Ticarette yeni rotalar hava kargoyla belirlenecek
Dünya ticari taşımacılığında tarihi yollara ilaveten yeni rota hava kargo ile oluşturuluyor. Pandemi sonrasında hız ve güven faktörleriyle cazibesini artıran hava kargoda hacim, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 6.9 yükseldi.
Küresel tedarik problemleri ve tüketici tercihlerindeki değişimler, kargo taşımacılığını da etkiledi. Bu süreçte hava kargoculuğun toplam kargo taşımacılığındaki payı zirveye ulaştı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) raporlarına göre, 2019’da hava kargo hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 3.2 azaldı. Ancak 2021’de 2019’a göre yüzde 6.9 (52 milyon tona) yükseldi.
Bu yıl hava kargoda taşınan yük miktarının 68.4 milyon tona, gelirinin ise 191 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
DEĞERLİ ÜRÜNLER
Hacim artışında diğer taşımalara kıyasla hava kargo taşımacılığını farklı ve değerli kılan unsurlar etkili oldu. Bu unsurların başında ise hızlı ve güvenli taşıma yer aldı. Hava kargo ile yapılan taşımaların ortalama değeri; kara, deniz ve demir taşımacılığına oranla 50 kat daha yüksek. Hava kargo, dünya ticaretinin hacim olarak yüzde 1’ini taşırken, değer olarak da küresel ticaretin yüzde 24’ünden fazlasını gerçekleştiriyor. IATA raporlarına göre hava kargoyla, global ölçekte günlük 18.6 milyar dolar, yılda ise 6.8 trilyon dolar değerinde ürün taşınıyor.
YÜZDE 8’LİK PAY
Türkiye’de ise hava kargo, yıllık 225 milyar dolarlık ihracatın 19 milyar dolarını taşıyor. Türkiye’deki hava kargo firmaları, diğer taşımacılık türleriyle karşılaştırıldığında hacim olarak yüzde 8’lik paya sahip. Türkiye’nin hava kargo taşımacılığında 10 firması bulunuyor.
132 ÜLKEYE HAVA KARGO
Hava taşımacılığında yerli firmalar arasında Türk Hava Yolları kargo şirketi öne çıkıyor. Küresel arenada Turkish Cargo adıyla global rakipleriyle yarışan şirket, Türkiye’nin hava kargo trafiğinin yüzde 60’tan fazlasını yükleniyor.
Türk Hava Yolları’nın 377 uçağının 20’si direkt kargo için hizmet veriyor. Bununla birlikte yolcu uçakları da kargo paketleri taşıyor. Filo, 132 ülkede, 98’si direkt kargo olan 340’tan fazla uçuş noktasına hava kargo hizmeti veriyor.
Türk Hava Yolları (Kargo) Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, hava kargo hizmetleri ve sektördeki gelişmeler hakkında İstanbul Ticaret’e açıklamalarda bulundu. Özen, filodaki dar ve geniş gövdeli kargo uçaklarıyla günlük ortalama 20 sefer gerçekleştirdiklerini söyledi.
Dünya ticaretindeki yeni rotaların hava kargoculuğu ile belirlendiği süreci dikkate alan Turkish Cargo, destinasyon sayısını 132’ye çıkardı. Böylece Turkish Cargo, dünyadaki 208 destinasyonun yarısından fazlasına ulaştı. Son olarak bu destinasyonlara Ermenistan da eklendi. Destinasyon sayısının Türkiye’nin pozitif ilişkiler ağına eklediği Körfez ülkeleriyle birlikte daha da artması bekleniyor.
2025 HEDEFİ İLK ÜÇ
Özen, “Turkish Cargo, 2025 vizyonu doğrultusunda, her 10 hava kargo sevkiyatından birini gerçekleştirmeyi, direkt kargo seferi düzenlediği destinasyon sayısını 120’nin üzerine çıkarmayı ve dünyadaki ilk 3 hava kargo markasından biri olmayı hedefliyor” dedi.
1.8 MİLYON TON
Hava kargo taşımacılığının, ihracatın en önemli paydaşlarından biri olduğunu vurgulayan Özen, şöyle devam etti: “Bu öneme paralel olarak inovatif bir yaklaşımla yatırımlarımızı artıyoruz. Turkish Cargo’nun 2015 yılında yüzde 1.8 seviyesindeki global pazar payı; 2019 yılında yüzde 4.5 oldu. Şirketin küresel pazar payı ise 2021 yılında yüzde 5.2’ye yükseldi. Böylece dünyanın en büyük 5’inci hava kargo markası olduk. Dünyada her 20 hava kargodan birini Turkish Cargo taşıdı. Şirketin 2021 yılındaki tonaj hacmi ise 2019 yılına oranla yüzde 21.8 artarak 1.8 milyon ton oldu.”
