbaycan'dan  mal alınmaktadır. Bu anlamda, tamamen ticaretin, rekabetin içinde bir gelişme  var. O anlamda da bir tehdit görmüyoruz. Temel olarak zaten Irak'a  taşımalarımızda bir düşme söz konusu. 2005'te toplam sefer sayısı petrol dahil  565 bindi, 2006'da bu rakam yüzde 48 düşüşle 303 bin sefere geriledi. 

Pazar büyüyor, bölge yatırımcısı büyüyor, komşu ülkelerden mal hareketleri  de büyüyor. Bu, Irak'la tamamen ticari bir ilişkidir, o yüzden siyasal yeni bir  çıkışın olduğunu düşünmüyorum.'' 

      

? Etteki problem de tamamen ticari?

      

UND Başkanı Nuhoğlu, et konusunda da bir problem bulunduğunu hatırlatarak,  bunun genel bir uygulama olduğunu, sadece Türkiye'den yapılacak taşımalarda veya  Türk malının ihracatında değil, tüm ülkelerden yapılacak taşımalar için  durdurmanın söz konusu olduğunu söyledi. 

Uygulamanın kesin nedenini bilmediklerini ama yeni bir düzenleme olacağını  tahmin ettiklerini kaydeden Nuhoğlu, ''O anlamda Irak'la ticari ilişkilerin  dışında bir başka nedenle ticaretin yönlendirildiğini düşünmek doğru değil,  tamamen ticaretin içindeki bir gelişmedir. Yoksa arkasında bir beklenti ya da bir  başka amaca hizmet ettiğini düşünmüyoruz'' dedi. 

Konunun abartılıp abartılmadığının sorulması üzerine Nuhoğlu, ''Onu  söyleyemem, üst üste bazı şeylerin gelmiş olması nedeniyle ilk tepkiler belki çok  doğaldı. Ama temel olarak şu anda Habur kapısı çalışıyor. Tankerler 2006  siparişlerinin taşımasını sürdürüyorlar, problem yok. Yeni anlaşmaların da Şubat  ayı içinde yapılacağını düşünüyoruz. Miktar belki düşecek ama mal hareketi devam  edecektir. Kuzey Irak'ta özellikle gazoline, benzine ihtiyaç vardır, bunları  bizden temin etmeye devam edeceklerdir'' karşılığını verdi. 

      

?Bulgaristan?la sıkıntı sürüyor?

      

Bulgaristan ile sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Nuhoğlu, bu ülkenin  AB'ye girmesiyle kendi rekabetçiliğini yeniden analiz ettiğini, hangi alanlarda  güçlü olduğuna baktığını anlattı. 

Bulgaristan'ın ''fırsatçı'' komşu olarak şu anki durumu kendi lehine  kullanmayı tercih ettiğini söyleyen Nuhoğlu, ''Şubat sonunda bir kez daha oturup  konuşacağız. Komşu komşunun külüne muhtaç. Bu yüzden AB kozunu çok fazla  kullanacağını zannetmiyorum'' dedi. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.