TOBB modernizasyona başlıyor
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) 5 yıl arka arkaya ihracat şampiyonu ülkesi olmanın kolay iş olmadığını...
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) 5 yıl arka arkaya ihracat şampiyonu ülkesi olmanın kolay iş olmadığını belirterek, ?Gümrüklerde bu modernizasyon çalışmamız olmasaydı, gümrükleri yasa dışı işlerde en zor, yasal işlerde en kolay idareler haline getirmemiş olsaydık, bugünleri böyle rahat göremezdik? dedi.
Kapıkule Sınır Kapısının Yap-İşlet-Devret modeliyle modernizasyonuna ilişkin protokol Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Türkiye Odalar ve Borsaları Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı bir törenle imzalandı.
Modernizasyonu gerçekleştirilecek olan Kapıkule Sınır Kapısının inşaatının 131 milyon 980 bin YTL'ye mal olması ve 18 ayda tamamlanması planlanıyor.
İmza töreninde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaklaşık 4 yıl önce Kapıkule'ye geldiğinde, araçlarda kuyruk sıkıntılarını konuştuklarını, bugün ise aldıkları tedbirlerle bu sıkıntıların geride kaldığını söyledi.
Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaret hacminin 250 milyar dolar olduğu bir ortamda Türkiye'ye yakışan gümrük kapılarının önemini vurguladı.
TOBB'la yap-işlet-devret modeliyle gümrük kapılarının modernizasyonunda çok önemli çalışmalar başlattıklarını ifade eden Tüzmen, ?Kapıkule dünyanın en büyük ikinci, Avrupa'nın en büyük birinci gümrük kapısıdır. Senede 400 bine varan araç, 4 milyona varan insan geçişi var. Burada aksaklıklar olması normal. Ancak yapılan özverili çalışmalarla son 3-4 seneyi sıkıntısız geçirdik? dedi.
TOBB'la yapılan çalışmalar sonucunda Habur, İpsala ve Cilvegözü gümrüklerindeki çalışmaların bittiğini, önümüzdeki günlerde bunların açılışını yapacaklarını söyleyen Tüzmen, Hamzabeyli gümrük kapısıyla ilgili de protokol çalışmalarının bittiğini kaydetti.
Tüzmen, TOBB'un parmağını taşın altına koyma hizmetini iyi bir şekilde yaptığını ifade etti.
BUGÜNLERİ BÖYLE RAHAT GÖREMEZDİK
OECD'nin 5 yıl arka arkaya ihracat şampiyonu ülkesi olmanın kolay bir iş olmadığını ifade eden Tüzmen, ?Gümrüklerdeki modernizasyon çalışmalarımız olmasaydı, gümrüklerin tam otomasyonunu sağlamamış olsaydık, gümrükleri yasa dışı işlerde en zor, yasal işlerde en kolay idareler haline getirmemiş olsaydık, bugünleri böyle rahat göremezdik? dedi.
Kürşad Tüzmen, artık gümrüklerde paranın değil, ?gümrük kart? denilen kart sisteminin geçerli olduğunu, gümrüklerin, cep telefonu ile gümrük giriş-çıkış beyannamesinin yapılabildiği bir ortama kavuşmasının, Türkiye'nin rekabet gücünü çok daha önemli bir noktaya taşıdığını vurguladı.
Tüzmen, iş dünyasının artık sıfır stok maliyetle çalışmak istediğine dikkat çekti.
Habur, Cilvegözü ve İpsala'nın harekete geçmesi ve Hamzabeyli'de yapılan çalışmalarla, Trakya'nın nefes alış verişinin çok daha kuvvetleneceğini söyleyen Tüzmen, yenilenme çalışmaları yapılırken, gümrüklerde yakalama oranlarını 5 kat daha artırmayı başardıklarına işaret etti.
