TCDD fiberağ ördürüp kiralayacak
Kamu kuruluşlarının yeni gelir kaynağı atıl bekleyen fiber optik kablolar olacak. Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) sahibi olduğu fiber optik kablo...
Kamu kuruluşlarının yeni gelir kaynağı atıl bekleyen fiber optik kablolar olacak. Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) sahibi olduğu fiber optik kablo hatlarından iki tanesini ihaleye açması, kamu kuruluşlarındaki atıl durumdaki fiber optik hatları gündeme getirdi. TCDD'nin 9 bin kilometrelik demiryolu ağını "geçiş hakkı" kapsamında altyapı işletmecilerine fiber optik hat döşenmesi için kiralamaya hazırlandığı öğrenildi.
Telekomünikasyon Kurumu (TK), Geçiş Hakkı Yönetmeliği'ni yayımlayarak, kamu kuruluşlarından, elinde bulunan fiber optik hatları ihaleyle altyapı işletmecilerine kiralamasını istedi. TEİAŞ, BOTAŞ, Karayolları Genel Müdürlüğü en çok fiber optik kablo hattı bulunan kamu kuruluşları. TEİAŞ'ın 3 bin 200, BOTAŞ'ın 3 bin 500, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ise bin 800 kilometre fiber optik kablo hattı bulunuyor. Fiber optik kablo hattının aktif cihazlarla birlikte bir metresine 25 dolar değer biçildiğini belirten sektör temsilcileri, kamu kuruluşlarının bu hatları toprak altında tutarak kullanmadıkları sürece değerinin azalacağına dikkat çektiler.
TEİAŞ'ın fiber optik hattının değeri yaklaşık 80 milyon dolar, BOTAŞ'ın 87.5 milyon dolar, Karayolları'nın ise 45 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Kamu kuruluşları fiber hatları elinde bekletirken sadece 80 kilometre fiber ağa sahip TCDD, tüm demiryolu ağını altyapı işletmecilerine kiralayarak fiber ağ ördürecek. TCDD, 9 bin kilometrelik demiryolu ağını altyapı işletmecilerine kiralamak için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak. İhale şartnamesini tamamlayan TCDD, hatlarını en yüksek teklifi veren şirkete kiralayarak gelir elde edecek. TCDD'nin 9 bin kilometrelik hattına "geçiş hakkı" kapsamında biçilen kira değeri ise tahmini 225 milyon dolar.
Vodafone ve Tellcom proje önerdi
Vodafone ve Tellcom firmalarının TCDD ile görüşerek proje önerdiği, TCDD'nin de bu talep karşısında ihale şartnamesi hazırladığı öğrenildi. İhale şartnamesini tamamlayan TCDD'nin yakın bir tarihte ihaleye çıkacağı öğrenildi. İhale şartnamesinde TCDD'nin 8 damarı kendi kullanımı için yaptıracağı ve tüm demiryolu hattına fiber optik ağ ördürerek kiralayacağı bildirildi. TCDD'nin projesi tamamlanmış İzmir-Menemen-Cumaovası hattında sadece 80 kilometre fiber hattı bulunduğu aktarıldı.
TCDD'ye 255 milyon dolarlık kaynak
Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında TCDD'nin bu hatta da fiber ağ kurdurduğu 3 ay sonra bitecek proje için ihaleye çıkılacağı ifade edildi. TCDD, Eskişehir-İstanbul, Halkalı-Çerkezköy, Ankara-Konya, Kayseri-Adana-Mersin-Toprakkale hızlı tren projelerinde de fiber optik kablo ördürüyor. Projeler bittiğinde TCDD'nin bu fiber ağları ihale yoluyla, en yüksek teklifi veren şirkete kiralayacağı öğrenildi.
Hızlı tren projelerinin toplam uzunluğu bin 230 kilometre olarak belirlenirken, bu hatlar kiraladığında 30.7 milyon dolar gelir elde etmesi beklenen TCDD'nin tüm demiryolu ağını altyapı işletmecilerine açarak toplam 255.7 milyon dolar gelire ulaşması bekleniyor.
TEİAŞ'a 80, BOTAŞ'a 87.5 milyon dolar
Diğer yandan TEİAŞ'tan sonra fiber optik kablo hattına sahip diğer kamu kuruluşları ihaleye çıkmak için hazırlıklarını sürdürüyor. TEİAŞ'ın tamamlanmış fiber hat uzunluğu 3 bin 200 kilometre iken planlaması devam eden fiber hat çalışmaları da var. BOTAŞ ise sahibi olduğu tüm doğalgaz ve petrol boru hatlarına aynı zamanda fiber hat döşedi. BOTAŞ sadece Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı için 184 makara fiber optik kablo harcayarak bu hatta bin 76 kilometre fiber ağ ördü. BTC'deki fiber hattın tek başına değerinin 26.9 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. BOTAŞ'ın Türkiye'de toplam 3 bin 500 kilometre fiber hattı bulunuyor. Bir metresi 25 dolar değerinde olan fiber optik hatların TEİAŞ için 80 milyon dolar, BOTAŞ için ise 87.5 milyon dolarlık gelir getireceği tahmin ediliyor.
Seher YAŞAYACAK - DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.