TCDD de, Sayıştay denetiminden çıkarılıyor

TCDD de, Sayıştay denetiminden çıkarılıyor

İktidar, bir kamu işletmesi olan ve yanlış politikalar ile zarar ettirilen TCDD’yi “dönüştürme” adı altında “şirketleştirmeyi” gündemine taşıdı. Böylece kurum, kamu ihale yasasına tabi olmayacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD ile TÜBİTAK-Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü “Demiryolu KİT’leri Kurumsal Dönüşüm Projesi” adıyla bir çalışma hazırladı. 

Bu çalışma için Avrupa başta olmak üzere dünyadan örnekler verilirken Türkiye’deki demiryolu KİT’lerinin hem gelir hem personel verimliliğinin düşük olduğu iddia ediliyor ve zarara dikkat çekiliyor. Çalışmaya ilişkin iddiaya göre dönüşüm olmadığı sürece TCDD+Taşımacılık AŞ’nin zararı 2030'a kadar 2017’ye göre yaklaşık 2 kat artarak 7.7 milyar liraya ulaşacak. Ayrıca kurum içinde anket yapıldığı ifade edilerek “kurum işleyişi” hususunda TCDD Taşımacılık, TÜDEMSAŞ için yüzde 41-50 oranında “hasta kurum, çöküntü, iflas veya başarısızlık riski” görüşü çıktığı kaydediliyor. 

Bu gerekçeler sunularak hedef yapı olarak “yüzde 100 kamu sermayeli topluluk şirketi” planlanıyor ve “özelleştirmemek için özerk yapı” isteniyor. 
Çalışmada ayrıca demiryolu KİT’lerdeki “personel rejimi dönüşümü”nde şu başlıklar yer alıyor: 

“Tüm personelin aynı statü ve hakları ile yeni şirketlere geçişi; yeni personel alımında özel hukuk hükümlerine tabi tek tip personel rejimi ve bunun özendirilmesi; emeklilik teşviki, personel nakil imkânı.” 

Yani yeni işe alımlar tamamen 4857 sayılı İş Yasası çerçevesinde sözleşme ile yapılacak. Kurumda halen 13 bin 449 sözleşmeli ve 986 kadrolu memur, 11 bin 221 daimi ve 489 geçici işçi bulunuyor. Çalışmada ayrıca işletmelerdeki “problemler” sıralanırken “çalışanların esnek çalışma anlayışına sahip olmaması, ödüllendirme ve ceza mekanizmalarının etkin olmaması” sayılıyor. 

'BU ŞEKİLDE SAYIŞTAY DENETİMİNDEN DE ÇIKARILIYOR'

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Murat Oral, çalışmaya ilişkin “TCDD’yi holding haline getirirseniz bu özelleştirme değil de nedir” diye sordu. TCDD’nin TTY’ye tabi şirket haline getirileceğini ifade eden Oral, “Bu şekilde Sayıştay denetiminden de çıkarılıyor. Kamu İhale Yasası’na tabi olmayacak. Herkes işçi olacak. Personeli önce havuza gönderecekler. İş güvencesi ortadan kalkacak. Görevde yükselme, kamu personeli sınavları olmayacak. Sermaye devlete, yönetim iktidara ait. Şirketlerde bile böyle olmaz” ifadelerini kullandı.

Mustafa ÇAKIR – CUMHURİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.