GÜMRÜK PERSONELİNİN MESAİ KESİNTİSİ
Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, gümrük personelinin mesai kesintisiyle ilgili bir sonu üzerine, ?Fazla mesailer bugüne kadar nasıl sağlandıysa, aynı şekilde değerlendirilerek devam etmesi gerekir. Fakat son yapılan düzenlemelerde, çalışan arkadaşlarımızın gelir kaybına sebebiyet olduğunu görüyoruz. Bunu da yasal bir düzenlemeyle düzeltmemiz lazım. Tahmin ediyorum, Maliye Bakanlığımızla da görüştük, önümüzdeki yasama dönemi içinde bu tip ücret farklılıklarının önüne geçilmesi için çalışma yapacağız? dedi.
Personel sayısında da 10 bin rakamına çıkmayı hedeflediklerini ifade eden Tüzmen, geçen sene aldıkları personelle 8 bin rakamına ulaştıklarını, her sene 1000 personel almayı hedeflediklerini kaydetti.
Edirne Valisi Nusret Miroğlu da, 3 yıldır bu imza törenini beklediklerini, bürokrasinin bütün engellerine rağmen bu noktaya gelindiğini belirtti.
Sadece binaların modernizasyonunun yeterli olmadığına, senenin üçte birinde kuyruklar oluştuğuna dikkat çeken Miroğlu, ?Özellikle bunu TIR'larda yaşıyoruz. 10 kilometreyi geçen kuyruklar oluyor. Artık bu manzarayı görmek istemiyoruz. TIR şoförlerimizin de, otomobilleriyle geçen insanların da, arabalarından inmeden karşıya geçmesi, beklentimizdir? diye konuştu.
BİZE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'nin değer bazında ihracatının yüzde 53'ünün, dış ticaret hacminin de yüzde 40'ının nakliyesinin karayolu ile gerçekleştiğine dikkat çekerek, ?Doğu kaynaklı üretim ve batı kaynaklı tüketim merkezlerinin tam ortasında yer alan ülkemizde, sınır kapılarının modernize edilerek geçişlerde kaliteli ve hızlı hizmet sunulması, doğu ile batıyı bağlayan tarihi İpek Yolunun yeniden canlanması açısından da bize büyük avantaj sağlayacak? dedi.
TOBB'un ilk olarak İpsala Gümrük Kapısının modernizasyonunu 2003 yılında 6 ay, Habur Gümrük Kapısının modernizasyonunu 8 ay gibi kısa bir sürede tamamladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Cilvegözü Gümrük Kapısının modernizasyonunun da 8 ayda tamamlandığını ve geçici kabul işlemlerine hazır hale getirildiğini bildirdi.
Sınır kapılarının modernizasyonu projesinde en önemli aşamanın Kapıkule Gümrük Kapısının modernizasyonu olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
?Zira, kara sınırı kapılarında ülkemize giriş-çıkış yapan toplam araçların yüzde 35'i, toplam yolcuların ise yüzde 42'si Kapıkule Gümrük Kapısını kullanmaktadır. Bu rakamlar, Kapıkule'nin sahip olduğu kapasiteyi ve kritik önemini açık olarak ortaya koymaktadır. Bu nedenle çok hızlı ve etkin bir çalışma performansı sergileyerek, bir an önce Kapıkule Gümrük Kapısının modernizasyonu projesini tamamlamayı hedefliyoruz.?
Rifat Hisarcıklıoğlu, uygulama projesi çalışmalarını sonuçlandırmak üzere olduklarını, proje ihalesini 60 gün içinde yapmayı hedeflediklerini söyledi.
AZAMİ GAYRET SARF EDİLECEKTİR
Hisarcıklıoğlu, ?Her ne kadar yatırım süresi uygulama sözleşmesinde 18 ay olarak yer almışsa da, projenin daha kısa sürede tamamlanması için azami gayret sarf edilecektir? dedi.
