Tedbirler gevşetildi, hava kargo hız kesti

Tedbirler gevşetildi, hava kargo hız kesti

Salgında öne çıkan hava kargo, tedbirlerin gevşemesiyle düşüşe geçti. Taşınan ticari yük, ocakhaziran döneminde yüzde 13,6 oranında azalarak 617 bin 98 tona indi.

Salgın döneminde, karayolu ve deniz yolunda kısıtlanan taşımacılıkla öne çıkan hava kargo taşımacılığı, önlemlerin gevşediği ikinci çeyrekte yavaşlama dönemine girdi. Türkiye’de özellikle iç hatlarda iller arası taşımacılığın zorlaşması nedeniyle havayolu ile mal taşımacılığı hızla yükselmişti.

DHMİ, Ocak-Haziran dönemi ticari havayolu kargo verilerini açıkladı. Yolcu beraberi bagajı olarak taşınan yük hariç, ticari olarak havayolunda yapılan yük taşımacılığı verilerine göre salgın önlemlerini kapsayan 2020 Ocak-Haziran döneminde iç hatlarda taşınan yük, bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 14,6 azalarak 24 bin 712 ton oldu. Yine aynı dönemde dış hatlarda taşınan yük bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 oranında azalarak 592 bin 386 tona geriledi. Toplamda ise taşınan ticari yük, ocak-haziran döneminde bir önceki yıl aynı döneme göre yine yüzde 13,6 oranında azalarak 617 bin 98 tona indi.

Salgın önlemlerinin Çin dışında Avrupa ve Türkiye’de katılaştırıldığı ve küresel mal taşımacılığında ani bir durmanın yaşandığı ocak-nisan döneminde havayolu kargo öne çıkmıştı. Bu dönemde Türkiye’de de özellikle iç ticarette karayolu ile taşımacılıkta dönem dönem yaşanan kısıtlar nedeniyle firmalar yoğun biçimde havayolu kargo taşımacılığını tercih etmişti. Nitekim yılın ilk çeyreğinde, havayolu ile yük taşımacılığı, ticari hareketlilikteki sert duruşa karşılık iç hatlarda yüzde 22,1 artış görmüş, dış hatlarda ise sadece yüzde 1,1’lik bir düşüş gerçekleşmişti.

Bu arada daha önce havayolu yük taşımacılığında pek kullanılmayan hava limanlarında, salgın döneminde ortaya çıkan tercih değişikliği nedeniyle yüzde olarak olağanüstü yükselişler yaşandı. Yılın ilk yarısı sonu itibariyle bir önceki yıl aynı dönemine göre Gazipaşa Alanya havalimanında yüzde 2.622, Ağrı havalimanında yüzde 153, Hatay havalimanında yüzde 938, Siirt havalimanında yüzde 606 artışlar oldu.

Öte yandan, salgından en fazla etkilenen sektörlerden olan havayolu taşımacılığında, eylül ayı sonu itibariyle yolcu ve kargo olmak üzere uçak trafiği (kümülatif ) iç hatlarda yüzde 33,9, dış hatlarda yüzde 62,5, toplamda ise yüzde 47,3 oranında düşmüştü. Yolcu trafiği ise iç hatlarda yüzde 50,9, dış hatlarda yüzde 71,4 ve toplamda da yüzde 61,7 geriledi.

Mehmet KAYA - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.