Toyota, Türkiye’yi ‘3T’ yaptı
Avrupa odaklı Adapazarı fabrikasını bundan böyle Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler içinde üretim üssü haline getirme kararı alan Toyota,...
Avrupa odaklı Adapazarı fabrikasını bundan böyle Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler içinde üretim üssü haline getirme kararı alan Toyota, üretimi 200 bin adede çıkarıp 500 yeni işçi alacak.Bugüne kadar 1.2 milyar Euro’luk yatırım yaptığı Adapazarı fabrikasına 2008’den bu yana yaşanan küresel kriz, dünya çapında geri çağrılma ve Japonya’daki deprem-tsunami felaketi yüzünden hedeflediği kadar odaklanamayan Japon otomotiv devi Toyota, Türkiye’nin gücünü bölgede daha iyi kullanmak için harekete geçti. Bugüne kadar sadece Avrupa pazarları için üretim yapan Toyota Türkiye, yeni stratejiyle birlikte Avrupa dışında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere de ihracata başlayacak. Böylece ihracat yaptığı ülke sayısı 38’den 50’ye yükselecek. Kriz döneminde 70-80 bin adetlere düşen üretim 3 yılda 200 bin adede çıkarılacak, bunun için 150-200 milyon Euro yatırımla 2013’ten itibaren yeniden Corolla üretimi başlayacak. Corolla dışında orta sınıfta ikinci yeni bir model için çalışmalar devam ederken, Türkiye fabrikası ürettiği araçların üretim üssü olacak. Bu dönemde Türkiye’de çalışan sayısı 500 artışla 3 bin 500’e yükselecek.
Krizde hiç boş durmadık
Adapazarı fabrikasında biraraya geldiğimiz Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, yaşanan felaketler ve krizler yüzünden şansız günler geçirdiklerini belirterek, Türkiye’de aynı dönemde ‘dostlarım’ diye nitelendirdiği rakiplerinin ise başarılı işlere imza attıklarını hatırlattı. Özer, şunları söyledi: “Türkiye’de hacimli ihracatı başlatan ve sektörün üretim kalitesini yükselten bir fabrikayız. 2006-2007 yıllarında ihracat şampiyonu olduk. Ama dünyadaki şansızlıklar yüzünden üretimimiz 170-180 binlerden 70-80 binlere indi. Aynı dönemde rakiplerimiz 300 bin adetleri aşan üretimlere ulaştı. Ama bu dönemde bile hiç boş durmadık, çok çalışıp temelimizi sağlamlaştırdık.”
Maliyetler yüzde 22 düştü
Bugün Adapazarı fabrikasının Toyota’nın dünyadaki en iyi ve kaliteli fabrikası olduğunu belirten Özer, son 3 yılda üretimin düşmesini fırsat bilerek, verimliliği artırdıklarını vurguladı. Özer, şunları dile getirdi: “Üretimin düştüğü dönemde boş durmayıp, dersimize çok iyi çalıştık. Bu dönemde maliyetleri yüzde 22 aşağıya çekmeyi başardık. Bu dünya çapında çok önemli bir başarı oldu bizim için. Şimdi bunu da artırmaya çalışıyoruz. ”
Türkiye’nin ufkunu açacağız
Şimdiye kadar hep Avrupa’ya odaklandıklarını anımsatan Özer, şöyle konuştu: “Üretimimizin yüzde 91’ini Avrupa’ya ihraç edip yüzde 9’unu iç pazara verdik. Bundan böyle çok önemli bir gelişme kaydedederek sadece Avrupa’ya otomobil ihraç etmeyeceğiz. Türkiye’nin ufkunu pazar çeşitliliğiyle açmak istiyoruz. Toyota’nın büyümeyi öngördüğü 3T ülkeleri (Türkiye, Tayland, Tayvan) arasındayız. Kapasiteyi daha iyi kullanmak için Avrupa dışında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere’de ihracata başlıyoruz. İhracat yaptığımız 38 ülke 3 yıl içinde 50’nın üstüne çıkacak. Bu dönemde üretimi ise yeni modellerle önce 177 bin adede, sonra ise benim en büyük hayalim olan 200 bin adede çıkartmayı hedefledik. Bu noktada Türkiye’ye yeni model üretimleri verilecek ve aynı Verso’da olduğu gibi bu modellerin üretim üssü olacağız.”
Lüks otoda ÖTV’yi artırmak çok doğru bir adım
Hükümetin, son yaptığı ÖTV artışlarının olumsuz olduğu kanatinde olmadığını kaydeden Orhan Özer, “Çünkü Türkiye’de dış ticaret açığının ne olduğu, ihracat-ithalat oranları belli. Bu konuda devletin doğru adım attığına inanıyorum” dedi. Özer, şunları söyledi: “Kuşkusuz, yeni otomotiv yatırımlarının davet edildiği bir dönemde ÖTV’nin artması kısmen çelişkili oldu ama 1.6 litre ve altı da artmadı. Bizim ülkemizin alım gücünü de hesaba katarsak karar o yönüyle de doğru. 1.6 litre yeteri katar güçlü zaten, daha büyük motorlarla uçacakmıyız. Diğer taraftan vergi geliri kaybı hesabına katılmıyorum. Vergi sonuçtaki bizim cebimizdeki para. Ama zenginlik Türkiye’nin içinde. Ama ithalatta para dışarıya gidiyor. ”
Japonlar ÖTV’ye değil verimliliğe bakıyor
Orhan Özer, Türkiye’de hafif ticari araç üretiminin gündemlerinde olmadığını belirterek, şunları anlattı: “Proje rafta ama üretimi gündemde yok. Yarın ne getirir bilinmez ama öncelik başka modellerde. Hafif ticari araç üretiminin olmamasıyla ÖTV zammının ilgisi yok. Japonlar, ülke içindeki dinamiklere değil, verimliliğe, fabrikanın üretim kabiliyetine bakıyorlar. Onlar için iç odeğişimlerin etkisi yok. ÖTV zammıyla ilgilenmezler. Sonuçta yapılan ÖTV artışları tüm markaları etkileyen birşey. Eğer sadece Toyota’ya yapılan bir vergi artışı olsa durum farklı olur ama hafif ticariya yapılan son zama Toyota bakmıyor. Biz Verso’nun ticari modelinden 1000 adet ürettik. Bu aracın onay almaması da Japonları çok ilgilendirmiyor. Bu araçlar bir şekilde eritilir. Ama bence bu aracın ÖTV sınıfına sokulmaması doğru bir karar.”
