Sürmene 1 kuyusunda petrol hüsranı

Sürmene 1 kuyusunda petrol hüsranı

 Dünyada ultra derin denizlerde sondaj yapabilen 12 şirketten biri olarak gösterilen Türkiye Petrolleri, Sürmene 1 kuyusundan elde edilen jeolojik verileri...

 

Dünyada ultra derin denizlerde sondaj yapabilen 12 şirketten biri olarak gösterilen Türkiye Petrolleri, Sürmene 1 kuyusundan elde edilen jeolojik verileri sonraki girişimlerde değerlendirecek.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Sürmene 1 kuyusunda yaptığı petrol, doğalgaz arama ve sondaj çalışmalarını tamamladı. Bugüne kadarki en derin yapılara inilen çalışmada petrol emaresine rastlanılmazken sondaj çalışmalarında elde edilen jeolojik veriler değerlendirmeye alınacak. Karadeniz'de yapılacak yeni çalışmalar da bu verilere göre şekillenecek. Olumsuz sonuca rağmen Karadeniz'deki çalışmalara devam edecek olan TPAO, bölgedeki ilk sondaj çalışmasında Sürmene 1 kuyusunda petrol emaresi verecek önemli bulgulara ulaşmıştı. Sürmene 1 kuyusundaki sondaj çalışmaları 5 bin 648 metrede sonlandırıldı.

Karadeniz'de petrol arama ve sondaj projesini son olarak Sürmene 1 kuyusunda başlatan TPAO, sondaj çalışmalarını masraflarını kendi karşılamak şartıyla ABD'li Exxon Mobil'in Deep Water Champion (Derin Su Şampiyonu) gemisi ile yaptı. Ancak, 5 bin 648 metreye kadar inilen sondajda olumlu sonuca rastlanmaması üzerine proje sonlandırılarak montaj aşamasına geçildi. TPAO kaynakları, Sürmene 1'de istenilen sonuç alınmamış olsa bile elde edilen jeolojik verilerin özel olarak değerlendirileceği bilgisini verdi. Bu verilerden elde edilecek sonuçlara göre Karadeniz'de daha sonra yapılacak girişimlerin şekilleneceği kaydedilirken söz konusu kaynaklar Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının sona erdirilmeyeceğine dikkat çekti.

TPAO son 10 yıldır yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ağırlık verdi. Milli şirket, Karadeniz'de, 2004-2011 yıllarında yoğun bir sismik program gerçekleştirirken elde edilen veriler sonucunda yabancı şirketlerle ortaklıklar kurdu. Bu ortaklıklar sonucunda Karadeniz'de 5 adedi ultra derin deniz sondajı olmak üzere toplam 28 kuyu açtı. Ultra derin deniz sondajlarının iki tanesinin operatörlüğünü de yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, dünyada ultra derin denizlerde bu işi yapabilen 12 büyük şirketten birisi oldu. TPAO, Karadeniz'in yanında son aylarda Akdeniz'e de ağırlık vermeye başladı. Bölgedeki sismik ve jeolojik çalışmalarda bölgenin hidrokarbon potansiyelini gösteren önemli veriler elde eden TPAO, 2007-2011 yılları arasında yaklaşık 16 bin 500 kilometrekare 2 boyutlu ve 2 bin kilometrekare 3 boyutlu sismik çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen bu veriler ışığında ilk kuyunun İskenderun Körfezi'nde 2012 yılında açılması planlanıyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.