E-TİCARETE UYUM
Turkish Cargo’nun online alışverişin büyümesiyle birlikte her geçen gün daha yaratıcı çözümler ürettiğini söyleyen Turhan Özen, “Turkish Cargo, geleceğin e-ticaret sektörüne uyum sağlamak için ZTO Express ve PAL Air Ltd. ile ortak bir girişim olan We World Express’i (WWE) kurdu. Bu küresel ekspres kargo şirketi sayesinde Turkish Cargo, kapıdan kapıya ve e-ticaret lojistik hizmetleri mottosuyla ürün hacmi fark etmeksizin ulaşımı sağlıyor” şeklinde konuştu.
3 MİLYON KOLİ E-KARGO
e-ticaret sektörüne yönelik başlıca hizmetlerinin TK COURIER ve AIRMAIL olduğunu belirten Özen, şöyle devam etti: “Yatırımlar ve stratejik hamleler sayesinde Turkish Cargo’nun, 2016-2021 arasında e-ticaret pazarındaki yıllık büyüme hızı yüzde 31’e yükseldi. Pandemi sonrasında değişen piyasa koşulları, hava kargoda e-ticaret ürünlerine talebi çok büyük oranda artırdı. Bu artıştan verdiği hizmetler ve geniş uçuş ağı sayesinde olumlu bir şekilde faydalanan Turkish Cargo, 2022 yılının ilk çeyreğinde e-ticarette 3 milyon koliden fazla koli taşıdı.”
İHRACATÇILARA ÖZEL KAMPANYA
Türkiye’nin ihracatının gelişmesi için STK’larla protokol imzalayan Turkish Cargo, en son Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile ton zorunluluğunu kaldırdı. Ayrıca bozulabilir ürünlere özel fon sağladıklarını söyleyen Turhan Özen, TİM ile imzalanan protokolle 4 ayda 4 milyar dolarlık iş yapıldığını da vurguladı.
KARGO UÇAĞINA TALEP ARTACAK
Gelecek 20 yılda 41 bin 170 yeni uçak talep edilmesini bekleyen Boeing, uçakların yüzde 75’ini tek koridorlu uçakların oluşturacağını açıkladı. Boeing’in yeni tahmini Rusya pazarını kapsamıyor. Daha önceki tahminlerde Rusya pazarının uçak talebinin bin 540 olması bekleniyordu. Sektör geneli için yolcu trafiği büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 3.8’e indiren Boeing, kargo trafiği artış tahminini ise yüzde 4’ten yüzde 4.1’e çıkardı. Filo büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 2.8’e düşüren Boeing, geniş gövdeli uçak teslimat-larının gelecek 20 yılda 7 bin 670’ten 7 bin 230’a gerileyeceğini öngördü. Türk Hava Yolları da bünyesinde bulunan yolcu uçaklarını kargo uçaklarına uygun hale getirerek dönüşüme yardımcı oluyor.
İSTANBUL HAVANIN YENİ HUB’I
İstanbul Havalimanı’nda toplamda 280 bin metrekarelik alana kurulan SMARTIST tesisi ile yıllık 2.8 milyon ton kargo elleçleme kapasitesine ulaşıldığını bildiren Turhan Özen, şunları dile getirdi: “İkinci fazı tamamlandığında 340 bin metrekare alanda 4 milyon ton kapasiteye çıkacak olan, Otomatik Depolama Sistemleri ve Robotik Süreç Otomasyonu gibi akıllı teknolojiler ile donatılan tesis, operasyonel hız ve kalite noktasında Turkish Cargo’yu çok daha ileriye taşıyacak. Aynı zamanda gelecekte kullanılması planlanan artırılmış gerçeklik ve insansız kara araçları projeleri SMARTIST’in teknolojisine katkı sağlayacak. Bu mega tesis ile dünyadaki hava kargo trafiğinin büyük kısmı İstanbul Havalimanı’ndaki yeni hub’a çekilerek, İstanbul’un dünyanın lojistik merkezine dönüşmesi sağlanacak.”
KAYNAK: Barış CABACI – İSTANBUL TİCARET GAZETESİ
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.