"TIR kullanmak yetmiyor, erkekleşmek zorunlu"

"TIR kullanmak yetmiyor, erkekleşmek zorunlu"

Erkek egemen sektörde kadınların da erkekleşebildiğini söyleyen Murat Çay Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Başak Çayır, henüz 22 yaşındayken üniversiteyi bitirdi ve baba mesleğinin içine girdi. Yeri geldi brandasız kamyonu durdurarak hesap sordu.

Kamyon, TIR, nakliye, şoför, yük kelimeleri bir araya geldiğinde bir kadının bu konularla fazla bir ilgisinin olduğu söylenemez. Ancak Başak Çayır henüz 22 yaşındayken üniversiteyi bitirdi ve baba mesleğinin içine girdi. Sıfırdan kendi tırnaklarıyla 4 yıldır bu işi sürdürüyor. Yeri geldi yükün başında durdu, yeri geldi bir TIR'ın arızasıyla uğraştı, yeri geldi yolda yakaladığı brandasız bir kamyonu durdurarak hesap sordu.

BABA TAKTİĞİ

Babasının ona yol göstermesi dışında bir desteği de olmadı. Başak Çayır bunun nedeninin de 'denesin ve görsün' taktiği olduğunu söylüyor. Başarısında bunun çok faydasını gördüğünü belirten Başak Çayır, "Bir kadın için her sektörde ne kadar zorluk varsa burada da o kadar aslında. En başta daha zordu. Ama işi öğrendikçe, geliştikçe, o zorluklar kalktı" dedi. İş dünyasının bir temsilcisi olarak ülkeye hizmet konusunda da sorumluluklarının farkında olduklarını vurgulayan Başak Çayır, "Ülkemizin içinde bulunduğu bu dönem üretim ve istihdam sağlama dönemi. Bunun için daha çok çalışıp kapasiteleri artırıp daha fazla istihdam sağlama yolunda ilerliyoruz. Ülkemizin buna ihtiyacı var" diye konuştu.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Ablası Bahar Çayır Aytaç ile birlikte, 'ikinci kuşak' olarak Murat Çay Lojistik'in başarısı için çalışan Başak Çayır, henüz 22 yaşındayken sektöre giriş yaptı. Daha önce tecrübe için farklı birkaç sektörde çalışan Başak Çayır, daha sonra babaları Cevdet Çayır'ın açtığı yolda ilerlemeye başladı.
Babalarının hem iyi bir patron hem de iyi bir baba olduğunu kaydeden Başak Çayır, "Şu anda Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi'yim. Halen İZSİAD yönetim kurulu üyeliği yanında EGİAD ve TAİDER üyeliklerim var.

ABLASI DA ÇALIŞIYOR

Ablam Bahar Çayır Aytaç da Murat Çay Lojistik yöneticisi. Kendisi işin muhasebe ve finans tarafına bakıyor. Bizden sonra kurumsallaşma biraz daha ivme kazandı. Bunda babamızın büyük katkısı var. Bize sonuna kadar güveniyor ve her konuda cesaretlendiriyor. Hiçbir zaman 'Olmaz' demez. "Dene, gör ve ondan sonra konuşalım" der. İyi bir baba olduğu kadar çok iyi de bir patron. Sadece bize karşı değil, tüm çalışanlar için öyle" dedi.

TEKNOLOJİ İLERLEDİ

Sektörün bir kadın için zor olduğunu vurgulayan Çayır, "Bir kadın için her sektörde ne kadar zorluk varsa burada da o kadar aslında. Ne eksik, ne fazla. En başta biraz daha zordu. Ama işi öğrendikçe, geliştikçe, o zorluklar kalktı, kolaylıklar başladı. Bunun için Cevdet Bey beni en başta 'Operasyon' bölümünde işe başlattı. İşin en iyi öğrenildiği yerdir. Şoförlerle birebir iletişim kurmam gerekiyordu. Önce biraz çekindim ama sonra rayına oturdu. Şu anda her şey gayet iyi. Bir de lojistik sektörü de çok gelişti artık. Klasik nakliyecilikten çıktı. Teknolojik imkanlar paralelinde işler çok daha düzenli ve istikrarlı devam ediyor" diye konuştu.

ERKEKLEŞMEK ZORUNLU

Erkek egemen sektörde kadınların da erkekleşebildiğini sözlerine ekleyen Çayır, "İlk başladığımda, bu işi öğrenmenin ilk adımı TIR kullanmak diye düşündüm ve bunu yaptım. Şu var ki TIR'lar artık çok konforlu, kullanımı rahat. Öyle ki direksiyonun hafifliği, yumuşaklığı kendi özel aracımdan bile iyi. Neticede çok yoğun bir trafiğe çıkmadım ama işin başında böyle bir tecrübe edindim. Bu da benim için unutulmaz bir hatıra. Ayrıca bir gün şirketimizle çalışan bir kamyonun brandasız bir şeklide yol aldığını fark ettim. Üzerinde bizim markamız vardı. Gerçekten çok sinirlendim ve o sinirle belime kadar camdan çıktığımın farkında değildim" dedi.

KADİR KEMALOĞLU – YENİ ASIR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.