Verso’da yerlilik oranı yüzde 85 oldu
Türkiye'de en büyük amaçlarının yerlilik oranını artırmak olduğunu söyleyen Özer, “Üretim üssü olduğumuz Verso’nun yerlilik oranı bugün yüzde 84-85’e yükseldi. Bu aracın sadece motor ve şanzımanını ithal ediyoruz. Japonlar artık ürettikleri ülkede yerli oranını artırıp daha fazla verim sağlamaya başladı. Bugün Verso için 72 yan sanayi firmasından parça alıyoruz. Bunun sadece 15’i Japon yatırımı yan sanayi şirketi. Biz bu oranı artırmak için uğraşıyoruz. Auris’te bu oran İngiltere’de de üretildiği için daha düşük. Türkiye’de yan sanayinin de gücüyle yeni model yatırımlarını çekiyoruz” diye konuştu.
Japonlar istemedi kısa çalışma ödeneği almadık
Orhan Özer, Japonların yatırım ve büyümek için ülkenin iç dinamiklerine ve teşviklere hiç bir şekilde bakmadıklarını belirterek, “Buna en büyük örnek 2009’da kriz döneminde hükümetin verdiği kısa çalışma ödeneği. Biz o dönemde bunun kazanılmış bir hak olduğunu söylememize rağmen almadık. Japonlar istemedi. Sonuçta biz krizde kimseyi işten çıkartmadık. 3 bin çalışanımızı koruduk” dedi.
Toyota imzalı Subaru 2012’de üretime başlıyor
Subaru’nun Toyota ile ortak geliştirdiği arkadan itişli spor otomobili BRZ, önümüzdeki hafta kapılarını açacak Los Angeles Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkıyor. Efsanevi STI logosu ile sergilenecek konsept aracın üretimine ise 2012’in ilkbaharında başlanacak.
Peugeot 208 baharda geliyor
Peugeut, küçük sınıftaki başarılı modelleri 205, 206 ve 207’den sonra 4’üncü nesil olacak 208’i 2012 yılının ilkbahar aylarında Türkiye’de satışa sunacak. Peugeot, B sınıfında yer alan 208’in 206 ve 207’nin başarısını daha yukarılara taşımasını hedefliyor. 208, 3 kapılı ve 5 kapılı olmak üzere iki farklı gövde tipi ile satışa sunulacak. 75 ve 100 beygir arasısında 3 silindirli 1 litre ve 1.2 litre benzinli motorların yer alacağı 208’in ağırlığı da 207’e göre oldukça düşürülmüş. 207’den 173 kilo hafif olan 208’in toplam ağırlığı ise 1 tonun altına inerek 975 kilodan başlıyor.
Corolla 150 milyon Euro’ya dönecek, yeni modellerde hep ‘üs’ olmayı seçecek
Toyota’nın 2007 yılında ani bir kararla üretimini Japonya’ya kaydırdığı başarılı modeli Corolla, 2013 yılından itibaren 150 milyon Euro yatırımla yeniden Adapazarı’nda üretilecek. Bu konuda resmi kararın ay sonunda açıklanması bekleniyor. Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, yeni Corolla’nın yeniden üretilmesiyle ilgili resmi kararın çok kısa süre içerisinde belli olacağını belirterek, ikinci bir model için de görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Özer, “Burda asıl önemli olan Türkiye’de üretilecek modellerin Verso gibi üretim üssü olmak. Bir model aynı bölgede farklı fabrikalarda üretiliyorsa, bu ihraç pazarları ve fiyat olarak sıkıntı yaratıyor. Yeni Corolla veya üreteceğimiz diğer yeni modelinde Verso gibi üretim üssü olacağız” diye konuştu. Özer, Türkiye’de mevcut bantlarda 2 veya 3 modelin sağlıklı bir şekilde üretileceğini belirterek, Adapazarı’nda üretilecek araçların C, yani orta sınıfta yer alan araçlar olacağını söyledi. Özer, “Biz C sınıfında farklı versiyondaki araçların üretim üssü olacağız. Bugune kadar Toyota, Türkiye’ye 1.2 milyar Euro’luk yatırım yaptı. Yeni model üretimleri için bantani fabrika içi yatırımı cüzi olur ama yeni bir modeli üretim tutarı 150 milyon Euro’dur. 2 model gelirse bu 300 milyon Euroanlamını taşır”dedi.
Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.