Sarp Sınır Kapısı modernizasyonunun da sözleşme ve projelendirme çalışmalarının sonuçlanmak üzere olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu projenin Kapıkule ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesini hedeflediklerini, ayrıca Hamzabeyli, Nusaybin ve Dereköy gümrük kapılarına ilişkin çalışmaların da Müsteşarlıkla birlikte yürütüldüğünü kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, ?Bu projelerde elde ettiğimiz başarılar, Türk özel sektörünün çatı örgütü olan TOBB'un kendisine kanunlarla verilen misyonu hakkıyla taşıdığının göstergesidir? dedi.
MODERNİZASYON PROJESİ
Gümrük Turizm İşletmesi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da konuşmasında, Gümrük Müsteşarlığı ve TOBB işbirliğinde yürütülen gümrük kapılarının modernizasyonunu projelendirmek üzere TOBB tarafından 2005 yılında kurulan şirketin sermayesinin bugün 100 milyon YTL'ye ulaştığını, çok sayıda oda ve borsanın da ortaklığının sağlandığını anlattı.
Modernizasyonu gerçekleştirilecek olan Kapıkule Gümrük Kapısının işletme süresinin 20 yıl olarak belirlendiğini ifade eden Parmaksız, ?Uygulama projelerine göre toplam 289 bin 90 metrekare açık alana sahip olan Kapıkule Gümrük Kapısının 24 adet yapı grubundan ve 35 bin metrekarelik kapalı alandan oluşması planlanmıştır? dedi.
Parmaksız, modernizasyon sonrasında kapının Türkiye'ye giriş tarafında 13 adet yolcu peronu ve 5 adet TIR peronuna, Türkiye'den çıkış tarafında ise 7 adet yolcu peronu ile 6 adet TIR peronuna sahip olmasının planlandığını kaydetti.
Arif Parmaksız, ?Bu planlamalarda gümrük işlemlerindeki bürokrasinin azaltılması amacına yönelik düzenlemeler hedeflenmiştir. Geçen yolcunun aracını terk etmeden, tek bir hat üzerinde bütün işlemlerini tamamlayabilmesi esas alınmıştır, bu doğrultuda araçların tüm işlemlerinin peronlarda yapılmasına olanak sağlayacak bir mimari yapı tasarlanmıştır? dedi.
Gümrük hattı dışı eşya satış mağazalarını da içeren ticari alanlar ise tek bir çatı altında toparlanarak, yolcu tarafında 15 bin metrekare, TIR tarafında 2 bin 690 metrekare kapalı alandan oluşacak şekilde dizayn edildiğine dikkat çeken Parmaksız, bu alanlarda yolculara her türlü konfora sahip ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri free-shop, lokanta, banka, kafe gibi imkanların da sunulduğunu belirtti.
Parmaksız, ayrıca bu ticari alanlarda outlet, hediyelik eşya gibi mağazaların yer alacağı yeni bir konseptin uygulanmasının planlandığını söyledi.
Arif Parmaksız, projelendirmelerde Meriç Nehri su debisi ve su taşkınları gibi bölgesel risk faktörlerinin de dikkate alındığına işaret etti.
Modernizasyon projesiyle birlikte Kapıkule Gümrük sahasına ek olarak yoğun trafiği rahatlatmak ve bazı işlemleri hızlandırmak, yolcu ve araçlara çeşitli hizmet servisinde bulunmak amacıyla bir TIR Park alanı inşasının planlandığını ifade eden Parmaksız, ?Söz konusu park için gerekli arazi tahsisinin birliğimize sağlanması hususunda başta Sayın Bakanımız Kürşad Tüzmen olmak üzere bugüne kadar olduğu gibi tüm ilgili kurum ve kuruluşların desteğini beklemekteyiz. Esasen vaziyet planında da görüleceği üzere mevcut lojmanların da bulunduğu gümrük müsteşarlığına tahsisli arazinin bu park alanı için uygun olduğu değerlendirilmektedir? diye konuştu.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.