Titanic'i bulan Nautilus Bodrumda
Bodrum'un Yalıkavak beldesi açıklarına demirleyen gemide düzenlenen basın toplantısında konuşan Titanic'in kaşifi ve Amerikan Deniz Araştırma Vakfı...
Bodrum'un Yalıkavak beldesi açıklarına demirleyen gemide düzenlenen basın toplantısında konuşan Titanic'in kaşifi ve Amerikan Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Dr. Robert Ballard, Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Amerikan Deniz Araştırma Vakfına ait geminin daha önce birçok bilimsel araştırmada kullanıldığını belirten Ballard, şöyle konuştu:
''Bundan sonra araştırma merkezimiz Bodrum Yalıkavak olacak. Amacımız Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtmak. Gemiyi çalışmadığı zamanlarda halkın ziyaretine açmayı planlıyoruz. Yaptığımız araştırmalar sonucu bulunan eserleri halka göstereceğiz. Gemide yapacağımız bu sergilemelerden bilhassa gençlerin ve öğrencilerin yararlanmasını arzuluyorum.''
Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı ise Amerikan Deniz Araştırma Vakfı ile iş birliği yapacaklarını söyledi.
Amaçlarının Bodrum'u dünyanın deniz araştırma merkezi yapmak olduğuna işaret eden Turanlı, şunları kaydetti:
''Hedefimizin ilk önemli adımı Dr. Ballard'la yaptığımız iş birliğidir. Kış aylarında deniz çalışmalarımızın teşhiri için kullanmayı planladığımız Nautilus'un Yalıkavak Marina'da konumlandırılmasından büyük mutluluk duyuyorum. BOSAV olarak arzumuz Dr. Ballard'dan sonra diğer deniz araştırmacılarını da yöreye çekmek ve Bodrum'u deniz araştırmalarının merkezi yapmaktır. Dr. Ballard ve ekibinin başta Titanic olmak üzere yaptığı çalışmalar gemide teşhir edilecek. Gemiyi gezenler 6 bin metre derinliğe inerek çekim yapan sistemleri ve gemiden bin 400 okula canlı yayın yapabilen merkezini izleyebilecek.''
Turanlı, Titanic başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi gemiyi bulan Dr. Ballard'ın Türkiye'ye gelmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirerek, ''Gemi, bundan sonra isteyen Türk bilim adamlarının kullanımına da açılacak. Türk sularında daha derinlere inebilme imkanı bulacağız'' dedi.
Geminin finansal desteğini sağlayan National Geographic Başkan Yardımcısı ve Finans Müdürü Christopher A. Liedel de National Geographic olarak Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtan programlar yapmaktan kıvanç duyduklarını söyledi.
Gemide 16 teknik, 25 bilimsel olmak üzere 41 personel görev yapıyor. 64 metre uzunluğunda, 10.5 metre genişliğindeki gemide deniz altını görüntülemede kullanılan cihazlar bulunuyor.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.